TRUCKS

Jan-Inge Svensson
2023-09-21
Tehnologie și inovație Siguranță
Author
Jan-Inge Svensson
Product Owner Steering Software

Modul în care Direcția dinamică Volvo sporește siguranța

Încă de la lansare, Direcția dinamică Volvo a contribuit la prevenirea accidentelor și a transformat activitatea zilnică a șoferilor de autocamion într-una mai sigură. Peter Een este un șofer de autocamion cu experiență care crede că, prin intermediul acestui sistem, a reușit să evite producerea unui incident deosebit de grav. 

Acesta tocmai descărcase un transport de cherestea și se întorcea la angajatorul său – Sundbergs Åkeri din Herrljunga, Suedia – când, deodată, a auzit o explozie puternică. Anvelopa roții din dreapta față a explodat. „Intri imediat în panică”, spune Peter, care conduce autocamioane de aproape 50 de ani. „Ultima dată când s-a întâmplat, am tot virat brusc pe toată suprafața carosabilului înainte să pot opri vehiculul pe banda din stânga. Am avut mare noroc.”

Însă, de data aceasta, n-a mai fost nevoie ca Peter să se bazeze pe noroc – vehiculul său era echipat cu Direcția dinamică Volvo. În ciuda faptului că se deplasa cu o viteză de 80 km/h, autocamionul și-a păstrat perfect direcția. „Aparent, anvelopa se desprinsese, iar eu mă deplasam doar pe jantă. Am reușit chiar să tai asfaltul cu ea. Fără Direcția dinamică Volvo, nu aș fi reușit niciodată să mențin autocamionul pe carosabil, iar efectul putea fi devastator.”

 

Care este diferența pe care o face Direcția dinamică Volvo?

În mod normal, atunci când anvelopa unei roți din față explodează, explozia inițială și aerul care iese din anvelopă determină roțile din față să vireze și vehiculul să se încline, făcându-l să devieze de la traiectoria sa. Apoi, șoferul trebuie să preia imediat controlul volanului și să mențină autocamionul pe carosabil.

Totuși, de data aceasta, senzorii din cadrul Direcției dinamice Volvo au detectat imediat mișcările involuntare în ceea ce privește direcția, provocate de explozie. Unitatea de control a Direcției dinamice Volvo, care controlează direcția, a putut să reducă aceste mișcări, ajutându-l astfel pe șofer să mențină vehiculul pe traiectoria sa.

„Explozia unei anvelope din față poate afecta unghiul de direcție cu până la 80 de grade”, spune Jan-Inge Svensson, proprietarul produsului software pentru direcție, care a contribuit la dezvoltarea sistemului Direcția dinamică Volvo.

„Astfel, vehiculul poate să vireze în lateral într-o fracțiune de secundă, iar consecințele pot fi fatale. Direcția dinamică Volvo a fost concepută pentru a reduce aceste mișcări și a-i oferi șoferului mai mult timp de reacție. Bineînțeles, circumstanțele vor stabili măsura în care sistemul îl va putea ajuta pe șofer să evite un accident.”

Conducerea unui autocamion pentru perioade lungi de timp afectează umerii și spatele șoferului, dar cu ajutorul Direcției dinamice Volvo, manevrarea autocamionului devine mult mai simplă.

Cum vă poate ajuta Direcția dinamică Volvo să preîntâmpinați derapajele

Părăsirea benzii de rulare în urma unei explozii la nivelul anvelopei este doar un tip de accident care poate fi prevenit cu ajutorul Direcției dinamice Volvo. Un alt tip de accident care poate fi prevenit este derapajul, datorită uneia dintre funcțiile sale, Asistența de stabilitate. Funcționează prin îmbinarea Direcției dinamice Volvo și a Controlului electronic de stabilitate, care utilizează senzorii vehiculului pentru a monitoriza stabilitatea acestuia. 

Dacă se detectează până și cea mai mică tendință de derapaj, de exemplu, dacă roțile din spate își pierd aderența, sistemul aplică automat o ușoară asistență de contravirare în direcția opusă, pentru a contribui la stabilizarea vehiculului.
 

