TRUCKS

O companie ecologică

În provincia izolată Cuneo, producătorul italian de hrană pentru animale Monge & C Spa a pus bazele unei afaceri de talie internațională care face parte dintr-o tendință economică responsabilă din punct de vedere ecologic. Autocamioanele joacă un rol important, susținând acțiuni eficiente de livrare către 8.000 de clienți italieni.
De la sediul său principal situat în regiunea rurală a Italiei, Monge & C Spa exportă produse alimentare pentru animale în 82 de țări.

Este o după-amiază însorită la sediul grupului Monge, situat la periferia sătucului Monasterolo di Savigliano. Fabricile mari care domină zona se numără printre cele mai importante și mai avansate din Europa pentru produse alimentare de înaltă calitate pentru animale și sunt pe deplin autosustenabile datorită unui lanț de producție integrat. Compania face totul pe cont propriu, de la colectarea de materii prime în stare proaspătă până la fabricarea hranei și a conservelor în regim propriu și până la ambalarea și distribuirea lor în Italia. Panourile solare care au fost amplasate pe acoperișul fiecărei clădiri sunt unul dintre multele semne ale faptului că este vorba de o companie care se străduiește să fie cât mai responsabilă posibil din punct de vedere ecologic.

 

„Preocuparea pentru mediul înconjurător face parte din însăși natura afacerii noastre, deoarece reciclăm produsele adiacente din abatoare și le transformăm în produse noi”, ne explică Domenico Monge, directorul general al acestei companii de familie.

Istoria grupului Monge a început chiar în acest loc în anul 1963, când tatăl lui Domenico, Baldassarre Monge, a pus bazele unei ferme de păsări. Familia avea un câine care suferea de tulburări digestive, astfel încât un medic veterinar i-a sfătuit să-l hrănească cu carne de pui. 

„Eram doar un copil pe atunci, dar îmi amintesc cum tatăl meu a început să pregătească hrana pentru animalele în bucătăria mamei, pregătind conserve de mici dimensiuni într-o oală sub presiune. La un moment dat, și-a dat seama că ar putea exista o piață pentru asemenea produse și, puțin câte puțin, ne-am extins afacerea”, își amintește Domenico Monge.

De-a lungul anilor, ferma de păsări a constituit afacerea principală, dar când Domenico și surorile sale au îmbătrânit, au decis să dezvolte producția de hrană pentru animale. S-a dovedit o strategie de succes. Afacerea a prosperat timp de mai mulți ani, uneori dublându-și veniturile de la un an la altul. Astăzi, grupul Monge este cel de-al treilea cel mai mare producător de hrană pentru animale din Italia, iar produsele sale sunt exportate în 82 de țări. Cu toate acestea, deși în prezent au 270 de angajați, rămân o afacere de familie, care se conduce în continuare după ideile fondatorului său.

„Încă de la început, tatăl meu a transmis valorile sale nouă, copiilor lui, dar și tuturor angajaților noștri. Respectul pentru mediu face parte din etica sa și noi acționăm constant în direcția reducerii consumului de energie. Luând măsuri de economisire a energiei precum utilizarea panourilor solare, reducerea consumului de apă și producerea unor cutii de conserve cu pereții mai subțiri, ne diminuăm consumul de energie cu până la 50%, ne spune Domenico Monge, care adaugă:

„Punctul forte al companiei noastre îl constituie lanțul integrat de producție. Aspectele logistice sunt pe deplin integrate în programul de producție și asta contribuie la creșterea eficienței, la reducerea costurilor și la furnizarea unor servicii mai bune către clienți. Acest lucru este esențial pentru noi, deoarece suntem departe de piețele de vânzare a produselor finite.”

Preocuparea pentru mediu constituie parte integrantă a activității noastre ca atare.

Situată într-o zonă supranumită adesea „insula Cuneo” datorită stării deficitare a drumurilor, dar și conexiunilor dificile cu principalele rute ale Italiei, asigurarea logisticii proprii a fost, de la început, un aspect foarte important pentru grupul Monge. Compania deține o firmă numită Monge Logistica cu 48 de vehicule, dintre care 40 sunt autocamioane Volvo. Vehiculele colectează zilnic materii prime proaspete și le livrează către fabrici, dar transportă, de asemenea, bunuri către punctele de tranzit sau centrele clienților de pe piața italiană. Aceasta reprezintă 30% din vânzările totale ale grupului. Vehiculele de înaltă performanță și eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil sunt foarte importante din perspectiva condițiilor dificile de transport din Cuneo, cu șosele înguste, traversând ținuturi muntoase.

„Am cumpărat primele noastre autocamioane Volvo la începutul anilor '80 – două Volvo F720, pe care le-am condus eu însumi. Am ales Volvo datorită calității superioare a vehiculelor sale și suntem foarte mulțumiți de performanța autocamioanelor achiziționate. Volvo face acum parte din însăși tradiția companiei noastre”, ne spune Domenico Monge.

Chiar dacă grupul Monge este mulțumit de autocamioanele sale, reprezentanții săi încearcă mereu să își îmbunătățească performanțele de mediu. Domenico intenționează în prezent să cumpere autocamioane de la Volvo și susține că acest lucru este în concordanță cu dorința de a explora soluții noi care există în ADN-ul familiei sale:

„Cercetarea și dezvoltarea au reprezentat întotdeauna o componentă semnificativă a succesului nostru. Folosirea vehiculelor alimentate cu gaz nu doar că aduce un mare beneficiu mediului. Acest fapt aduce, de asemenea, beneficii și pentru companie prin diminuarea costurilor directe și indirecte, deoarece cu siguranță că se vor lua măsuri de reducere a costurilor cu combustibilul. De asemenea, asta ne-ar ajuta să punem capăt luptei contra furturilor de motorină, deoarece combustibilul de tip LNG nu poate fi transferat”, spune el.

Grupul Monge analizează, de asemenea, posibilitățile de îmbunătățire a aerodinamicii autovehiculelor prin adoptarea unor soluții diferite și își instruiește conducătorii auto cu privire la reducerea consumului de combustibil. Compania și-a elaborat propriul document pentru responsabilitatea socială corporativă, CSR, în cadrul căruia grija pentru mediu și un cod de conduită onestă constituie elemente componente semnificative. Odată cu fiecare angajare efectuată de companie, persoana respectivă este instruită în sensul respectării codului CSR. De două ori pe an, grupul Monge organizează cursuri de formare pentru a se asigura că principiile unui comportament corespunzător sunt transmise în mod adecvat către angajați, clienți și furnizori. 

Folosirea vehiculelor alimentate cu gaz nu doar că aduce un mare beneficiu mediului. Aceasta este benefică și pentru compania noastră prin reducerea costurilor directe și a celor indirecte.

„Documentul CSR reprezintă piatra de temelie a companiei noastre. Ne concentrăm foarte mult asupra comportamentului șoferilor noștri de autocamioane, deoarece aceștia ne reprezintă în fața clienților... ei sunt imaginea noastră pe piață. Și aceștia colaborează îndeaproape cu punctele de vânzare cu amănuntul, dat fiind că ei livrează produsele noastre”, spune Domenico.

El crede că spiritul de apartenență și motivația de a dobândi noi abilități și experiență au susținut dezvoltarea dinamică a companiei. În prezent, capacitatea de producție este aproape complet absorbită, cu 70.000 de tone de hrană pentru animale produse în fiecare an. În orice caz, în 2018, grupul Monge va deschide o nouă unitate, care vizează producerea a 150.000 de tone de hrană pe an. 

„Povestea acestei companii este una de-a dreptul fantastică și suntem foarte mulțumiți de rezultatele obținute. Sper că vom reuși să menținem această tendință de dezvoltare”, spune el. 

 

Domeniul transporturilor:

Monge & C Spa

Înființată în: 1963.
Director executiv: Baldassarre Monge.
Director general: Domenico Monge.
Cota de piață din Italia: 9,1%.
Acoperire globală: Produsele Monge sunt exportate în 82 de țări diferite.
Cifra de afaceri: 157 milioane de euro (2016).
Numărul de angajați: 270.
Numărul de conserve de hrană pentru animale produse în fiecare zi: 1.500.000.
Capacitatea anuală de producție a conservelor de hrană pentru animale: 127.000 de tone în 2017, preconizându-se o creștere de 200.000 de tone în 2018.
Flota de vehicule: 48 de autocamioane, dintre care 40 de autocamioane Volvo Trucks.
Timpul de retenție (de utilizare înainte de vânzare): Șase ani.
Reducerea emisiilor de CO₂ prin utilizarea panourilor solare: o reducere anuală de 1.059 de tone de emisii de CO₂.
Cantitatea anuală de energie electrică exprimată în kW produsă prin intermediul cogeneratorului cu randament ridicat: 3.500.000 kW.