TRUCKS

„Diferența este uriașă”: Economie extremă la combustibil și la AdBlue pe drumurile dificile din Finlanda

| 4,5 min. de citit | 4,5 min. de citit
Compania finlandeză Kuljetusliike Antti Airaksinen a început recent să utilizeze Volvo FH cu I-Save pentru distribuția de produse alimentare. Consumul de combustibil a scăzut de atunci cu 4,5 litri la 100 de kilometri, lucru care a avut un impact major asupra profitabilității companiei.

Un autocamion Volvo FH se deplasează pe drumurile acoperite cu zăpadă, într-o pădure îndepărtată din estul Finlandei, într-o după-amiază liniștită și încețoșată. La volan se află Toni Korhonen care a pornit la drum să livreze mai multe produse alimentare congelate magazinelor din satele mici de lângă Kuopio, un oraș cu aproximativ 120.000 de locuitori. 

„Drumurile de aici sunt destul de înșelătoare, iar stratul gros de zăpadă acoperă majoritatea pantelor și curbelor bruște. Sunt nevoit să fac opriri în mod frecvent, în special într-un oraș mic. În acest fel, se poate consuma o cantitate mare de combustibil.”

La jumătatea anului 2018, compania Kuljetusliike Antti Airaksinen (care în limba română se traduce ca Transport Antti Airaksinen) a achiziționat primul Volvo FH cu I-Save în cadrul programului său de testare în condiții reale. Cu motorul Turbo Compound D13 care utilizează energia excedentară pentru a oferi un cuplu mai mare, rezultatul este un autocamion puternic, cu consum redus de combustibil.

„Noul autocamion are deja un impact uriaș asupra operațiunilor noastre”, spune Antti Airaksinen, care este director general în cadrul companiei de familie pe care a fondat-o în 1990.

„Diferența de consum de combustibil este de 4,5 litri la 100 de kilometri. Dacă un autocamion consumă cu 4,5 litri mai puțin când este condus corespunzător, diferența este enormă la un consum de două milioane de litri pe an.” 

Fiecare autocamion din companie parcurge în jur de 180.000-250.000 de kilometri pe an, iar Antti se concentrează, prin urmare, prioritar pe economia de combustibil, monitorizând performanțele fiecărui șofer și stilul său de condus prin sistemul Dynafleet de gestionare a flotei de la Volvo Trucks. Compania acordă o importanță semnificativă reducerii timpului de ralanti, în vederea maximizării resurselor de combustibil. Conform spuselor lui Antti, Engine Idle Shutdown (oprirea motorului la ralanti) este doar una dintre funcțiile incluse în I-Save, care oferă avantaje majore.

Noul Volvo FH cu I-Save s-a dovedit deja a fi foarte popular în rândul echipei. „Șoferii noștri apreciază foarte mult noul autocamion,” spune Antti Airaksinen zâmbind. „Cuplul la turații reduse a fost lăudat de toată lumea. Sunt necesare mai puține schimbări între treptele de viteză la urcarea pantelor. De fapt, echipa noastră formată din trei persoane apreciază atât de mult autocamionul, încât niciunul dintre ei nu doresc să îl cedeze altor șoferi înlocuitori.”

Având la dispoziție un autocamion atât puternic, cât și eficient din punct de vedere al consumului, se simte o diferență majoră la livrări.”

Aproximativ 90% din veniturile companiei deținute de Antti provin din industria alimentară. Vehiculele companiei își desfășoară activitatea predominant în Finlanda, existând și un autocamion care transportă produse în țările Benelux. Traseul între Helsinki, capitala Finlandei, și orașul Kuopio este parcurs în mod frecvent de șoferi. Livrările sunt efectuate din Kuopio în orășelele și satele din apropiere.

