TRUCKS

Volvo Trucks
2022-06-27
Tehnologie și inovație Siguranță Electromobilitate
Author
Volvo Trucks

Zero accidente rutiere – un vis sau o realitate a viitorului?

Ce ar trebui făcut pentru reducerea la zero a numărului de accidente în care sunt implicate autocamioane? Anna Wrige Berling, director privind siguranța traficului și a produselor la Volvo Trucks, știe răspunsul.

Obiectivul dvs. este să nu mai existe accidente. Vă apropiați de realizarea lui?

Zero accidente este ceea ce ne-am propus și ne mândrim cu realizările noastre de până acum, dar mai avem un drum lung de parcurs. Numărul deceselor pe cap de locuitor este în scădere la nivel mondial, dar numărul lor total continuă să crească în multe părți ale lumii. În fiecare an, mii de oameni mor în accidente rutiere în care sunt implicate autocamioane, așa că suntem departe de a fi mulțumiți.
 

Peste 90% din numărul total de accidente sunt cauzate de factorul uman. Se poate spune, așadar, că șoferii de autocamion nu sunt suficient de pregătiți?

Este adevărat că, în majoritatea accidentelor, factorul uman joacă un anumit rol – care include toți participanții la trafic, nu doar șoferii de autocamion. Părerea mea este că majoritatea șoferilor de autocamion sunt foarte bine pregătiți. Și este important să ne amintim că există și o latură pozitivă a factorului uman. Șoferii de autocamion – ca și alți participanți la trafic – evită mult mai multe accidente decât provoacă, datorită acțiunilor și reacțiilor lor. Acestea fiind spuse, este adevărat că factorul uman joacă un rol important. Prin urmare, instruirea șoferilor, o mentalitate mai bună privind siguranța și conștientizarea riscurilor în rândul tuturor participanților la trafic sunt foarte importante pentru reducerea numărului de accidente.

Ce trebuie să facem pentru a încerca să eliminăm complet accidentele?

Siguranța în trafic este un puzzle complex, iar cele mai mari piese ale sale sunt vehiculele sigure, drumurile sigure și șoferii prudenți. Principala contribuție a Volvo Trucks este crearea de vehicule sigure, dar facem, de asemenea, investiții pentru îmbunătățirea mediului rutier și, nu în ultimul rând, eforturi pentru o mentalitate mai bună privind siguranța în rândul tuturor participanților la trafic.

Anna Wrige Berling este director privind siguranța traficului și a produselor la Volvo Trucks.

Ce trebuie să facă Volvo Trucks?

Siguranța vehiculelor va rămâne întotdeauna obiectivul nostru și vom crea constant noi sisteme pentru a evita mai multe probleme în trafic și tipuri de accidente. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că sistemele noastre de siguranță sunt utilizate corespunzător. Centura de siguranță este, probabil, cel mai clar exemplu în acest sens. Ea nu este folosită tot timpul, nici pe departe – iar consecințele sunt, de multe ori, fatale. Din păcate, acest lucru este valabil și pentru alte sisteme de siguranță – nu sunt utilizate întotdeauna sau, uneori, sunt utilizate incorect. Această problemă trebuie rezolvată. De asemenea, vom continua să creștem gradul de conștientizare privind siguranța autocamioanelor în trafic și să contribuim la îmbunătățirea mentalității privind siguranța în rândul șoferilor de autocamioane și al altor participanți la trafic.

 

La ce invenție Volvo Trucks legată de siguranță visați pentru viitor?

La un sistem cu senzori de citire perfectă a reacțiilor umane, care știe exact ce se află în jurul autocamionului și poate să prevadă intențiile altor șoferi și participanți la trafic.

 

Așadar, zero accidente rutiere este un vis sau o realitate a viitorului?

Întrucât, în prezent, aproape toate accidentele pot fi evitate datorită unei combinații între tehnologia auto existentă și comportamentul prudent al șoferilor, nu ar trebui să fie imposibil. Dar, pe de altă parte, există argumentul că vor exista întotdeauna situații în care circumstanțe nefericite și imprevizibile pot duce la accidente. Și probabil că este adevărat – cel puțin, în viitorul apropiat. 

În orice caz, niciun alt obiectiv decât zero nu este acceptabil. El ne călăuzește în muncă și în ambiția de a îmbunătăți siguranța rutieră în întreaga lume. Fiecare viață salvată în călătoria către atingerea obiectivului „zero accidente” este o victorie.

Numărul deceselor în trafic pe cap de locuitor sunt în scădere la nivel mondial, dar numărul lor total continuă să crească în multe părți ale lumii.

Learn more about safety research at Volvo Trucks