TRUCKS

Ambreiajul I-Shift Dual Clutch ajută compania italiană de transport Sartori să economisească combustibil pe drumurile de munte solicitante.

În regiunile deluroase din nordul Italiei, compania familială de transport Sartori Trasporti are nevoie de autovehicule care combină performanța superioară cu consumul redus de combustibil. Cu ajutorul Volvo FH cu I-Shift Dual Clutch, se poate să fi găsit soluția perfectă.
Fondatorul Sartori Trasporti, Giorgio (la stânga), împreună cu fiica sa, Cristiana, fiul, Enrico (la dreapta), și soțul Cristianei, Federico.

Când Giorgio Sartori, fondatorul companiei Sartori, a pus bazele afacerii cu un vehicul utilitar cu trei roți în urmă cu cincizeci de ani, a făcut-o din pură pasiune pentru autocamioane. A luat repede legătura cu firme care aveau nevoie de ajutor cu transportul de piese componente și piele și, de atunci, a pus bazele unor relații strânse de colaborare cu cele mai renumite mărci italiene și internaționale de produse din piele de lux.

În prezent, Giorgio conduce compania alături de fiul său, Enrico - care coordonează parcul auto, logistica serviciilor de întreținere și a transportului de marfă - și de fiica sa, Cristiana, care se ocupă de planificare și administrație Soțul Cristianei, Federico, este și el implicat în afacerea familiei, ai cărei membri petrec foarte mult timp la sediul central din Arzignano.

„A avea o afacere de familie reprezintă un avantaj considerabil, mai ales atunci când este vorba despre o familie unită ca a noastră. Firește că există și momente „cu turbulențe”, dar în mare mergem înainte fără prea multe complicații”, spune Giorgio Sartori.

Încă de la înființare, Sartori Trasporti s-a concentrat foarte mult pe calitate, precizie și punctualitate și a început să folosească de timpuriu autocamioanele Volvo pentru operațiunile de transport. În prezent, flota totală a companiei este compusă din 29 de autocamioane, dintre care 16 sunt Volvo.

Deoarece călătorim mult pe drumuri de munte, avem nevoie de vehicule de performanță, dar cu un consum redus de combustibil.

În fiecare zi, de la ora 6 la 8 dimineața și la sfârșitul zilei, autocamioanele se înșiruie la porțile companiei Sartori pentru operațiuni de încărcare a mărfurilor. Este un șir impresionant de autocamioane stivuitoare asemănătoare stolurilor de păsări Colibri, de la depozit până la paturile semiremorcilor care își așteaptă rândul. Fiul, Enrico, este cel care supraveghează etapa de încărcare și descărcare a autocamioanelor împreună cu Federico, cumnatul său.

„Încărcăm autocamioanele în zori pentru că trebuie să plece devreme, ca să acopere distanța în cel mai scurt timp posibil, cu scopul de a satisface necesitățile de aprovizionare ale clienților. Avem și șoferi care călătoresc doar noaptea: pleacă seara și ajung la destinație dimineața.”

Aidoma tatălui său, Enrico este un iubitor al autocamioanelor, pasionat de tehnologie. Urmărește cu mare interes toate inovațiile propuse de Volvo Trucks și este foarte mulțumit de ultimele sale achiziții - două autocamioane Volvo FH cu I-Shift Dual Clutch, care s-au dovedit absolut perfecte pentru ruta lor în Toscana. 

 

„Pentru mine, performanța reprezintă 50 la sută din câștigurile aduse de vehicul. Totuși, acest aspect este corelat cu consumul de combustibil, care trebuie să fie adecvat. Deoarece călătorim mult pe drumuri de munte, avem nevoie de vehicule de performanță, dar cu un consum redus de combustibil. Datorită celei mai recente cutii de viteze I-Shift Dual Clutch de la Volvo, estimăm o reducere a costurilor legate de combustibil de 3 la sută comparativ cu versiunea anterioară!”

În cifre, asta înseamnă că autocamioanele cu I Shift Dual Clutch care parcurg 150.000 kilometri îi permit acum companiei Sartori Trasporti să estimeze o economie de 2.500 de lire la sfârșitul anului. Dar afacerea lor are de câștigat și în alte privințe. 

 

„După numai șase luni, estimăm realizarea unor economii suplimentare la nivelul întregului lanț cinematic, cu o ușoară creștere a vitezei medii și o uzură mai mică a anvelopelor, toate acestea datorându-se cuplului motor stabilizat. În prezent testăm anvelope cu care putem să călătorim și 400.000 km”, spune Enrico.

Afacerea Sartori este, în prezent, una prosperă, dar lucrurile nu au fost mereu ușoare pentru familia aceasta, mai ales în timpul crizei financiare care a avut loc în Italia nu cu mulți ani în urmă. Din fericire, familia are propriile depozite și nu a trebuit să plătească contracte de leasing, iar împreună cu clienții săi a traversat cu bine perioada aceea dificilă.

„Problemele noastre financiare fiind strâns legate de ale lor, am făcut să ne fie bine tuturor. Legătura pe care am dezvoltat-o cu unii din ei este temeinică, dat fiind că au lucrat de la început cu tatăl meu. Asta a antrenat un șir benefic de acțiuni și ideea fundamentală de ajutor reciproc”, precizează Cristiana Sartori.

Astăzi, criza financiară pare departe și există toate ingredientele unei dezvoltări viitoare pentru afacerea lor de familie. Familia Sartori investește deja în viitorul său, construindu-și sedii noi în afara regiunii Arzignano, care vor adăposti fuziunea dintre Sartori Trasporti și Velo Trans SRL, o companie din care dețin 51% dintre acțiuni.

„Reunirea celor două companii într-o singură operațiune care se desfășoară pe mai bine de 10.000 de metri pătrați ne va ușura activitatea, va optimiza spațiul și resursele și va îmbunătăți, o dată în plus, serviciile pe care le oferim. Planificăm să ne mutăm în primăvara următoare”, spune Giorgio Sartori cu un zâmbet satisfăcut.

SARTORI TRASPORTI SRL

Fondată: 1966.
Proprietar: Giorgio Sartori. Familia Sartori deține și 51% din compania de transport Velo Trans SRL.
Sediu: Arzignano, Vicenza.
Număr de angajați: 36 (inclusiv șoferi).
Atribuții: Transportul de bunuri terță parte, mai ales produse din piele de toate tipurile, produse chimice, textile și utilaje. Compania a fost certificată UNI EN ISO 9001:2008 din 1996.
Număr de autocamioane Volvo: 16.
Caracteristici: Toate autotractoarele Volvo de ultimă generație sunt echipate cu I-Shift Dual Clutch, cu cabine cu paturi duble și cu specificații avansate (Direcție dinamică Volvo, Sistem de asistență pentru păstrarea benzii de rulare, Avertizarea de coliziune cu frână de urgență).
Consum de combustibil: 35 litri/100 km în drumurile prin Toscana - 28 litri/100 km în drumurile prin Campania.
Piața: Sartori Trasporti activează în Italia și face transporturi în special între provincia Vicenza, unde își are sediul, și Toscana, unde livrează mărfurile către clienții săi. Deoarece compania livrează și produse chimice pentru tratarea pielii către diferite fabrici, nu circulă aproape niciodată cu autocamioanele goale.