TRUCKS

Proiectat pentru siguranță

O nouă Direcție dinamică Volvo actualizată este de așteptat să crească siguranța și confortul șoferului, oferindu-le, în același timp, șoferilor mai mult control și o stabilitate mai bună și reducerea riscului de accidente profesionale. Să spunem bun venit Direcției dinamice Volvo 2.0.
Ilustrații VDS
Direcția dinamică Volvo a fost concepută pentru a oferi precizie absolută și pentru a reduce presiunea resimțită la volan.

Direcție dinamică Volvo

Direcția dinamică Volvo a fost concepută pentru a oferi precizie absolută și pentru a reduce presiunea resimțită la volan. Unitatea Direcție dinamică Volvo îmbină direcția hidraulică convențională cu un motor electric montat pe caseta de direcție.

Camera video
Camera video monitorizează marcajele de pe banda de rulare de la aproximativ 5 până la 50 de metri în fața vehiculului. Când sistemul de asistență pentru păstrarea benzii de rulare este pornit și autocamionul se apropie prea mult de marcajul benzii de rulare, autocamionul va fi redirecționat pe banda de rulare.

Unitatea de control
Informațiile privind deplasarea autocamionului, cum ar fi viteza acestuia și poziția marcajelor de pe banda de rulare, sunt procesate pentru a trimite solicitări către Direcția dinamică Volvo.

Comenzi de setare personală
Prin comenzile de pe volan și prin sistemul infotainment, șoferul poate regla preferințele de direcție ale vehiculului.

ESC și senzorul de accelerație unghiulară
Senzorul de accelerație unghiulară măsoară viteza de rotație a autocamionului și înregistrează orice eventual derapaj. Direcția dinamică Volvo colectează aceste informații pentru a contracara acțiunea. Este acționat Controlul electronic al stabilității (ESC), iar acesta reduce viteza vehiculului.

Senzorii externi
Direcția dinamică Volvo reacționează la informațiile colectate de la diferiți senzori aflați în autocamion.

ASISTENȚĂ DE PĂSTRARE A BENZII DE RULARE
Direcția dinamică Volvo cu asistență de păstrare a benzii de rulare este concepută să oprească ieșirea autocamioanelor de pe banda de rulare. Oferă fie o intervenție ușoară de stabilire a direcției, fie o vibrație transmisă prin volan, pentru a avertiza șoferul atunci când autocamionul a părăsit banda de rulare. 

Oboseala și neatenția pot face ca vehiculele să se deplaseze pe banda necorespunzătoare, ceea ce poate duce la accidente de răsturnare sau la coliziuni grave între autovehicule.

Acum, noua Direcție dinamică Volvo cu asistență de stabilitate include corectarea direcției. În cazul în care un autocamion este pe punctul de a ieși de pe banda de rulare, sistemul vine în ajutorul șoferului printr-o evaluare scurtă a corectării direcției pentru a reorienta vehiculul pe banda de rulare. Intervenția este subtilă, permițându-i șoferului să o ignore fără probleme atunci când se impune evitarea unui obstacol sau pentru a executa o altă manevră. Când o intervenție este în curs de desfășurare, pe panoul de instrumente apare o pictogramă corespunzătoare. 

Atunci când autocamionul atinge o viteză de 55 km/h, iar sistemul de asistență pentru păstrarea benzii de rulare poate monitoriza poziția acestuia pe șosea, sistemul se declanșează și apare o pictogramă pe panoul de instrumente. 

În cazul în care un autocamion este, apoi, pe punctul de a ieși de pe banda de rulare, sistemul vine în ajutorul șoferului printr-o evaluare scurtă a corectării direcției pentru a reorienta vehiculul pe banda de rulare. O pictogramă de culoare verde pe panoul de instrumente semnalează că o intervenție este în curs de desfășurare.

„Considerăm că acest sistem poate salva vieți. Părăsirea benzii de rulare se poate produce instantaneu.”

Carl Johan Almqvist, Director al departamentului pentru siguranța traficului și a produselor din cadrul companiei Volvo Trucks, consideră că această tehnologie constituie o inovație semnificativă. 

„Considerăm că acest sistem poate salva vieți. Părăsirea benzii de rulare se poate produce instantaneu. O secundă de neatenție și autocamionul poate să iasă de pe banda de rulare sau să intre pe sensul opus. Sistemul de asistență pentru păstrarea benzii de rulare este conceput pentru a fi intuitiv și discret, fiind, în același timp, absolut esențial.”

