TRUCKS

T2019_0160_3000x2000.jpg

Cum contribuie întreținerea eficientă a vehiculului la economisirea combustibilului

Bert Johansson
2022-03-24
4 min
Economia de combustibil
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Un autocamion bine întreținut este un autocamion eficient din punct de vedere al consumului de combustibil. Iată câteva exemple care ilustrează modul în care întreținerea periodică vă va menține vehiculul în stare bună și va evita orice creștere inutilă a consumului de combustibil.


Un combustibil de o calitate mai bună vă ajută să ajungeți mai departe

Proprietățile combustibilului pot fi diferite, iar acest lucru poate afecta atât economia de combustibil a autocamionului, cât și fiabilitatea sistemului de combustibil. Diferența de consum de combustibil poate fi de până la 5%, în funcție de caracteristicile combustibilului. De asemenea, utilizarea unui combustibil cu un conținut de sulf mai mare de 10 ppm poate produce daune la nivelul motorului și la nivelul sistemului de tratare ulterioară a gazelor de eșapament. Din acest motiv, utilizați întotdeauna combustibilul corect, conform specificațiilor producătorului.


Nu înfundați filtrele de particule și păstrați-le curate

Autocamioanele cu motoare Euro 6 sunt echipate cu un filtru de particule, cunoscut și sub numele de filtru de particule diesel (DPF), care îndepărtează funinginea din gazele de eșapament pentru a respecta legislația actuală Euro 6 privind emisiile. Cu toate acestea, întreținerea incorectă poate crește consumul de combustibil cu până la 2%. De asemenea, aceasta poate provoca uzura mai rapidă a motorului, emisii care depășesc standardele Euro 6, deteriorarea filtrului și perioade de inactivitate neprevăzute.

Pentru a evita acest lucru, utilizați întotdeauna combustibilul corespunzător și uleiul corect, conform specificațiilor producătorului. În caz contrar, riscați să înfundați și să deteriorați filtrul de particule diesel (DPF). De asemenea, trebuie să curățați regulat filtrul de particule, conform procedurii descrise de producător.


Păstrați uleiul la temperatura corespunzătoare

O temperatură corectă a uleiului de transmisie reduce rezistența și are un efect pozitiv asupra economiei de combustibil. La temperaturi de până la 20 °C (și înainte ca vehiculul să fie condus pentru o perioadă îndelungată – aproximativ o oră), uleiul este încălzit de un radiator de ulei, economisind astfel până la 0,3% din combustibil. În climatele mai calde, radiatorul de ulei de transmisie împiedică și supraîncălzirea acestuia reducând, implicit, uzura pieselor.

 Este important să folosiți uleiul recomandat cu vâscozitatea corespunzătoare și grosimea corectă. Se aplică și în cazul uleiului de motor și de punte.


Atenție la pierderile de aer

Atunci când există pierderi în sistemul pneumatic de frânare , consumul de combustibil poate crește cu până la 2%, în funcție de mărimea acestora. Acest lucru se întâmplă deoarece compresorul trebuie pornit în cazul unei pierderi, ceea ce necesită aproximativ 15 cai putere de la motor. Există întotdeauna un anumit grad de pierdere a aerului, de exemplu atunci când un autocamion este parcat peste noapte sau în perioadele de odihnă săptămânală. Dar atunci când se pierde o cantitate semnificativă de aer în timpul pauzelor mai scurte, acest lucru indică faptul că există o pierdere mai mare la nivelul vehiculului. Riscul unei pierderi de aer este deosebit de mare în cazul conexiunilor pentru remorcă.


Asigurați-vă că roțile dispun de o geometrie corectă

Geometria incorectă a punților din față și din spate determină o direcție instabilă și o rezistență sporită a aerului. În cazul unui autotractor standard, acest lucru poate crește consumul de combustibil cu până la 3%. Procentul este chiar mai mare dacă nici remorca nu dispune de o geometrie corectă. Dacă niciuna dintre punțile remorcii nu dispune de o geometrie corectă, consumul de combustibil poate crește considerabil.


Asigurați-vă ca aveți anvelopele cu presiunea corectă

Anvelopele cu presiune insuficient vor crește rezistența la rulare, ceea ce va crește, implicit, consumul de combustibil. Testele arată că o presiune în anvelope redusă cu doar un bar poate crește consumul de combustibil cu 2%. De asemenea, poate reduce durata de viață a anvelopei cu aproximativ 20%.


Fiecare dintre aceste procente mici poate determina costuri semnificative, iar combinate vă pot crește considerabil costurile. Este doar un alt motiv pentru care întreținerea periodică a vehiculului este esențială.


Citiți mai multe despre serviciile Volvo Trucks.