TRUCKS

Același autocamion – în diferite colțuri ale lumii

Încă din 1993, Volvo FH a deservit companii din toată lumea. Este un autocamion care răspunde nevoilor transportatorilor din toată lumea, din nordul extrem al Svalbardului, până la deșerturile toride ale Arabiei Saudite.
Volvo FH având în fundal un peisaj deșertic și unul arctic
Indiferent de condițiile extreme de climă în care rulează, Volvo FH își face întotdeauna treaba.

„Trăiesc cu Volvo – la bine și la greu!” spune Knut Vebostad, manager la compania Vebostad Transport AS. Acesta arată o preocupare deosebită pentru cele șase autocamioane Volvo FH ale sale. Când a făcut pasul de la profesia de șofer la o afacere pe cont propriu, alegerea a fost simplă. „Întotdeauna a fost vorba despre Volvo.”

Knut Vebostad și-a pornit afacerea de transport în nordul Norvegiei, în Borkenes. „Când crești și locuiești într-o anumită zonă, nu te mai gândești că drumurile sunt cu polei sau cu vânt. Pur și simplu, înveți să îți pui lanțurile de iarnă atunci când ai nevoie de ele. Mi-a fost mult mai frică atunci când am ieșit prima dată pe autostrada din jurul orașului Oslo.” 

Vebostad Transport este specializată în transportul materialelor de asfaltare și al pietrișului. Multe încărcături foarte grele, care chiar au pus la încercare Volvo FH. Dar caracteristicile autocamionului se impun de la sine.
„Tandemul cu punte liftabilă este obligatoriu pentru noi, cei care lucrăm în industria transporturilor de materiale de construcții. Facem economii de combustibil de până la 10-12% când conducem fără încărcătură. Și reducem uzura anvelopelor”, spune Knut Vebostad.
Transmisia I-Shift cu trepte de forță oferă, de asemenea, mai multă energie și performanță susținută atunci când se preferă viteza scăzută constantă.
„Ca și Direcția dinamică Volvo. Aceasta este chiar ceva unic. Este un sentiment cu totul neobișnuit”, spune Knut Vebostad.

Și dacă drumurile Norvegiei continentale nu au constituit o provocare suficient de mare – Vebostad Transport lucrează, de asemenea, în Svalbard – unul dintre cele mai nordice ținuturi locuite din lume. În timpul verii, Vebostad a avut un autocamion Volvo FH care a transportat materiale de construcție pentru drumuri pe insulele din arhipelagul Oceanului Arctic.
„Am încărcat autocamionul pe un vas transportator. După care ne-am deplasat acolo cu avionul câteva zile mai târziu, spune Knut Vebostad.
Este un Volvo FH 540 din 2013. Noi îi spunem «autocamionul nostru de oțel». A fost primul autocamion pe care l-am cumpărat pentru companie.”

Climatul fierbinte al deșerturilor Arabiei Saudite se află la capătul opus al condițiilor climatice extreme. Dar Volvo FH își face și acolo treaba la fel de bine. Sharbatly Fruit din Jeddah comercializează fructe și legume proaspete în regiune de peste 60 de ani. Compania întreține un lanț logistic strâns pentru a menține produsele refrigerate pe durata întregului ciclu de transport.
„Practic, fructele nu sunt deloc afectate de climatul torid al Arabiei Saudite. Doar atunci când sunt livrate pe piață”, spune Hashim M Sharbatly, director general adjunct la Sharbatly Fruit.

Pentru a asigura acest lanț logistic neîntrerupt, compania trebuie să se poată baza pe autocamion. Pentru cursa de transport de la Jeddah la Dammam, Volvo FH trebuie să traverseze întregul regat, prin marele deșert.
„Dus-întors sunt mai bine de 2.800 de kilometri”, spune șoferul Reynaldo Garcia.
Deșerturile pot fi foarte neprietenoase, cu temperaturi care ajung la peste 50 de grade Celsius și cu furtuni de nisip care pun autocamionul la încercare. Dar Volvo FH rezistă!
„Avem autocamioane care rulează și un milion de kilometri fără să fie necesară vreo schimbare a pieselor. Iar asta include ambreiajul și frânele. Astfel încât, din punctul de vedere al calității, stăm bine”, spune Daanie Zeyman care coordonează atelierul de service de autocamioane al lui Sharbatly.

Capacitatea camionului Volvo FH de a-și face treaba oriunde în lume este la fel de mare precum este și aprecierea exprimată de către utilizatorii săi.
„Autocamionul este oricând capabil de mai mult. Dar pentru mine nu există nicio îndoială că Volvo FH este cel mai bun. Conducem cel mai bun autocamion!”, spune Knut Vebostad.
„Este confortabil. Foarte rapid și foarte puternic. Aș putea spune că este cel mai bun autocamion din lume”, consideră Reynaldo Garcia.