TRUCKS

Volvo Trucks, IKEA și Raben Group își unesc forțele pentru a accelera transportul cu zero emisii

Volvo Trucks, IKEA Industry și Raben Group au semnat un acord de colaborare în ceea ce privește transportul cu zero emisii. IKEA va introduce camioane electrice Volvo de categorie grea pentru fluxurile interne de transport la două dintre fabricile sale din Zbąszynek, Polonia, care vor fi operate de către Raben Group. Lecțiile învățate în cadrul proiectului pilot vor fi utilizate pentru electrificarea operațiunilor de transport la scară, într-o rețea extinsă de transport.
Volvo Trucks, IKEA și Raben Group își unesc forțele pentru a accelera transportul cu zero emisii
Camioanele electrice Volvo vor fi folosite pentru a opera fluxul intern de bunuri între cele două fabrici IKEA Industry, în vestul Poloniei.

IKEA utilizează la scară largă servicii de transport, cu peste două milioane de expediții anual, la nivel mondial. Pentru a-și atinge obiectivele climatice, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră pentru transportul produselor cu 70% per expediție*, electrificarea vehiculelor de categorie grea este un aspect critic. Electrificarea transportului reprezintă una dintre soluțiile pentru abordarea cauzelor de bază ale schimbărilor climatice.

 

Acum, IKEA Industry, Volvo Trucks și Raben Group și-au unit forțele, în Polonia, pentru a utiliza camioane Volvo FM Electric cu zero emisii. Vehiculele vor fi folosite pentru a opera fluxul intern de bunuri între cele două fabrici IKEA Industry, situate la o distanță de 14 km una de cealaltă, în Zbąszynek și Babimost, în vestul Poloniei.

 

Camioanele vor fi alimentate la facilitățile de producție ale IKEA Industry, utilizând energie regenerabilă, din surse externe. Primul camion electric va începe să opereze în această toamnă, iar planul este extinderea flotei, pe baza celor învățate în cadrul proiectului pilot.

 

„Suntem fericiți să anunțăm această colaborare, care are ca scop accelerarea trecerii la transporturi rutiere mai sustenabile. Acest proiect ne permite să explorăm și să învățăm mai multe despre provocările și oportunitățile în dezvoltarea operațiunilor electrice de transport la scară largă și despre interdependențele dintr-o rețea mai extinsă de transport,” spune Małgorzata Dobies-Turulska, Managing Director al IKEA Industry Zbąszynek. 

 

„Suntem entuziasmați să lucrăm alături de IKEA și Raben Group, pentru transporturi mai sustenabile cu camionul. Atât IKEA, cât și Raben au obiective ambițioase legate de mediu, la fel ca și Volvo. Acest proiect ne va oferi perspective valoroase și constituie o bună bază pentru o colaborare extinsă, pe viitor”, spune Robert Grozdanovski, SVP Europe Central East & East la Volvo Trucks.

 

„Pentru Gruoul Raben, acest proiect este primul pas în procesul de decarbonizare al propriei noastre flote, în drumul către planurile ambițioase de reducere a emisiilor de CO2, recent aprobate de către experți în Science Based Targets (SBTi). Acesta este, de asemenea, un proiect important pentru procesul de transport FTL (camion complet). Suntem una dintre primele companii logistice din Europa care își asumă provocarea ambițioasă de a utiliza un camion electric cu semiremorcă de 24 t,” spune Piotr Banasiak, Managing Director la Raben Transport.

 

 

Volvo Trucks a început producția de serie a camioanelor electrice în 2019, fiind unul dintre primii constructori de camioane care au făcut acest lucru. Astăzi, compania are șase modele de camioane electrice în producție de serie, la nivel global – cea mai extinsă gamă de camioane electrice din industrie. Targetul companiei este ca jumătate din vânzările sale totale de camioane să fie electrice, până în 2030.

 

 

*Comparativ cu anul 2017 (exclusiv livrările last mile către clienți).

Despre IKEA Industry

IKEA Industry este parte integrantă din IKEA Supply și din operațiunile proprii de producție IKEA. Cu 22 de operațiuni în opt țări, IKEA Industry este cel mai mare producător din lume de mobilă din lemn pentru care lucrează 17.500 persoane.

Despre Raben

Raben Group este un furnizor logistic care oferă servicii TFL, servicii de contract logistics, rețea de transport rutier (local, internațional și în Est), logistică produse proaspete, FTL și transport intermodal, expediții maritime și aeriene. Grupul are peste 160 de filiale proprii în 15 țări europene și trimite pe șosele peste 9.000 de camioane zilnic.

14 septembrie 2022

Link la imagini de rezoluție înaltă

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.