TRUCKS

Premieră: Volvo Trucks testează camioane electrice pe hidrogen pe drumurile publice

Emițând numai vapori de apă, camioanele cu celule de combustie alimentate cu hidrogen vor reprezenta o parte importantă a portofoliului de produse Volvo Trucks cu emisii zero. Acum, vehiculele au marcat o etapă importantă – și anume testarea pe drumurile publice.
Volvo Trucks testează camioane electrice pe hidrogen pe drumurile publice
Condițiile aspre de pe drumurile publice din nordul Suediei, cu gheață, vânt și multă zăpadă, reprezintă un mediu ideal de testare.

Anul trecut, Volvo Trucks și-a prezentat pentru prima dată camioanele electrice pe celule de combustie. Aceste camioane cu zero emisii folosesc hidrogen pentru a-și produce la bord electricitatea necesară și pot parcurge distanțe mari, ceea ce le face potrivite pentru misiuni de transport mai lungi.


Acum, camioanele au fost testate pentru prima dată pe drumurile publice. Dar nu este vorba despre niște drumuri publice oarecare. Pentru a face testele mai dificile, acestea s-au desfășurat dincolo de Cercul Polar, în nordul Suediei – într-un climat extrem de rece.

 

„Camioanele sunt operate 7 zile pe săptămână și pe toate tipurile de vreme. Condițiile aspre de pe drumurile publice din nordul Suediei, cu gheață, vânt și multă zăpadă, reprezintă un mediu ideal de testare,” spune Helena Alsiö, VP Powertrain Product Management la Volvo Trucks. „Sunt bucuroasă să spun că testele merg bine, confirmând testele realizate anterior, atât digital, cât și pe pista noastră de testare, cu circuit închis de lângă Goteborg.”

Camioanele electrice pe celule de combustie alimentate cu hidrogen vor fi în mod special potrivite pentru distanțe mai lungi și pentru situații în care nu se pot folosi doar baterii: de exemplu, în zonele rurale fără infrastructură de încărcare.

 

Disponibile pentru vânzare în a doua jumătate a acestui deceniu
Volvo oferă, în prezent, cea mai extinsă gamă de camioane electrice pe baterii, cu șase modele în producția de serie, acoperind o varietate foarte mare de aplicații de trasnport, între orașe sau în interiorul acestora.

 

Camioanele electrice cu celule de combustie vor fi disponibile în a doua jumătate a acestui deceniu. Testele cu transportatorii vor începe cu câțiva ani înainte de lansarea comercială.

 

Pentru a accelera dezvoltarea, Grupul Volvo și-a unit forțele cu Daimler, pentru dezvoltarea și producția de sisteme de celule de combustibil personalizate pentru vehiculele comerciale de categorie grea.

 

Este posibilă reducerea CO2 chiar de astăzi
Pentru operatorii care doresc să ofere deja transporturi cu zero emisii, Volvo Trucks oferă, în prezent, șase modele electrice pe baterii, precum și camioane alimentate cu combustibili alternativi, cum ar fi biogazul.

 

„Trebuie să acționăm acum pentru a opri încălzirea globală. Indiferent de tipul de transport sau de regiunea de pe glob unde activează clienții noștri, așteptarea nu este o opțiune. În câțiva ani, clienții noștri vor fi capabili să elimine complet emisiile de CO2 ale camioanele lor,” spune Roger Alm, Președintele of Volvo Trucks.

 

Date

Camioanele Volvo pe celule de combustie alimentate cu hidrogen vor utiliza două celule de combustibil cu capacitatea de a genera 300 kW de energie electrică.

Hidrogenul „verde” reprezintă o resursă inepuizabilă, produsă prin utilizarea unor surse regenerabile de energie, cum ar fi vântul, apa și soarele.

 

8 mai 2023

 

LINK către imagini de înaltă rezoluție 

LINK către filmul despre testarea camioanelor pe celule de combustibil în condiții de iarnă