Luminile nordului

Designul farurilor autocamioanelor Volvo Trucks a fost inspirat de aspectul gheții. Senior Designerul Maria Balthammar explică modul în care natura a conturat una dintre cele mai distinctive caracteristici ale produselor Volvo Trucks.
Faruri Volvo

Binecunoscutul design al farurilor Volvo Trucks a fost inspirat direct de aspectul și textura gheții.

Când zăpada și gheața acoperă peisajul suedez în fiecare iarnă, totul se schimbă.
„Iarna readuce lumina”, spune Maria Balthammar, Senior Designer în cadrul companiei Volvo Trucks. „Transformă lucrurile care ne sunt familiare scoțând la iveală noi forme.” 

Echipa de design

Pe lângă găsirea unei forme frumoase și distinctive, echipa de design Volvo Trucks a trebuit să țină cont de toate aspectele practice, cum ar fi ușurința schimbării becurilor și capacitatea de a face față condițiilor meteo dificile.

Farurilor autocamioanelor Volvo Trucks au luat naștere chiar din acest peisaj înghețat. Binecunoscutul design a fost inspirat direct de aspectul și textura gheții.

„La Volvo Trucks ne străduim întotdeauna să simplificăm designul”, afirmă Maria Balthammar.
„Ne întrebăm cum îl putem modifica pentru a deveni mai clar și mai bine definit. De aceea, natura reprezintă o sursă de inspirație importantă pentru noi.”

Farurile cu lumina de zi de forma literei „V”, care arată că vehiculul se află în mișcare, au un aspect lăptos, precum un ghețar. Restul carcasei farurilor este transparent, precum gheața subțire, proaspăt formată pe suprafața unui lac. 

Grație acestui design, farurile autocamioanelor Volvo sunt ușor de recunoscut pe orice drum. „Farurile celor mai multe vehicule sunt orizontale și sunt acoperite de o carcasă cu aspect mătuit, motiv pentru care este dificil să distingeți ce se află dedesubt”, spune Maria Balthammar. „Dar farul unui autocamion Volvo este diferit. Întrucât carcasa este transparentă, fiecare element al sursei de lumină este compartimentat și expus vederii. De asemenea, forma verticală, evidențiată de faza scurtă, îi conferă un contur unic. Când vedeți un autocamion Volvo îl recunoașteți după forma farurilor – «Acela este un Volvo».”

Schiță far

Datorită acestui design, farurile autocamioanelor Volvo sunt ușor de recunoscut pe orice drum. „Când vedeți un autocamion Volvo îl recunoașteți după forma farurilor – «Acela este un Volvo»”, spune Maria Balthammar.

Explorăm constant noi moduri de a utiliza lumina ca instrument pentru a îmbunătăți calitatea vieții șoferilor și a spori gradul de siguranță.

Maria Balthammar

Designer senior în cadrul companiei Volvo Trucks

Maria Balthammar elaborând o schiță

„Explorăm constant noi moduri de a utiliza lumina ca instrument pentru a îmbunătăți calitatea vieții șoferilor și a spori gradul de siguranță”, explică Maria Balthammar.

Pentru crearea unui design bine definit, se iau în considerare aspectele practice, dar se încearcă și conturarea unei forme plăcute și deosebite.

„Designul caracteristicii unui autocamion trebuie să arate bine dar, de asemenea, fiecare componentă trebuie să aibă o structură stabilă”, spune Maria Balthammar. 

„În cazul designului unui far, carcasa trebuie să permită deschiderea sa și înlocuirea becului sau a LED-ului. De asemenea, un autocamion trebuie să reziste în cazul expunerii la temperaturi extrem de ridicate sau scăzute. Aceste aspecte trebuie luate în considerare pentru fiecare element al vehiculului deoarece materialele se dilată și se contractă la oscilațiile de temperatură. Din acest motiv, pot apărea decalaje și spații goale între piese, întrucât dimensiunea materialelor variază”, afirmă ea.

Maria Balthammar

Maria Balthammar lucrează la Volvo Trucks de șase ani.

Pentru a conferi rezistență și a reuni diferitele elemente ale farului, echipa de design a companiei Volvo Trucks s-a bazat pe o altă formă întâlnită în natură, și anume stratificarea.

Cum se pot menține rezistența și forma unui material care se contractă și se dilată? În natură, structurile sunt deseori stratificate și de aceea sunt atât de rezistente. La această lampă, se poate vedea cum elementele distincte stratificate formează împreună un tot unitar. 

Farurile sunt deosebit de importante pentru siguranța rutieră, mai ales în timpul asprei ierni nordice, când zilele sunt scurte și șoferii trebuie să conducă multe ore în întuneric. Așa că iluminatul va continua să fie un domeniu în care designerii companiei Volvo Trucks pot contribui la dezvoltarea și inovarea unor noi modele.

„Noile tehnologii LED creează noi oportunități”, afirmă Maria Balthammar. „Explorăm constant noi moduri de a utiliza lumina ca instrument pentru a îmbunătăți calitatea vieții șoferilor și a spori gradul de siguranță. De exemplu, tipul de lumină potrivit poate ajuta la menținerea atenției. Se deschid atât de multe posibilități.”

Maria Balthammar

Poziție: Designer senior în cadrul companiei Volvo Trucks.
Vârsta: 41.
Ani în cadrul Volvo: 6.

 

Related News

Crearea unei vizibilități extraordinare

Noua oglindă retrovizoare cu care este prevăzut Volvo FH a fost creată pentru a oferi o vizibilitate extraordinară, contribuind, în același timp, la identitatea autocamionului....

Un spațiu de lucru neaglomerat

Prin designul său clar și simplu, panoul de bord Volvo combină stilul scandinav clasic cu funcționalitatea și ușurința în utilizare....

Rafinarea aerodinamicii – o acțiune de echilibrare

Îmbunătățirile aerodinamicii noului Volvo FH au fost un factor-cheie în demersul de a ajuta clienții să își crească susținut profitabilitatea....

Filtrați articolele

5 true 5