TRUCKS

Volvo Trucks prezintă un nou camion cu zero emisii

Imaginați-vă un camion care emite doar vapori de apă, își produce propria energie la bord și are o autonomie de peste 1.000 km. Acest lucru este posibil, prin intermediul celulelor de combustibil alimentate cu hidrogen, iar Volvo Trucks a început să testeze vehicule care utilizează această nouă tehnologie.
Volvo Trucks prezintă un nou camion cu zero emisii
Camioanele cu celule de combustibll pe bază de hidrogen vor fi potrivite în special pentru transportul pe distanțe lungi și pentru misiuni grele, care necesită multă energie.

Pentru a decarboniza transporturile, Volvo Trucks oferă deja astăzi camioane electrice și camioane alimentate cu combustibili regenerabili, cum ar fi biogazul. În a doua jumătate a acestui deceniu, va fi adăugată portofoliului său de produse o a treia opțiune, neutră din punctul de vedere al emisiilor de CO2 – camioane cu celule de combustibil alimentate cu hidrogen.

„Dezvoltăm deja această tehnologie de mulți ani și e minunat să vedem primele camioane rulând cu succes pe pistele de testare. Combinația dintre electric pe baterii și electric pe celule de combustibil cu hidrogen le va permite clienților noștri să elimine complet emisiile de CO2 ale camioanelor lor, indiferent de misiunile de transport,” spune Roger Alm, Președintele Volvo Trucks.

Camioanele electrice cu celule de combustibil vor avea o autonomie operațională comparabilă cu aceea a multor camioane diesel – până la 1000 km – și un timp de realimentare de mai puțin de 15 minute. Masa totală poate fi de aproximativ 65 t sau chiar mai mare, iar cele două celule de combustibil au capacitatea de a genera 300 kW de electricitate la bord.

Testele pilot la clienți vor începe în câțiva ani, iar comercializarea este planificată pentru a doua parte a acestui deceniu.

„Camioanele electrice cu celule de combustibil vor fi potrivite în special pentru transportul de lungă distanță și pentru aplicații grele de transport, care necesită multă energie. Pot reprezenta, de asemenea, o opțiune pentru țările în care posibilitățile de încărcare a bateriilor sunt limitate,” spune Roger Alm. 

Își generează propria electricitate
O celulă de combustibil își generează propria electricitate din hidrogenul de la bord, în loc să fie încărcată dintr-o sursă externă. Singurul produs secundar emis îl constituie vaporii de apă.

Celulele de combustibil – livrate de Cellcentric
Celulele de combustibil vor fi furnizate de către compania Cellcentric – un joint venture între Volvo Group și Daimler Truck AG. Cellcentric care va construi una dintre cele mai mari fabrici de producție de serie a celulelor de combustibil din Europa, dezvoltată special pentru vehiculele grele.

Este nevoie de mai mult hidrogen verde
Tehnologia celulelor de combustibil este încă într-o fază timpurie de dezvoltare și are multe beneficii, dar există și multe provocări. Una dintre ele este furnizarea la scară largă a hidrogenului verde*.  O alta este faptul că infrastructura de reîncărcare pentru vehiculele grele nu este încă dezvoltată.

„Ne așteptăm ca furnizarea de hidrogen verde să crească semnificativ în următorii ani, deoarece multe industrii vor depinde de el pentru reducerea emisiilor de CO2. Dar nu mai putem aștepta cu decarbonizarea transporturilor; suntem deja în întârziere. Deci, mesajul meu către toate companiile de transport  este să înceapă această călătorie astăzi, cu camioane electrice pe baterii, biogaz sau alte opțiuni disponibile. Camioanele cu celule de combustibil vor fi o completare importantă, pentru transporturile grele pe distanțe lungi, în câțiva ani de acum înainte,” spune Roger Alm.

* Hidrogenul verde este produs prin utilizarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi vântul, apa sau soarele.

20 iunie 2022

LINK către imagini de înaltă rezoluție
LINK către film (1 min)
LINK către un film cu mai multe detalii (2 min)

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.