TRUCKS

Factorul uman rămâne în continuare o problemă

Sara Kuylenstierna este unul dintre oamenii de bază din spatele programelor Volvo Trucks Stop Look Wave și See and Be Seen. Aici explică de ce educarea utilizatorilor vulnerabili de drumuri va continua să fie semnificativă indiferent de progresul tehnologic.
Sara Kuylenstierna
Sara Kuylenstierna, manager de comunicare, Volvo Trucks, a petrecut mult timp în sălile de clasă, vorbindu-le copiilor despre siguranța în trafic.

De ce și cum a creat Volvo Trucks aceste programe de siguranță?
„Având în vedere că numărul accidentelor rutiere care implică utilizatori vulnerabili ai drumurilor este în creștere în unele părți ale lumii, ne-am simțit obligați să creștem gradul de conștientizare la scară globală. Inspirați de o inițiativă a Volvo Trucks din Danemarca, eu și unii colegi din Gothenburg am petrecut mai mult timp în școli, învățând din ceea ce copiii au considerat a fi interesant. Pe baza acestei experiențe am decis să ne transmitem mesajul privind siguranța sub forma unui kit interactiv, lansat global în 2014 sub numele de Stop Look Wave. Programul lansat în 2015, See and Be Seen, propune aceeași abordare interactivă, dar îi vizează pe bicicliști și pe adulții tineri.”

De ce sunt importante aceste programe?
„Pentru că 90% dintre accidentele rutiere sunt cauzate de factorii umani. În prezent, drumurile devin din ce în ce mai aglomerate și mai complexe, iar un număr tot mai mare de vehicule grele se deplasează pe aceleași drumuri precum autoturismele, bicicletele electrice, motocicletele, cicliștii și pietonii. Concomitent, comportamentul uman în trafic se modifică; telefoanele mobile și alte dispozitive tehnologice ne fac să acordăm mai puțină atenție pericolelor potențiale. De asemenea, ne bazăm prea mult pe caracteristicile de siguranță ale vehiculelor, uitând că sistemele noastre de trafic se bazează pe încrederea reciprocă care ar trebui să existe între toți operatorii. Și nu putem fi niciodată siguri că ceilalți se vor comporta așa cum ne așteptăm noi s-o facă.”

Mai avem încă un drum lung de parcurs înainte ca tot traficul să fie automatizat și să poată interpreta fără echivoc comportamentul uman.

Care sunt strategiile dvs. de siguranță pe termen lung?
„Factorul uman va rămâne un aspect de luat în considerare și în anii următori, așa că trebuie să acționăm în privința siguranței traficului din mai multe perspective. Dezvoltarea noilor tehnologii de siguranță, efectuarea de cercetări privind apariția accidentelor, colaborarea cu guvernele pentru crearea de sisteme de trafic mai sigure și informarea și educarea publicului cu privire la modul de a interacționa în siguranță cu autocamioanele. Suntem foarte fericiți și mândri că mulți dintre clienții noștri din întreaga lume au ales să se angajeze în programele noastre de siguranță a traficului și ne-au susținut în educarea copiilor și a adulților tineri. Această componentă importantă a puzzle-ului global privind siguranța traficului nu trebuie să dispară, și mereu vor exista generații tinere care au nevoie de informare.”

Care credeți că sunt cele mai importante provocări?
„Mai avem încă un drum lung de parcurs înainte ca tot traficul să fie automatizat și să poată interpreta fără echivoc comportamentul uman.” Trebuie să ne asigurăm că publicul înțelege că nu se poate baza în întregime pe tehnologie pentru a fi în siguranță. Dezvoltarea funcțiilor automate se va produce treptat, iar în cadrul Volvo Trucks vom aplica o nouă tehnologie numai atunci când vom vedea că îi poate oferi sprijin șoferului într-un mod cât mai sigur. În prezent, încă ne confruntăm cu multe provocări privind automatizarea orașelor. Acest lucru se datorează densității și complexității sistemelor de trafic și numărului mare de utilizatori vulnerabili ai drumurilor. Nu uităm niciodată că, deși mediul rutier se schimbă, oamenii rămân la fel de expuși riscului și de vulnerabili.”

Programele de siguranță Volvo Trucks

Programele noastre de siguranță se bazează pe o cercetare amplă a accidentelor, realizată de echipa de cercetare a accidentelor Volvo Trucks (ART). Ambele programe constau într-un kit de instruire interactiv, cu instrucțiuni care pot fi descărcate de pe pagina web Volvo Trucks și care pot fi folosite gratuit.

Stop Look Wave
Un program de siguranță a traficului care îi învață pe copii cum să se comporte în trafic, în special în vecinătatea autocamioanelor de mari dimensiuni.

See and Be Seen
O campanie de conștientizare a siguranței rutiere, care ilustrează modul de sporire a siguranței în interacțiunea dintre bicicliști și conducătorii auto.

Vreți să ne ajutați să salvăm vieți?
Contactați dealerul local Volvo pentru informații suplimentare.