TRUCKS

Tatu Ljokkoi
2022-04-01
3 min
Lumea șoferilor
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

Cum mă afectează noul regulament european privind tahografele de pe autocamioane?

Tahografele inteligente din prima generație au devenit obligatorii la toate autocamioanele grele noi din iunie 2019. Acum, Uniunea Europeană (UE) introduce reglementări suplimentare, care vor impune instalarea tahografelor din generația a doua începând cu august 2023.
 

Iată ce trebuie să știți despre noul regulament al UE privind tahografele și ce înseamnă acesta pentru șoferii de autocamioane. Să începem cu motivul pentru care a decis UE să introducă aceste reglementări.


Creșterea nivelului de siguranță și profesionalism în domeniu

Aceste reglementări vizează, în principal, creșterea siguranței, împiedicarea falsificării datelor tahografului și asigurarea faptului că șoferii se odihnesc între schimburi și după perioadele de condus în condiții dificile.


Datorită acestor reglementări, vă va fi mai ușor să treceți de controale și să ajungeți la destinație cu punctualitate. Autoritățile din orice țară din UE pot efectua controale de la distanță și, dacă datele tahografului sunt corecte, vă veți putea continua călătoria fără să vă tragă nimeni pe dreapta. Astfel, puteți evita o amendă considerabilă. Vehiculele existente cu tahografe vechi pot fi supuse în continuare inspecțiilor rutiere, deci utilizarea corectă a tuturor tahografelor este încă extrem de importantă.

 

Se știe că, în trecut, unii șoferi și proprietari de autocamioane falsificau datele tahografului, pentru a evita respectarea standardelor privind siguranța șoferului. Reglementările UE sunt concepute pentru a face acest lucru mult mai dificil și, în același timp, pentru a nu-i împiedica și întârzia cu verificări inutile pe cei care respectă regulile. 

 

Care sunt noile reguli privind tahografele?

Tahografele inteligente din prima generație sunt obligatorii la toate autocamioanele noi de la 15 iunie 2019. Conform celui mai recent regulament al UE, tahografele din generația a doua vor trebui instalate pe toate autocamioanele noi de peste 3,5 tone începând cu 21 august 2023. Până la sfârșitul anului 2024, toate tahografele analogice sau digitale vechi (cu excepția tahografelor inteligente din prima generație) de pe autocamioanele utilizate în transporturile internaționale vor trebui înlocuite. Iar până în august 2025, toate tahografele inteligente din prima generație utilizate în transporturile internaționale vor trebui modernizate.

Principalele funcții introduse cu tahografele din generația a doua sunt verificarea traficului rutier internațional cu ajutorul unui sistem de navigație prin satelit și verificarea orelor și locurilor de încărcare și descărcare.

 

De asemenea, tahograful inteligent va putea să comunice cu autoritățile locale, care vor putea verifica de la distanță datele acestuia, fără a fi necesară oprirea vehiculului. Dacă nu sunt detectate probleme, autoritățile trebuie să șteargă datele în termen de trei ore.

 

Planificarea călătoriei pentru a respecta noul regulament pentru tahograf

Noul regulament privind tahografele înseamnă că planificarea călătoriei este acum mai importantă ca oricând. Planificarea eficientă a călătoriei vă ajută să conduceți mai bine, vă face călătoriile mai plăcute și vă oferă mai mult control. De aici puteți descărca un ghid din care puteți afla cum să vă gestionați timpul eficient și să respectați reglementările. Acesta include:

  • sfaturi pentru a ajunge la destinație cu punctualitate;
  • moduri de a vă face călătoria cu autocamionul mai puțin stresantă;
  • ce să faceți dacă vi se încheie tura, iar următoarea parcare pentru autocamioane este plină.

Aflați mai multe despre noul regulament privind tahografele autocamioanelor