TRUCKS

Centura de siguranță salvează vieți

Folosirea centurii de siguranță poate face diferența între viață și moarte. Rapoartele arată că șansele de a supraviețui unui accident rutier grav sunt duble dacă șoferul și pasagerul poartă centura de siguranță. Numai în Uniunea Europeană, 7.000 de vieți ar putea fi salvate în fiecare an dacă mai multe persoane ar alege să utilizeze centura de siguranță. Acest lucru face din centura de siguranță în trei puncte una dintre cele mai importante descoperiri în domeniul siguranței rutiere. Dar ați știut că originile acesteia sunt asociate cu marca Volvo?
Centura de siguranță salvează vieți

O scurtă istorie a centurii de siguranță

Fost inginer de aviație, Nils Bohlin s-a alăturat companiei Volvo ca prim expert al companiei în domeniul siguranței, la sfârșitul anilor ’50, după ce a lucrat la dezvoltarea unor centuri cu prindere în trei puncte pentru avioanele tip jet. Pe atunci, atitudinea față de siguranță era substanțial diferită față de cea de astăzi, mulți șoferi crezând că sunt protejați în mod adecvat pur și simplu prin faptul că se află în interiorul unui vehicul.

Accidentele și decesele în rândul ocupanților vehiculelor au crescut, pe măsură ce numărul de autoturisme la nivel mondial se afla în continuă creștere.

Nu a durat mult până când Nils și echipa sa au început să aplice experiența din domeniul aeronauticii la vehicule. Astfel că, în 1959, Volvo a creat centura de siguranță în trei puncte cu care suntem atât de familiarizați astăzi.

Împărtășirea brevetului

Echipa de conducere a companiei Volvo a realizat faptul că această invenție are un potențial enorm de a salva mii de vieți și că era mult prea importantă pentru a patenta designul centurii de siguranță în nume propriu. Astfel, a luat decizia de a nu folosi brevetul de inventie în exclusivitate și de a-l împărtăși întregii lumi.

Centura de siguranță în trei puncte nu numai că a devenit un echipament standard pe camioanele noastre de mulți ani, ci astăzi reprezintă o cerință obligatorie pe toate camioanele și autoturismele. Deci, am putea spune că aceasta este o mică – dar foarte importantă – părticică de Volvo în fiecare vehicul de pe șosea.

Purtați centura. Salvați vieți.

Centura de siguranță are meritul de a fi salvat peste un milion de vieți și este considerată una dintre cele mai eficiente intervenții de sănătate publică din punctul de vedere al costurilor. Ea a prevenit sau a redus, de asemenea, gravitatea rănirilor în cazul multor milioane de participanți la trafic.

Un studiu condus de către Administrația Suedeză a Transporturilor a arătat că din cei 20 de șoferi de camion care au condus fără centură și care și-au pierdut viața în Suedia între 2005 și 2009, 19 ar fi supraviețuit în cazul în care ar fi purtat centura de siguranță.

Centurile de siguranță salvează viața șoferilor. Două treimi dintre șoferi le poartă, în prezent. Volvo Trucks încurajează toți șoferii să-și poarte centurile de siguranță.