TRUCKS

Crearea unei vizibilități extraordinare

Noua oglindă retrovizoare cu care este prevăzut Volvo FH a fost creată pentru a oferi o vizibilitate extraordinară, contribuind, în același timp, la identitatea autocamionului.
Ismail Ovacik desenând.
„Geometria este foarte importantă. Au trebuit integrate patru oglinzi separate, așa că ne-am axat pe aspectul unitar.”, afirmă Ismail Ovacik.

Cât de multe detalii presupune designul unui autocamion? Și ce pot comunica detaliile designului? Atunci când Volvo Trucks a dezvoltat o nouă oglindă retrovizoare pentru a îmbunătăți și mai mult

vizibilitatea pentru șoferi, firește că siguranța a constituit preocuparea numărul unu. Cu toate acestea, a fost foarte important să comunicăm aceste îmbunătățiri printr-o expresie estetică inovatoare.

Noul autocamion Volvo FH a fost lansat în 2012, cu îmbunătățiri tehnologice semnificative. Unul dintre cele mai de succes modele de autocamioane de mare tonaj de pe planetă a beneficiat și de un nou

design. Funcționalitatea și ergonomia au fost cuvintele de bază folosite la descrierea noii cabine FH, deși numeroasele îmbunătățiri privind siguranța au condus la o primire extraordinar de bună din partea publicului.

O echipă Volvo a început să lucreze la o nouă oglindă retrovizoare încă din 2006. Ismail Ovacik este designer-șef pentru exterior din cadrul Volvo Group Truck Technology. Acesta accentuează importanța diferiților parteneri de inginerie și ergonomie din Volvo, implicați în reproiectarea oglinzilor retrovizoare. „Împreună, dorim să aducem

îmbunătățiri majore. Cum comunicăm pieței că autocamioanele Volvo oferă cea mai bună vizibilitate? Deoarece siguranța este una din valorile noastre de bază, era vital să transmitem acest mesaj.”

O îmbunătățire esențială a noului model FH a fost vizibilitatea directă. O problemă majoră a generației anterioare de autocamioane Volvo FH a constat în stâlpii verticali – suporturile verticale din părțile laterale ale parbrizului.

Nu este vorba numai despre vizibilitatea perfectă a șoferului sau despre funcționalitatea îmbunătățită, ci și despre modul în care exprimăm acest lucru ca parte din întregul autocamion.

Noua versiune are un spațiu mai mare între stâlpi și oglinzi. Acest lucru oferă șoferului o vedere mai bună a solului direct prin geamul lateral. Spațiul este îmbunătățit și mai mult de designul suplu – practic, nu există bariere în fața geamului și pivotează în jurul unei singure articulații, omițând o zonă mare a carcasei. De asemenea, există un spațiu deschis între oglinzi, utilizând fiecare suprafață pentru a crea o vizibilitate mai bună.

Este clar că munca designerilor s-a axat pe găsirea fiecărui unghi optim. Poziționarea oglinzilor în spatele cabinei a fost, de asemenea, meticulos planificată, aceasta fiind conectată în mod armonios la partea de sus și de jos a cabinei. 

 

„Geometria este foarte importantă”, continuă Ismail Ovacik. „Patru oglinzi separate au trebuit integrate, așa că ne-am axat pe aspectul de unitate.”

Dezvoltarea unei caracteristici cu o identitate puternică presupune îmbinarea ingineriei cu creativitatea. Îmbunătățirile privind oglinda retrovizoare au beneficiat de feedback pozitiv de la clienți și mass-media și sunt privite ca îmbunătățiri clare față de predecesoarea sa.

Deși siguranța îmbunătățită a fost obiectivul principal, pentru echipă a fost importantă și crearea unei estetici distincte.

„Am dorit să creăm o caracteristică reprezentativă pentru Volvo”, spune Ismail Ovacik. „Nu este vorba numai despre vizibilitatea perfectă a șoferului sau despre funcționalitatea îmbunătățită, ci și despre modul în care exprimăm acest lucru ca parte din întregul autocamion. Lucrurile arată într-un anume fel dintr-un motiv bine determinat. Abordarea noastră este completă și dorim să obținem un design unitar, care să contribuie la o identitate specifică a autocamionului. Identitatea Volvo.”

Ismail Ovacik

FUNCȚIE: Designer-șef pentru exterior în cadrul Volvo Group Truck Technology.
VÂRSTA:
 36.
ANI LA VOLVO:
 8.
LOCUL DE MUNCĂ:
 Studioul de proiectare european Volvo GTT din Göteborg, Suedia.