De ce condusul pe autostradă este mai sigur cu Direcția dinamică Volvo

Explozia anvelopelor nu este cea mai frecventă cauză a accidentelor produse în urma părăsirii benzii de rulare. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de oboseala sau de neatenția șoferului. Direcția dinamică Volvo cu Asistența pentru păstrarea benzii de rulare activată este concepută pentru a vă oferi asistență în astfel de situații. Se activează automat atunci când autocamionul atinge viteza de 55 km/h și monitorizează în permanență poziția autocamionului, utilizând o cameră video pentru a urmări marcajele benzilor. Atunci când detectează că autocamionul iese de pe banda sa de rulare, sistemul respectiv trimite un semnal către Direcția dinamică Volvo, care, la rândul său, aplică o ușoară forță de contravirare pentru a contribui la corectarea traiectoriei. Șoferul este, de asemenea, alertat printr-o vibrație în volan. 

Cu Direcția dinamică Volvo, nu veți avea probleme la efectuarea manevrelor și la deplasarea în marșarier atunci când autocamionul este încărcat. În plus, nici vânturile laterale nu vă vor afecta; autocamionul este mult mai stabil în timpul deplasării. Pur și simplu, parcă ați conduce un alt autocamion.

Cum elimină Direcția dinamică Volvo stresul și efortul de a conduce zilnic un autocamion

În timp ce accidentele rutiere reprezintă cel mai evident pericol asociat conducerii unui autocamion, unul dintre cele mai mari pericole profesionale pe termen lung este reprezentat de efortul fizic pe care îl presupune condusul, în special pentru gâtul, spatele și umerii șoferului. Cauzele efortului fizic sunt orele lungi petrecute într-un singur loc și faptul că trebuie să efectuați în permanență mici ajustări ale direcției. Totodată, efortul poate fi accentuat prin diverse situații, cum ar fi condusul în pantă, pe drumuri denivelate sau în zone cu vânturi laterale puternice.

 

Cu toate acestea, Direcția dinamică Volvo poate să detecteze astfel de condiții și să ajusteze automat direcția în consecință. Astfel, șoferul este scutit de o mare parte din sarcina privind corectarea manuală continuă a unghiului de bracaj.

 

În cadrul setărilor personale ale Direcției dinamice Volvo, șoferii pot, de asemenea, să ajusteze capacitatea de răspuns a volanului în funcție de circumstanțe și de preferințele personale. Aceștia pot alege unele dintre setările programate în prealabil, concepute pentru a oferi o direcție optimă pentru diferite tipuri de drumuri și situații sau pot ajusta liber diferiți parametri pentru a beneficia de o personalizare completă.

 

„Conducerea unui autocamion pentru perioade lungi de timp afectează umerii și spatele șoferului, dar cu ajutorul Direcției dinamice Volvo, manevrarea autocamionului devine mult mai simplă”, spune Jan-Inge.

 

„Contribuie la eliminarea numeroaselor perturbări minore și continue care pot obosi un șofer, oferindu-i acestuia și un mediu de lucru mult mai bun. Ca urmare, șoferul este mai relaxat și mai puțin obosit. De asemenea, acesta se poate concentra mai mult asupra drumului și a împrejurimilor, ceea ce îl va face să fie și mult mai sigur la volan.”

 

Aceasta a fost, cu siguranță, experiența lui Peter Een: „Cu Direcția dinamică Volvo, nu veți avea probleme la efectuarea manevrelor și la deplasarea în marșarier atunci când autocamionul este încărcat. În plus, nici vânturile laterale nu vă vor afecta; autocamionul este mult mai stabil în timpul deplasării. Pur și simplu, parcă ați conduce un alt autocamion.”

Rezumat: Avantajele privind siguranța Direcției dinamice Volvo

Direcția dinamică Volvo este concepută pentru...

 

  • a detecta și a reduce mișcările involuntare în ceea ce privește direcția, de exemplu cele cauzate de explozia unei anvelope;
  • a detecta tendințele de derapare și a oferi automat o ușoară asistență la contravirare, pentru a contribui la stabilizarea vehiculului;
  • a detecta părăsirea benzii de rulare și a-i oferi șoferului o ușoară forță de contravirare, precum și alerte prin vibrații;
  • a elimina stresul și efortul de la nivelul spatelui, gâtului și al umerilor șoferului, reducând nevoia de a ajusta și corecta în mod continuu direcția.


Aflați mai multe despre Direcția dinamică Volvo aici: