TRUCKS

Grila emblematică

Văzute de la distanță, grilele din partea frontală a autocamioanelor Volvo FH și FH16 sunt inconfundabile și reprezentative. De asemenea, sunt și foarte practice. Ce se află în spatele designului?
Ismail Ovacik cu modelele
„Noile grile oferă distribuția optimizată a aerului pentru răcire care este esențial pentru performanța motorului și reducerea emisiilor”, spune Ismail Ovacik, Designer șef pentru exterior, Volvo Trucks.

Când au fost lansate autocamioanele actualizate Volvo FH și FH16 în 2012, câteva schimbări esențiale au creat un nou început pentru aceste modele emblematice. Cu reglementările Euro 6 la orizont, au fost necesare mai multe modificări pentru a alinia autocamioanele la cerințele pieței. Designul pentru îmbunătățirea aerului pentru răcire a motorului a reprezentat o modificare majoră pe care echipa de design a Volvo Trucks din Göteborg trebuia să o ia în considerare.

În faza de proiectare, s-a propus un design optimizat pentru grilele de pe ambele modele de autocamioane, pentru a îmbunătăți performanțele de răcire și circulația aerului în perimetrul motorului. „Noile grile oferă distribuția optimizată a aerului pentru răcire care este esențial pentru performanța motorului și reducerea emisiilor”, spune Ismail Ovacik, Designer șef pentru exterior, Volvo Trucks. Analizând cu atenție modelele grilei de pe ambele autocamioane, devine evident efortul de proiectare care a fost implicat în crearea lor. Fiecare celulă din rețeaua hexagonală de tip „fagure de miere” este construită individual pentru a funcționa cât mai eficient posibil, în timp ce modelele în sine sunt inspirate de tiparele repetitive din natură. „Proiectarea unui simbol al mărcii noastre presupune o atenție deosebită acordată detaliilor acesteia”, continuă Ismail Ovacik. „Având în vedere acest aspect, s-a investit un volum considerabil de efort creator în proiectarea grilelor. Datorită dimensiunii implicate, producerea grilelor a presupus, de fapt, un efort susținut.”

Deși fac parte evident din aceeași familie, diferențele dintre cele două modele de grile sunt clare. Dacă modelul Volvo FH are o singură grilă cu designul hexagonal combinat, modelul FH16 are un design negru metalizat, care creează un efect 3D. „Ambele grile au fost bine primite de clienți, dar cea pentru modelul FH16 s-a bucurat de un succes deosebit”, spune Ismail.

În multe feluri, a fost un efort născut din dragoste. Cred că l-ați putea numi o mostră a măiestriei de tip Volvo.

Grilele pentru modelele Volvo FH și FH16 au fost primele dintr-o nouă generație, când autocamioanele actualizate au fost lansate în 2012. Aceste designuri au reprezentat un model pentru cele care au urmat pe celelalte modele de autocamioane Volvo actualizate.

Potrivit lui Ismail, grila modelului FH este una dintre cele mai mari componente din material plastic din industria autocamioanelor. „În multe feluri, a fost un efort născut din dragoste. Cred că l-ați putea numi o mostră a măiestriei de tip Volvo.”

Ismail Ovacik

Poziție: Designer șef pentru exterior în cadrul Volvo Group Truck Technology.
Vârsta: 37
Numărul de ani în cadrul Volvo: Nouă.
Mediul de lucru: Studioul de design european Volvo Group Trucks Technology din Göteborg, Suedia.