TRUCKS

Connected Safety

Tehnologia Connected Safety alertează șoferii despre potențialele pericole. Prin preluarea avertizărilor trimise de alte vehicule, aceasta permite șoferilor să acționeze în caz de pericol chiar și dacă acesta este în afara câmpului vizual.
Comunicare cloud-to-cloud
Tehnologia Connected Safety este rezultatul unei colaborări remarcabile între Volvo Cars și Volvo Trucks și le permite vehiculelor ambilor producători să comunice între ele.

Pentru a evita accidentele, este deosebit de important ca șoferii să reacționeze la timp în caz de pericol. Connected Safety, o nouă tehnologie cloud-to-cloud instalată pe autocamioanele Volvo, este concepută să avertizeze din timp șoferii despre un potențial pericol, oferindu-le conducătorilor auto o avertizare cu 30 de secunde înainte de a ajunge în zona periculoasă. Avertizarea permite șoferilor să încetinească și să manevreze vehiculul astfel încât să evite pericolul.

Carl Johan Almqvist, Director al departamentului pentru siguranța traficului și a produselor din cadrul companiei Volvo Trucks, consideră că această tehnologie constituie un eveniment important. „Comunicarea cloud-to-cloud reprezintă următorul pas important în domeniul siguranței. Întrucât avertizează din timp șoferii despre eventualele pericole, sistemul Connected Safety poate contribui la reducerea riscurilor în multe situații ce pot amenința viața participanților la trafic, de exemplu, când un vehicul trebuie să oprească pe neașteptate pe un drum aglomerat, din cauza unei probleme cum ar fi o pană de cauciuc, coliziunea cu un cerb sau un ambuteiaj.”

Dezvoltată și testată mai întâi de către Volvo Cars, tehnologia Connected Safety este adoptată de către Volvo Trucks ca rezultat al unei colaborări remarcabile între cei doi producători. Lansarea tehnologiei va fi urmată de implementarea acesteia pe scară largă.

„Acesta este doar începutul”, afirmă Emanuele Piga, Director al departamentului de dezvoltare a soluțiilor pentru clienți și a noilor servicii din cadrul companiei Volvo Trucks. „Pe măsură această tehnologie , Connected Safety , este instalată pe tot mai multe vehicule și devine mai sofisticată, aceasta poate fi folosită pentru a anunța șoferii despre o gamă variată de potențiale pericole.”

Mesajul trimis
Șoferul unui vehicul este forțat să oprească pe neașteptate și apasă butonul de avertizare în caz de pericol. Sistemul Connected Safety marchează locația cu ajutorul GPS-ului. Un semnal criptat, anonim, care se întinde pe o rază de 500 m, este transmis în zona înconjurătoare prin intermediul tehnologiei cloud.

Mesajul primit
Un vehicul scanează împrejurimile și preia informația despre locația potențialului pericol. Pe o rază cuprinsă între 300 și 500 de metri (în funcție de viteza cu care se deplasează vehiculul), șoferul este anunțat despre potențialul pericol prin intermediul unei avertizări de pe Afișajul secundar de informații al autovehiculului. Notificarea este stocată și disponibilă pe Afișajul secundar de informații până când șoferul trece de zona periculoasă. 

Platforma
Tehnologia Connected Safety utilizează comunicații wireless cloud-to-cloud pentru a avertiza vehiculele despre potențialele pericole. Volvo Cars a fost prima care a adoptat și testat această tehnologie, iar acum urmează Volvo Trucks. Sistemul va fi disponibil în Suedia și Norvegia în anul 2018. Connected Safety se poate instala pe modelele Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM și Volvo FMX, echipate cu sistemul integrat pentru servicii și infotainment, aparținând companiei Volvo Trucks, în funcție de configurațiile autocamioanelor și a serviciilor alese. Pentru a afișa avertizările privind potențialele pericole, tehnologia este accesibilă doar în cazul vehiculelor cu pachete multimedia și Afișaj secundar de informații. Implementarea acestui serviciu se va face ulterior și pe alte piețe.

Un mare câștig pentru siguranță
Ca și în cazul centurii de siguranță cu prindere în trei puncte, tehnologia Connected Safety este împărtășită și altor producători ca o măsură de îmbunătățire a siguranței rutiere pentru toți șoferii. „Faptul că șoferii autocamioanelor vor avea acces la acest sistem constituie o mare realizare pentru toată lumea”, afirmă Carl Johan Almqvist, Director al departamentului pentru siguranța traficului și a produselor din cadrul companiei Volvo Trucks. „Cât despre șoferii profesioniști, aceștia sunt deseori mai conștienți de pericole și pot contribui la avertizarea altor persoane. Astfel, drumurile devin mai sigure pentru toți participanții la trafic.”