TRUCKS

Volvo va lansa camioane propulsate cu hidrogen

Volvo Trucks dezvoltă motoare cu combustie care funcționează cu hidrogen. Testele pe șosea cu camioane care utilizează hidrogenul în motoarele cu combustie vor începe în 2026, iar lansarea comercială este planificată către sfârșitul acestui deceniu. Camioanele propulsate cu hidrogen „verde” reprezintă un pas semnificativ pentru Volvo către atingerea obiectivului de net-zero emisii și sprijinirea clienților pentru a-și atinge țintele de decarbonizare.
Volvo to launch hydrogen-powered trucks
Volvo va lansa camioane cu motoare cu ardere care pot funcționa cu hidrogen verde. Aceste camioane oferă un pas semnificativ pentru decarbonizarea transportului greu

Camioanele care funcționează cu hidrogen „verde” în loc de combustibili fosili oferă una dintre modalitățile de decarbonizare a transporturilor. Camioanele pe hidrogen vor fi potrivite în special pentru transportul pe distanțe mai lungi și în regiuni unde există o infrastructură limitată de încărcare, sau timp limitat pentru reîncărcarea bateriilor.

 

Volvo va începe testele la clienți cu camioane care utilizează hidrogenul în motoarele cu combustie în 2026, iar camioanele vor fi disponibile comercial către sfârșitul acestui deceniu. În prezent, se desfășoară deja teste în laboratoare și pe vehicule. Camioanele cu motoare cu combustie alimentate cu hidrogen vor completa oferta de camioane Volvo alimentate cu combustibili alternativi, cum ar fi camioanele electrice pe baterii, cu celule de combustibil sau care funcționează cu combustibili regenerabili, precum biogazul și HVO (ulei vegetal hidrogenat).

 

„Camioanele care păstrează motorul cu combustie internă, dar funcționează pe hidrogen vor avea aceleași performanțe și fiabilitate ca și camioanele noastre diesel, dar cu beneficiul suplimentar al emisiilor potențiale net-zero de CO2, pe intreg ciclul, de la producție la roată (well to wheel). Ele vor fi o completare valoroasă a camioanelor noastre electrice pe baterii, care sunt, deja, pe piață de câțiva ani,” spune Jan Hjelmgren, director pentru Management de Produs și Calitate, Volvo Trucks.

 

Camioanele Volvo cu motoare alimentate cu hidrogen „verde” au potențialul de a genera emisii net-zero de CO2 well-to-wheel când utilizează HVO drept combustibil pentru aprindere și sunt incluse în categoria de „Vehicule cu Zero Emisii” (ZEV), sub incidența nou-aprobatelor standarde ale UE privind emisiile de CO2.

 

„Este clar că sunt necesare diferite tipuri de tehnologie pentru decarbonizarea transporturilor de categorie grea. Ca producător global de camioane, trebuie să ne sprijinim clienții, prin a le oferi o varietate de soluții de decarbonizare, iar aceștia să-și aleagă alternativa în funcție de misiunea lor de transport, de infrastructura disponibilă și de prețurile energiei «verzi»”, spune Jan Hjelmgren.

 

Camioanele Volvo cu motoare cu combustie alimentate cu hidrogen vor fi echipate cu injecție directă de înaltă presiune (HPDI), o tehnologie în care o cantitate mică de combustibil de aprindere este injectată cu presiune înaltă, pentru a permite aprinderea prin compresie, înainte de a fi adăugat hidrogenul. Avantajele acestei tehnologii includ o eficiență energetică mai înaltă, cu un consum mai scăzut de combustibil și o putere mai mare a motorului.

 

Grupul Volvo a semnat un acord cu Westport Fuel Systems pentru fondarea unui joint-venture care să utilizeze tehnologia HPDI. Se preconizează că acest joint-venture va deveni operațional în a doua jumătate a anului 2024, în urma încheierii oficiale a acordului.

 

 

DATE

·        Camioanele Volvo alimentate cu hidrogen vor avea o autonomie operațională comparabilă cu cea a multor camioane diesel, în funcție de tipul de transport.

·        Datorită emisiilor scăzute de CO2 provenite din combustia hidrogenului, aceste camioane sunt catalogate „Vehicule cu Zero Emisii”, sub incidența noilor standarde UE privind emisiile de CO2.

·        Motoarele cu combustie de hidrogen vor emite, de asemenea, niveluri foarte scăzute de oxizi de azot și particule.

·        Hidrogenul poate fi utilizat și pentru alimentarea camioanelor electrice cu celule de combustibil, în cazul cărora electricitatea este produsă la bordul camionului. Camioanele cu celule de combustibil nu generează niciun fel de emisii de eșapament, ci numai vapori de apă. 

 

LINK către imagini la rezoluție înaltă

For further information, please contact:

Helena Lind
Media Relations Director, Volvo Trucks
Email: helena.lind@volvo.com
Tel: +46 76 5536257
 

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,200 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2023 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.