TRUCKS

Abordarea IT

Este esențial să știi „în timp real” care este locația geografică a autocamioanelor și ce transportă exact. Este ceea ce Ben van Leeuwen de la Frigolanda a dorit și a realizat.
Autocamion Frigolanda
Deoarece flota sa acoperă toată regiunea Benelux, este important ca Frigolanda să poată monitoriza fiecare autocamion.

Este esențial să știi „în timp real” care este locația geografică a autocamioanelor și ce transportă exact. Este ceea ce Ben van Leeuwen de la Frigolanda a dorit și a realizat.

Frigolanda este un furnizor internațional de servicii logistice complete în domeniul alimentelor congelate și refrigerate. Compania, care are opt puncte de distribuție în Țările de Jos, Belgia, Germania și Polonia, operează pe o piață extrem de competitivă.

„Oricine poate oferi transporturi pentru mărfuri congelate”, afirmă Ben van Leeuwen, manager de proiect în cadrul grupului Frigolanda. „Dar cum ar fi dacă structura IT ar permite tuturor factorilor din lanțul de transport să aibă acces la aceleași informații? În acel moment, ați avea o valoare suplimentară clară, deoarece ați putea oferi informații în timp real în cadrul întregului proces logistic. Clienții companiilor care vă folosesc serviciile ar ști cu o întreagă zi înainte ce, când, unde și în ce cantitate vor fi livrările, pentru a le vinde mai devreme. Aceasta a fost misiunea mea și este motivul pentru care am început să lucrăm la acest proiect, în urmă cu cinci ani. Sistemul Dynafleet de la Volvo joacă un rol esențial în acest proces. Constituie legătura dintre sistemele noastre și responsabilii cu planificarea, șoferii, dealerul și vehiculul.” 

Compania Frigolanda a fost înființată în 1986 și a oferit inițial numai servicii de depozitare pentru produse congelate și refrigerate. În 2003, a apărut ideea că se pot îmbunătăți în continuare serviciile oferite prin furnizarea unei rețele de distribuție dense. În momentul actual, Frigolanda organizează întregul lanț de aprovizionare al clienților săi. Majoritatea bunurilor care trebuie transportate provin din depozitele proprii ale companiei, astfel încât Frigolanda primește și un volum suplimentar de operațiuni de transbordare de la partenerii regulați.

Acum folosim numai autocamioane Volvo, deoarece valorile fundamentale ale brandului se împletesc îndeaproape cu ale noastre.

Autocamioanele sale preiau bunurile prin intermediul unei rețele de distribuție dense până la angrosiști și centrele de distribuție. În Benelux, Frigolanda efectuează această activitate cu propriul său parc auto de 28 de autocamioane. 

„Evident, am adoptat o abordare flexibilă a serviciilor. Dar, exact pentru că furnizarea informațiilor în timp real este atât de importantă pentru controlul integrat al costurilor, încercăm să menținem cât mai mult posibil la nivel intern. În fond, trebuie să dispui de o tehnologie de comunicații din ce în ce mai avansată în autocamion pentru a avea mereu o privire de ansamblu asupra întregului proces.”

Acum cinci ani, 50% dintre vehiculele companiei Frigolanda erau Volvo, iar restul erau alte mărci.

„Acum folosim numai autocamioane Volvo, deoarece valorile fundamentale ale brandului se împletesc îndeaproape cu ale noastre. Volvo Trucks reprezintă siguranță, sustenabilitate și inovație, valori pe care le susținem și noi cu tărie. De asemenea, Volvo Trucks ne oferă servicii complet lipsite de probleme. Este ceva ce clienți doresc de la noi și credem că avem dreptul să cerem același lucru furnizorilor noștri. Dorim să avem un singur număr de telefon pentru întreaga operație de transport și toate serviciile să fie asociate acestuia. Am găsit un partener solid care să ne ofere toate aceste lucruri, dealerul nostru Volvo.” 

Serviciile furnizate sunt de mare anvergură, deoarece dealerul își asumă responsabilitatea pentru logistica întregului parc auto al companiei Frigolanda. Aici sunt incluse remorcile, motoarele frigorifice și chiar vehiculele altor producători auto. În timp ce Frigolanda menține o privire de ansamblu asupra operațiunilor logistice ale clienților, dealerul Volvo utilizează Dynafleet pentru a monitoriza în timp real autocamioanele companiei. Așadar, dealerul decide momentul în care un vehicul are nevoie de operațiuni de întreținere și trebuie rechemat. 

„Lucrările de service nu au loc neapărat în garajele proprii”, explică Leeuwen.

„Uneori, poate fi mai simplu ca lucrările la un vehicul să se desfășoare în altă parte, deoarece se potrivește mai bine cu planificarea noastră. Coordonarea strânsă de acest tip necesită, evident, un parteneriat eficient.”

Una dintre cele mai bune caracteristici ale sistemului Dynafleet o reprezintă graficele integrate în aplicație, făcând rezultatele mai ușor de interpretat de către șofer.

Dynafleet joacă un rol esențial în cadrul companiei Frigolanda, iar van Leuwen ne explică modul în care acesta funcționează ca o legătură între sistemele companiei și autocamioane. Frigolanda a instalat acum Dynafleet pe toate vehiculele sale, inclusiv pe ultimul dintre autocamioanele non-Volvo. Pe lângă monitorizarea tuturor indicatorilor cheie ai performanței solicitată de Frigolanda pentru supervizarea șoferilor, Dynafleet este utilizat și drept sistem de monitorizare a vehiculelor, pentru a înregistra orele de lucru ale șoferilor și a descărca datele de la tahograf. Astfel, s-a economisit foarte mult timp. Compania nu mai utilizează toate datele pe baza urmăririi permanente, ci selectează o anumită temă pe care se concentrează în fiecare perioadă.

„Evident, monitorizăm în mod constant consumul de combustibil. Din punctul meu de vedere, una dintre cele mai bune caracteristici ale sistemului Dynafleet o reprezintă graficele integrate în aplicația lor, făcând rezultatele mai ușor de interpretat de către șofer. Utilizăm facilitățile de instruire oferite de Volvo pentru o supervizare suplimentară și pentru a ne ajuta să îndeplinim cerințele codului de reglementare 95 privind instruirea șoferilor. De fapt, am extins acest lucru la întregul personal, pentru a încuraja înțelegerea și încrederea reciproce. În final, acesta este cel mai important lucru.” 

 

Frigolanda

Înființată in 1986. De atunci s-a dezvoltat, ajungând un furnizor de servicii logistice complete cu temperatură controlată, având opt puncte de distribuție în Țările de Jos, Belgia, Germania și Polonia. Compania dispune de o capacitate totală de depozitare de 80.000 de paleți. În afara stocării și distribuției, Frigolanda mai oferă servicii logistice cu valoare suplimentară pe tot cuprinsul zonei Benelux. Toate centrele de distribuție dispun cel puțin de certificarea IFS, ca o cerință minimă. Centrul de distribuție din Polonia al companiei Frigolanda este singurul din acea țară care dispune de certificări BRC și IFS. Frigolanda dispune de o bază solidă IT de ultimă generație și, din acest motiv, poate oferi clienților săi cele mai bune soluții logistice în timp real.

Proprietari: H. van Leeuwen și R. Teeuwen
Componența personalului: 160, din care 30 de șoferi.