Începând cu anul 2007, Volvo Trucks a oferit sistemul Asistență pentru păstrarea benzii de rulare, care monitorizează poziția autocamionului pe șosea și trimite o alertă când autocamionul se apropie prea mult de marginea benzii de rulare. Prin intermediul sistemului Asistență pentru păstrarea benzii de rulare, semnalul sonor de părăsire a benzii de rulare a fost înlocuit cu o vibrație discretă transmisă prin volan și cu o pictogramă vizuală în panoul de instrumente, pentru a avertiza șoferii atunci când se apropie de marginea benzii de rulare.

ASISTENȚĂ DE STABILITATE
Direcția dinamică Volvo cu asistență de stabilitate reduce riscul de derapaj pe șoselele alunecoase și poate contribui la prevenirea producerii unor accidente grave.

Pierderea controlului asupra vehiculului pe șosele alunecoase este un pericol pe care orice șofer dorește să îl evite. Atunci când un autocamion începe să alunece, este important să corectați acțiunea, îndreptând rapid și fără probleme vehiculul în direcția corectă pentru a menține controlul. Dar chiar și cei mai buni șoferi pot fi surprinși de condițiile dificile de drum. Drumul poate fi înghețat, acoperit cu apă, cu frunze umede sau cu nisip sau poate prezenta aderență scăzută din alte motive. 

Direcția dinamică Volvo cu asistență de stabilitate îl ajută pe șofer să mențină controlul asupra vehiculului prin ghidarea cuplului de direcție atunci când autocamionul începe să derapeze. Ajută, de asemenea, sistemul de comandă electronică de stabilitate să acționeze mai rapid.

Odată ce sistemul detectează că autocamionul începe să derapeze, funcția de asistență de stabilitate reacționează instantaneu și începe să contracareze acțiunea în același mod în care un șofer profesionist ar contracara derapajul. Sistemul este util în special atunci când conduceți pe un drum cu aderență redusă sau în timpul virajelor.

„Derapajele nu sunt ceva ce vreți să experimentați ca șofer de autocamion atunci când sunteți pe drum. Acest sistem reacționează cu viteza luminii pentru a contracara acțiunea.”

Gustav Neander, manager de proiect pentru Direcția dinamică Volvo la Volvo Trucks, crede că asistența de stabilitate este un element esențial atunci când conduceți pe teren alunecos. 

„Derapajele nu sunt ceva ce vreți să experimentați ca șofer de autocamion atunci când sunteți pe drum. Recent, am condus un autocamion din nordul Suediei la sediul Volvo Trucks din Göteborg prin zăpadă, gheață și ploaie. Am văzut mai multe autocamioane de-a lungul traseului care ieșiră de pe șosea. Acest sistem reacționează cu viteza luminii pentru a contracara acțiunea și a preveni aceste tipuri de accidente produse prin derapare. Ușurează mult rularea în condiții de zăpadă, umedă sau pietriș”, spune Gustav Neander.

SETĂRI PERSONALE
Prin noua funcție de setări personale, șoferii pot personaliza complet direcția pe un autocamion Volvo echipat cu Direcția dinamică Volvo. Sistemul le permite șoferilor să aleagă dintre setările programate în prealabil sau să-și personalizeze preferința de direcție folosind patru variabile diferite (direcție, viraje, amortizare și revenire) pentru a obține răspunsul de direcție perfect adaptat.

Implicit
Oferă o senzație perfect echilibrată. Setarea implicită a Volvo Trucks se bazează pe setările preferate ale șoferilor de autocamioane care folosesc Direcția dinamică Volvo pe teren.

Sensibil
Furnizează direcție sensibilă, receptivă.

Receptiv
Furnizează posibilitatea de direcție mai susținută într-un cadru relaxat. 

Stabil
Furnizează posibilitatea de direcție mai susținută printr-un răspuns optim. 

Personalizat
Meniul PERSONALIZAT pentru Direcția dinamică Volvo le permite șoferilor să regleze perfect direcția. Reglarea setării DRUM DREPT îi dă posibilitatea de manevrare mai ușoară sau mai fermă. Reglarea variabilei VIRAJE poate flexibiliza sau rigidiza direcția la viraje. Variabila AMORTIZARE controlează gradul de flexibilitate al direcției așa cum este resimțit de șofer. Variabila REVENIRE controlează viteza întoarcerii roții la manevrarea autocamionului la viteze mici. 

O setare suplimentară facilitează stabilirea direcției autocamionului prin calibrarea unghiului drept. Acest aspect este util la rularea pe distanțe lungi în condiții de vânturi puternice sau pe șosele înclinate.