TRUCKS

50 de ani de studiu al accidentelor, pentru îmbunătățirea siguranței rutiere

Anul acesta marchează aniversarea a 50 de ani de când Echipa de Cercetare a Accidentelor Volvo Trucks a început să colecteze și să analizeze, în mod sistematic, informații detaliate despre accidente reale de circulație. Cunoștințele acumulate conferă o valoare unică datelor utilizate pentru dezvoltarea sistemelor de siguranță și pentru proiectarea vehiculelor viitoare, cu obiectivul de a face camioanele și transporturile mai sigure.
Echipa de Cercetare a Accidentelor
1,35 milioane de persoane își pierd viața în trafic, la nivel global, în fiecare an. Lucrăm pentru siguranța tuturor participantilor la trafic, din afara sau din interiorul camioanelor. Viziunea noastră este Zero Accidente. Nu există o altă variantă, spune Anna Theander, liderul Echipei de Cercetare a Accidentelor (dreapta), împreună cu Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director la Volvo Trucks (stânga).

Activitatea Echipei de Cercetare a Accidentelor (The Accident Research Team - ART) se concentrează pe îmbunătățirea atât a siguranței active, cât și a celei pasive, pentru camioanele Volvo. Cercetările în domeniul siguranței pasive sunt destinate minimizării consecințelor unui accident, iar siguranța activă înseamnă evitarea sau reducerea accidentelor. A înțelege cum se produc accidentele de circulație, prin investigarea în detaliu a accidentelor reale, poate ajuta la prevenirea lor și la protejarea vieții.

„În fiecare an, 1,35 milioane de persoane își pierd viața, la nivel mondial, în accidente de circulație. Acesta este un aspect pe care îl luăm foarte în serios”, explică Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director la Volvo Trucks. „Investigațiile Echipei de Cercetare a Accidentelor contribuie la înțelegerea în profunzime a accidentelor, ceea ce va sprijini eforturile de a oferi șoferilor un mediu de lucru mai sigur și de a îmbunătăți siguranța rutieră pentru toți participanții la trafic. În plus, această activitate vine în sprijinul viziunii noastre conform căreia n-ar mai trebui să se producă accidente în care să fie implicate camioane Volvo.”

Accidente reale, plus teste de impact planificate
„Siguranța a reprezentat o valoare fundamentală la Volvo încă de la înființarea companiei”, comentează Anna Theander, liderul Echipei de Cercetare a Accidentelor. „Iar în 1969 s fost creată Echipa de Cercetare a Accidentelor, pentru a investiga accidente reale de circulație. Obiectivul a fost – și este încă – de a face traficul mai sigur, prin utilizarea acestor informații pentru a îmbunătăți design-ul viitor al vehiculelor.”

În prezent, Echipa de Cercetare a Accidentelor este o rețea de cercetare inter-disciplinară de experți în domeniul siguranței. Aceștia conturează și împărtășesc idei unice în legătură cu cauzele accidentelor reale – acestea adăugându-se cunoștințelor acumulate în urma testelor de impact. În plus, echipa utilizează analize ale statisticilor de trafic național și regional, pentru a  înțelege cât mai profund cauza accidentelor.  

„Cunoștințele pe care le dobândește ART servesc drept aport de valoare și drept linii directoare pentru echipele noastre de dezvoltare a produselor,” explică Anna Wrige Berling. „Deși ART nu dezvoltă, în sine, sisteme de siguranță, înțelegerea unor scenarii complexe de accidente, din partea experților, oferă echipelor de dezvoltare a produselor competențe suplimentare și încrederea de a crea soluții care să meargă mai departe decât fusese inițial solicitat.”

Să înveți din istorie pentru a sprijini viitorul
„Timp de 50 de ani, Echipa de Cercetare a Accidentelor a învățat din trecut, prin investigații la locul accidentelor, pentru a oferi informații cruciale echipelor de dezvoltare a produselor,” declară Anna Theander. „Privind către viitor, ideile pe care le conturează ART vor continue să contribuie la activitatea Volvo Trucks de a îmbunătăți în mod proactiv siguranța rutieră, atât pentru camioanele curente, cât și pentru noile vehicule autonome.”

LINK to high resolution images