TRUCKS

Șofat mai ușor și mai sigur pe timpul nopții cu modul nocturn

Eliminând retroiluminarea nenecesară de pe tabloul de bord prin apăsarea unui buton, modul nocturn propus de Volvo Trucks este proiectat să îmbunătățească confortul și vizibilitatea la șofatul de noapte.
Modul nocturn din scaunul șoferului.
Modul nocturn este foarte potrivit pentru șoferii de cursă lungă atunci când conduc noaptea.

Conform datelor de la Echipa Volvo Trucks de investigare a accidentelor, peste 90% dintre accidentele de autocamioane au la bază factorii umani, cum ar fi oboseala, somnolența sau neatenția. La șofatul de noapte, reflexiile și strălucirea luminilor de pe tabloul de bord pot constitui distrageri nedorite. Pentru șoferii de cursă lungă, acestea pot contribui la oboseală și pot atrage atenția în momentele în care șoferul ar trebui să fie complet atent la drumul din față. 

 

„Ochiul uman este foarte sensibil la lumină și, chiar atunci când șoferul este complet concentrat asupra drumului, luminile de pe tabloul de bord pot constitui o distragere, deoarece pot fi observate cu vederea periferică a șoferului”, explică Jonas Nordquist, Product Features Manager, Volvo Trucks.

Cu o singură apăsare de buton, șoferii pot activa modul nocturn, care este o caracteristică standard al tuturor autocamioanelor Volvo FH, Volvo FM și Volvo FMX din întreaga lume. 

Cu modul nocturn, dorim să îl ajutăm pe șofer să rămână atent și concentrat. Este un mod rapid și ușor de a elimina distragerile și de a îmbunătăți vizibilitatea.

Modul nocturn stinge imediat toate luminile nenecesare de pe tabloul de bord, în afara vitezometrului și a turometrului. Iluminarea tuturor celorlalte comutatoare și comenzi este redusă la minimum, însă toate sistemele de siguranță și alertele pentru șofer continuă să funcționeze.

Aceasta înseamnă mai puțină strălucire emisă dinspre tabloul de bord și mai puține reflexii pe parbriz, astfel încât șoferul să fie mai concentrat la drum. Este cel mai potrivit pentru șoferii de cursă lungă care conduc noaptea și la întoarcerea și manevrarea în condiții meteo nefavorabile sau în medii complexe, cum ar fi la cuplarea sau decuplarea remorcilor, deoarece reflexiile nu se vor vedea în oglinzile laterale și retrovizoare.

„Cu modul nocturn, dorim să îl ajutăm pe șofer să rămână atent și concentrat”, afirmă Carl Johan Almqvist, Safety Director, Volvo Trucks. „Este un mod rapid și ușor de a elimina distragerile și de a îmbunătăți vizibilitatea.”

Modul nocturn este doar una dintre multele caracteristici de siguranță dezvoltate de Volvo Trucks în eforturile sale continue de a îmbunătăți siguranța traficului și condițiile de muncă ale șoferilor.

„Nu există o soluție singulară care ne va permite să atingem obiectivul nostru de zero accidente, de aceea încercăm să abordăm siguranța traficului pe mai multe fronturi”, spune Carl Johan Almqvist. „Căutăm în permanență diverse tehnologii și soluții și colaborăm cu autoritățile din transporturi, cu departamentele de planificare din orașe, cu guvernele, cu institutele de cercetare și cu universitățile. Modul nocturn poate reprezenta doar o mică contribuție la îmbunătățirea siguranței traficului, dar eforturile noastre combinate pot face o mare diferență.”