Noul Volvo FH cu I-Save are un program de lucru încărcat, împărțit în trei ture, timp de șase zile pe săptămână. „Zonele rurale din estul Finlandei sunt o adevărată provocare în toiul iernii,” spune Antti Airaksinen. „Faptul de a avea la dispoziție un autocamion atât puternic, cât și eficient din punct de vedere al consumului de combustibil a constituit o diferență uriașă pentru livrările noastre. De asemenea, suntem foarte bucuroși că întreținerea și mentenanța centralizate oferite de Volvo sunt efectuate din Kuopio. Garajele locale funcționează extrem de flexibil, ceea ce este foarte convenabil pentru noi.”

O altă caracteristică apreciată a motorului D13TC este Sistemul de recirculare a gazelor de eșapament cu răcire, fiind redusă în acest fel cantitatea de oxid de azot emisă în timpul combustiei. Iar asta înseamnă că se reduce necesitatea utilizării soluției AdBlue. „Motorul consumă cu 50% mai puțin AdBlue decât modelele anterioare, lucru care contribuie, desigur, la creșterea economiilor totale”, spune Antti Airaksen. „Deoarece parcurgem distanțe din ce în ce mai mari, așteptăm cu nerăbdare ca I-Save să contribuie la creșterea rentabilității companiei.” 

Înapoi la drum, șoferul Toni Korhonen se îndreaptă spre satul Kaavi cu o încărcătură de pâine congelată. 

Eu și toți cei din echipa mea ne-am dori acest autocamion doar pentru noi. Nimeni nu dorește să îl cedeze altcuiva!

Conduce autocamioane de cinci ani, iar de patru ani lucrează pentru Kuljetusliike Antti Airaksinen, livrând adesea alimente pe timp de noapte municipalităților mici din apropierea orașului Kuopio. „Este un loc îndepărtat și superb, iar eu mă bucur să mă aflu la volanul unui autocamion de încredere. Am condus și alte mărci, însă la autocamioanele Volvo apreciez cel mai mult poziția bună și confortul la condus”, spune el și adaugă: „Lucrez cu modelul de autocamion Volvo FH cu I-Save de șase luni. Eu și colegii mei apreciem foarte mult cuplul la turații reduse și modul în care urcă în pantă. Cei din echipa mea doresc acest autocamion doar pentru ei – nimeni nu dorește să îl cedeze altcuiva!”

 

Kuljetusliike Antti Airaksinen Oy
Înființată în:
1990
Proprietar: Antti Airaksinen
Număr de angajați: 80, dintre care 50 sunt șoferi
Încărcătură: Produse congelate și cu temperatură controlată
Număr de autocamioane: 27, dintre care 23 sunt Volvo
Cel mai mare client: Kesko
Istoric: Firma de familie a fost fondată în martie 1990 în Kuopio, Finlanda. La început, livrările erau efectuate atât național, cât și internațional, însă din 1997 compania s-a axat pe livrări la nivel național.
Servicii: Compania s-a specializat în distribuirea de produse alimentare congelate și răcite și utilizează 26 de autocamioane masive, cu remorcă, dintre care majoritatea sunt marca Volvo.

Volvo FH cu I-Save
Volvo FH cu I-Save este vehiculul Volvo Trucks de cursă lungă cu cel mai mic consum de combustibil de până acum. Motorul D13TC și funcțiile actualizate de economisire a combustibilului au fost reproiectate pentru reducerea costurilor cu combustibilul cu până la 7%. Motorul D13TC utilizează tehnologia Turbo Compound, care se găsește și la motoarele de aeronave cu putere mare, adaptată la transportul terestru, iar unitatea TC reutilizează căldura și energia excedentare de la gazele de evacuare ale autocamionului. De asemenea, întregul lanț cinematic a fost calibrat pentru utilizarea cât mai eficientă a combustibilului, cu un nou model de piston care împiedică pierderea energiei produse prin încălzire. În plus, I-Save integrează cele mai bune tehnologii oferite de Volvo Trucks, cum ar fi software-ul I-See bazat pe hărți și I-Cruise cu I-Roll. Este potrivit pentru operatorii de cursă lungă, care conduc în mod obișnuit peste 120.000 km pe an.