TRUCKS

Gestionarea directă a lipsei de șoferi

Lipsa șoferilor este îngrijorătoare în domeniul transporturilor cu autocamioane. În Australia, unde problema este acută, președintele și directorul executiv Volvo Group Australia, Peter Voorhoeve, și colegii săi au decis să abordeze în mod proactiv această problemă.
Peter Voorhoeve.
Căutăm să motivăm șoferii care doresc să lucreze în domeniu”, spune Peter Voorhoeve.

Când a identificat Volvo Group Australia problema lipsei șoferilor?
„A devenit o problemă serioasă în ultimii câțiva ani. Acum doi ani, țineam un discurs la evenimentul organizat de președintele Victorian Transport Association despre grija pentru șoferi și despre cât de mult s-a ținut cont de acest aspect în crearea modelului Volvo FH, iar publicul a aplaudat spontan. Cu toții au fost plăcut surprinși să audă o astfel de afirmație din partea unui producător de autocamioane, deoarece aveau nevoie de ajutor în atragerea unor șoferi noi. Atunci ne-am dat seama cât de serioasă era problema.”

Cum ați acționat în acest sens?
„Inițial, am desfășurat interviuri cu clienții. Feedbackul primit a fost că populația de șoferi profesioniști de autocamioane îmbătrânește, tinerii aleg din ce în ce mai puțin această meserie și lipsește diversitatea. Apoi, am desfășurat un sondaj mai extins, chestionând aproximativ 600 de companii și 35.000 de șoferi de autocamion. Noi ne considerăm clienții parteneri de afaceri, așadar, tot ceea ce facem pentru a rezolva problema îi ajută, în ultimă instanță, tot pe clienți. Dar ca lider pe piața autocamioanelor de mare tonaj din Australia, dorim să oferim ceva la schimb acestui domeniu și societății în general.”

Ce considerați că împiedică tinerii să urmeze o carieră în domeniul condusului de autocamioane?
„Nu este văzută ca o meserie cool. Percepția publicului este încă slabă cu privire la șoferii de autocamioane și la domeniul transporturilor, în general. Lipsa educației structurate sau a calificării recunoscute pe plan național în acest domeniu este, de asemenea, o problemă. În realitate, șoferii trebuie să fie foarte profesioniști în zilele noastre. Aceștia sunt ambasadorii companiilor lor și dorim să promovăm această idee prin comunicare îmbunătățită. Presa din domeniul autocamioanelor din Australia a fost de mare ajutor în transmiterea mesajului nostru, căutăm să ne folosim de poziția pe care o avem pentru a transmite mesajul unui public mai larg.”

Ce inițiative au loc, mai exact?
„În 2017, Volvo Group Australia înființează Academia de șoferi, care va oferi instruirea și experiența necesare pentru a transforma deținătorii de permise de transport de mare tonaj în șoferi profesioniști de autocamioane. Dorim să motivăm șoferii care doresc să lucreze în domeniu. Acesta va fi un certificat recunoscut în domeniu, pe care șoferii îl pot utiliza pentru a obține un loc de muncă. Cu ajutorul rețelei noastre extinse de dealeri, vom aborda toate locațiile importante din Australia.”

Lipsa femeilor șoferi este, de asemenea, o problemă persistentă. Cum încurajați femeile să urce la volan?
„Suntem foarte mândri de parteneriatul cu Pilbara Heavy Haulage Girls. Aceasta este o academie de condus, care oferă femeilor posibilitatea de a intra în acest domeniu. Oferim două autocamioane și colaborăm îndeaproape cu această organizație. Sunt multe femei care doresc să devină șoferi de autocamion și au permis pentru această categorie, dar nu au experiență. Această inițiativă chiar face diferența.”

Lipsa șoferilor din Australia în cifre

  • 75 la sută dintre transporturile de încărcături naționale non-vrac au loc pe șosele. Se așteaptă ca numărul acestor transporturi să se dubleze până în 2030.
  • 46 la sută dintre companiile de transport întâmpină deja probleme cu lipsa șoferilor profesioniști de autocamioane.
  • 88 la sută consideră că șoferii de autocamioane au o imagine negativă în Australia.
  • Vârsta medie a șoferilor de autocamion din Australia: 47 de ani.
  • Numai 15 la sută dintre șoferi au vârsta sub 30 de ani.
  • În companiile chestionate de Volvo Group Australia, doar 3% dintre șoferi sunt femei.

Cifrele prezentate sunt extrase din raportul privind lipsa șoferilor profesioniști de autocamioane creat de Volvo Group Australia.