Grila emblematică

Văzute de la distanță, grilele din partea frontală a autocamioanelor Volvo FH și FH16 sunt inconfundabile și reprezentative. De asemenea, sunt și foarte practice. Ce se află în spatele designului?
Ismail Ovacik cu modelele

„Noile grile oferă distribuția optimizată a aerului pentru răcire care este esențial pentru performanța motorului și reducerea emisiilor”, spune Ismail Ovacik, Designer șef pentru exterior, Volvo Trucks.

Grila pentru modelul Volvo FH16

În timp ce modelul Volvo FH are o singură grilă cu designul hexagonal combinat, modelul FH16 are un design negru metalizat, care creează un efect 3D.

Când au fost lansate autocamioanele actualizate Volvo FH și FH16 în 2012, câteva schimbări esențiale au creat un nou început pentru aceste modele emblematice. Cu reglementările Euro 6 la orizont, au fost necesare mai multe modificări pentru a alinia autocamioanele la cerințele pieței. Designul pentru îmbunătățirea aerului pentru răcire a motorului a reprezentat o modificare majoră pe care echipa de design a Volvo Trucks din Göteborg trebuia să o ia în considerare.

În faza de proiectare, s-a propus un design optimizat pentru grilele de pe ambele modele de autocamioane, pentru a îmbunătăți performanțele de răcire și circulația aerului în perimetrul motorului. „Noile grile oferă distribuția optimizată a aerului pentru răcire care este esențial pentru performanța motorului și reducerea emisiilor”, spune Ismail Ovacik, Designer șef pentru exterior, Volvo Trucks. Analizând cu atenție modelele grilei de pe ambele autocamioane, devine evident efortul de proiectare care a fost implicat în crearea lor. Fiecare celulă din rețeaua hexagonală de tip „fagure de miere” este construită individual pentru a funcționa cât mai eficient posibil, în timp ce modelele în sine sunt inspirate de tiparele repetitive din natură. „Proiectarea unui simbol al mărcii noastre presupune o atenție deosebită acordată detaliilor acesteia”, continuă Ismail Ovacik. „Având în vedere acest aspect, s-a investit un volum considerabil de efort creator în proiectarea grilelor. Datorită dimensiunii implicate, producerea grilelor a presupus, de fapt, un efort susținut.”

Ismail Ovacik cu proiectele de design

Proiectarea și producția noilor grile au necesitat o măiestrie și o atenție extraordinare la detalii.

Deși fac parte evident din aceeași familie, diferențele dintre cele două modele de grile sunt clare. Dacă modelul Volvo FH are o singură grilă cu designul hexagonal combinat, modelul FH16 are un design negru metalizat, care creează un efect 3D. „Ambele grile au fost bine primite de clienți, dar cea pentru modelul FH16 s-a bucurat de un succes deosebit”, spune Ismail.

În multe feluri, a fost un efort născut din dragoste. Cred că l-ați putea numi o mostră a măiestriei de tip Volvo.

Ismail Ovacik, Designer-șef pentru exterior

Ismail Ovacik

Ismail Ovacik, Designer-șef pentru exterior, Volvo Trucks, lucrează de nouă ani în cadrul companiei Volvo.

Grilele pentru modelele Volvo FH și FH16 au fost primele dintr-o nouă generație, când autocamioanele actualizate au fost lansate în 2012. Aceste designuri au reprezentat un model pentru cele care au urmat pe celelalte modele de autocamioane Volvo actualizate.

Potrivit lui Ismail, grila modelului FH este una dintre cele mai mari componente din material plastic din industria autocamioanelor. „În multe feluri, a fost un efort născut din dragoste. Cred că l-ați putea numi o mostră a măiestriei de tip Volvo.”

Ismail Ovacik

Poziție: Designer șef pentru exterior în cadrul Volvo Group Truck Technology.
Vârsta: 37
Numărul de ani în cadrul Volvo: Nouă.
Mediul de lucru: Studioul de design european Volvo Group Trucks Technology din Göteborg, Suedia.

Related News

Crearea unei vizibilități extraordinare

Noua oglindă retrovizoare cu care este prevăzut Volvo FH a fost creată pentru a oferi o vizibilitate extraordinară, contribuind, în același timp, la identitatea autocamionului....

Un spațiu de lucru neaglomerat

Prin designul său clar și simplu, panoul de bord Volvo combină stilul scandinav clasic cu funcționalitatea și ușurința în utilizare....

Rafinarea aerodinamicii – o acțiune de echilibrare

Îmbunătățirile aerodinamicii noului Volvo FH au fost un factor-cheie în demersul de a ajuta clienții să își crească susținut profitabilitatea....