TRUCKS

Anna Wrige Berling
2023-05-23
Tehnologie și inovație Siguranță
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

9 funcții de siguranță noi și actualizate oferite de Volvo Trucks

Tehnologia este esențială pentru siguranța rutieră în lumea modernă de astăzi, iar acest lucru este cu siguranță valabil pentru Volvo Trucks, care a dezvoltat mai multe funcții inovatoare de-a lungul anilor. În prezent, a fost lansată o serie complet nouă de funcții de siguranță, care joacă un rol esențial în viziunea Volvo de „zero accidente”, ce are drept scop eliminarea tuturor accidentelor care implică un autocamion Volvo.

Nouă funcții atât noi cât și actualizate au fost concepute pentru a-i avertiza pe șoferi cu privire la eventualele pericole și pentru a detecta obstacolele din unghiurile moarte, acestea fiind adaptate pentru diverse situații și medii. Iată o prezentare generală a funcțiilor și a actualizărilor individuale – și cum pot spori acestea siguranța șoferilor și a celorlalți participanți la trafic.

„Introducem sisteme de siguranță suplimentare care pot îmbunătăți capacitățile șoferului, contribuind la protejarea acestora și a celorlalți participanți la trafic. Prin intermediul celor mai recente progrese tehnice, putem anticipa posibilele coliziuni și putem contribui la prevenirea acestora”, declară Anna Wrige Berling, directorul departamentului pentru siguranța traficului și a produselor din cadrul companiei Volvo Trucks.


Cum pot fi dezvoltate sistemele de siguranță ale autocamioanelor

Toate funcțiile de siguranță noi sunt rezultatul unui proces de dezvoltare continuă, bazat pe o cercetare amplă a accidentelor. Printre aspectele care fac acest lucru posibil este cel conform căruia de peste 50 de ani, Volvo Trucks colectează și analizează date din accidentele în care au fost implicate vehiculele sale. Acest vast depozit de cunoștințe legate de cauzele accidentelor evidențiază situații comune și oferă informații extrem de valoroase în momentul creării sistemelor de siguranță ale celor mai recente autocamioane Volvo Trucks.

„Nu este un secret faptul că siguranța a fost întotdeauna o parte integrantă a identității noastre. Nu numai că efectuăm cercetări ample asupra accidentelor, ci luăm în considerare cu atenție și siguranța autocamioanelor din toate punctele de vedere. Campaniile noastre Stop, Look, Wave și See and Be Seen reprezintă dovada acestui mod de gândire”, declară Anna Wrige Berling
.
Siguranța rutieră a fost întotdeauna extrem de importantă pentru Volvo Trucks. Recent, aceasta a devenit prioritară pe agenda politică odată cu impunerea unei noi legislații, precum Reglementările generale de siguranță ale UE, care impun prezența sistemelor de siguranță activă la nivelul autocamioanelor. Volvo Trucks acceptă cu bucurie cerințe legislative mai stricte privind siguranța. În plus, mai multe dintre sistemele sale noi și actualizate depășesc limitele – în realitate, depășind chiar cerințele legale impuse.

Anna Wrige Berling spune că este, de asemenea, extraordinar să vedem o tehnologie de siguranță care îl poate ajuta pe șofer în diferite moduri, cum ar fi reducerea stresului pe care îl poate resimți acesta, de exemplu, în orașele aglomerate. După spusele sale: „La Volvo Trucks, șoferii reprezintă în continuare cel mai important sistem de siguranță. Cu toate acestea, noile noastre funcții de siguranță sunt concepute pentru a-i sprijini pe drumurile aglomerate din prezent și pentru a contribui la reducerea riscului de coliziuni. Prin noua tehnologie, cercetarea neîntreruptă a accidentelor și o viziune globală asupra siguranței autocamioanelor, ne putem apropia de viziunea noastră de zero accidente.”

La Volvo Trucks, șoferii reprezintă în continuare cel mai important sistem de siguranță. Cu toate acestea, noile noastre funcții de siguranță sunt concepute pentru a-i sprijini pe drumurile aglomerate din prezent și pentru a contribui la reducerea riscului de coliziuni.

Noile funcții de siguranță

1. Asistența frontală (pe distanță scurtă la deplasarea înainte)funcție nouă

Contribuie la reducerea coliziunilor, alertând șoferul atunci când un pieton sau un biciclist este detectat în zona de risc din partea din față a autocamionului. Concepută pentru a contribui la sporirea siguranței participanților la trafic. 

2. Avertizare deschidere uși – funcție nouă

Acest sistem inteligent, oferit pe ambele părți ale autocamionului, contribuie la împiedicarea ciocnirii celorlalți participanți la trafic de ușile vehiculului atunci când autocamionul staționează, chiar și atunci când motorul este oprit. Prin urmare, le oferă protecție suplimentară bicicliștilor și pietonilor aflați pe ambele părți ale autocamionului.

3. Asistență la evitarea coliziunilor laterale – funcție nouă

Concepută pentru a reduce riscul coliziunilor atunci când autocamionul virează sau schimbă banda de circulație, monitorizând zonele laterale ale vehiculului și avertizând șoferul atunci când ceilalți participanți la trafic se află în zonele respective. Oferind asistență la evitarea coliziunilor laterale pe ambele părți ale autocamionului și, de asemenea, abordând accidentele produse în urma schimbării benzii de rulare, această funcție depășește cerințele de reglementare viitoare.

4. Auto Hold – funcție nouă

Funcția Auto Hold contribuie la menținerea autocamionului pe loc până când șoferul apasă pedala de accelerație, oferindu-i acestuia siguranță și asistență la deplasările în pantă și în rampă.

5. Sistem de monitorizare a presiunii din anvelope – funcție nouă

Oferă senzori îmbunătățiți, montați pe jantele anvelopei, care pot avertiza șoferul cu privire la presiunea scăzută și la orice riscuri crescute de explozie sau pană. Acest sistem depășește, de asemenea, cerințele legale și este capabil să monitorizeze mai multe înregistrări de subpresiuni și suprapresiuni. Pe lângă siguranță, avantajele suplimentare ale acestei funcții includ și îmbunătățirea eficienței energetice.
 

Funcțiile de siguranță actualizate

6. Avertizarea de coliziune cu frână de urgență – funcție actualizată

Sistemul de frânare de urgență avansat oferit de Volvo Trucks a depășit cu mult reglementările legale pentru a contribui la prevenirea coliziunilor din spate. Acesta folosește cea mai recentă tehnologie de radar și camere video în partea din față a autocamionului.

7. Sistem de avertizare șofer – funcție actualizată

Oferită pentru prima dată de către Volvo Trucks cu mult înainte să fie impusă prin lege, această funcție inteligentă monitorizează și analizează mișcările autocamionului pe banda de rulare, pentru a detecta oboseala și somnolența șoferului. Sistemul alertează, apoi sfătuiește șoferul să ia o pauză atunci când este nevoie. A fost actualizată pentru a utiliza cea mai recentă tehnologie de camere video pe autocamion.

8. Asistență viteză de deplasare – funcție actualizată

Această funcție inteligentă menține șoferul informat în legătură cu limitele de viteză, prin detectarea indicatoarelor rutiere cu limitări de viteză și prin afișarea limitărilor respective pe afișajul de instrumente. A fost actualizată pentru a afișa limita de viteză pentru intregul ansamblu de vehicule, camion și semiremorcă.

9. Fază lungă adaptivă – funcție actualizată

Faza lungă adaptivă oprește automat luminile LED ale farurilor atunci când vehiculele se apropie din sens opus pe timp de noapte. Această funcție menține faza lungă pe alte segmente de drum, unde nu circulă alte vehicule. Aceasta dispune acum de un radar și o cameră video actualizată.


Pentru mai multe informații despre funcțiile de siguranță noi și actualizate, accesați site-ul web al pieței locale.

Acesta este modul în care sistemele de siguranță activă sprijină șoferii și contribuie la reducerea riscului de coliziuni