TRUCKS

Michael Gudmunds
2022-05-27
4 Mins
Electromobilitate
Author
Michael Gudmunds
Energy Storage System Strategy Director

Modul în care o planificare bună a traseului poate ajuta un autocamion electric să ajungă cât mai departe


Când investiți în autocamioane electrice, este esențial să vă planificați traseele și operațiunile. Dacă le planificați eficient, acest lucru poate contribui la o tranziție lină și poate extinde autonomia unui autocamion electric.



Autocamioanele electrice oferă o mulțime de beneficii – și anume un transport mai curat, mai silențios, cu emisii și vibrații mai reduse, care nu numai că sunt benefice pentru mediu, ci creează și un spațiu de lucru mai confortabil pentru șofer. Iar soluția electrică vă pune la dispoziție toate aceste lucruri, oferind în același timp aceeași putere și manevrabilitate ca motoarele diesel. Cu toate acestea, există câteva restricții, cum ar fi capacitatea limitată a bateriei și necesitatea de a planifica durata de încărcare. Însă o planificare bună a traseului poate contribui la reducerea – și chiar la depășirea – câtorva dintre aceste provocări.

Primul pas este să vă evaluați traseele și nevoile actuale. Cât de grele sunt încărcăturile pe care le transportați, cât de departe trebuie transportate, care este topografia fiecărui traseu? Toți acești factori vor afecta cantitatea de energie de care aveți nevoie și distanța pe care o puteți parcurge.
 

Al doilea pas este să calculați când și unde veți avea nevoie de mai multă energie și ce posibilități de reîncărcare există.

Ora și locul: planificarea încărcării

Încărcarea peste noapte este întotdeauna recomandată în cazul în care este posibilă, deoarece este cea mai rentabilă modalitate de a încărca un vehicul și înseamnă că vă veți începe ziua cu vehiculul complet încărcat. Dacă vă desfășurați activitatea pe un traseu cu distanțe scurte sau medii și cu cerințe energetice medii – cum ar fi colectarea deșeurilor sau distribuția – o încărcare peste noapte poate fi suficientă.

În cazul traseelor mai lungi, trebuie să identificați momentul în care bateria vehiculului dvs. va fi probabil aproape descărcată, apoi să introduceți o oprire pentru încărcare în planificarea traseului. Pentru aceasta, ar putea fi nevoie să instalați o stație de încărcare rapidă la unul dintre sediile dvs. sau să utilizați o stație de încărcare publică, numărul acestora fiind în continuă creștere la nivelul multor piețe.

Pentru a reduce timpul pierdut, cele mai bune perioade de încărcare sunt atunci când vehiculul staționează deja, cum ar fi la încărcarea și descărcarea mărfii sau când șoferul este în pauză. O stație de încărcare rapidă poate să reîncarce complet un autocamion în doar 90 de minute, dar este, de asemenea, posibil ca o oprire de încărcare mult mai scurtă să ofere suficientă energie pentru a finaliza traseul.

Planificarea traseului optim poate implica nevoia de a vă reorganiza opririle, astfel încât vehiculele să ajungă la stația de încărcare atunci când bateria este aproape descărcată sau când șoferul trebuie să se odihnească.


Planificarea inteligentă creează noi posibilități

Cu stații de încărcare amplasate strategic, un autocamion electric poate acoperi distanțe mult mai mari. Acest lucru este mai ușor de realizat atunci când vehiculul operează pe un traseu fix. De exemplu, instalarea unei stații de încărcare rapidă pe un șantier de construcții îi permite unui autocamion electric să funcționeze practic non-stop.

Vehiculele electrice pot fi folosite pentru transport regional. În prezent, acest lucru are loc deja cu autocamioanele care au sarcini maxime în combinație de până la 60 de tone, iar acest lucru este posibil prin instalarea stațiilor de încărcare rapidă la capătul fiecărui traseu.


Adoptarea soluției electrice va fi din în ce mai ușoară

Pe măsură ce capacitatea bateriilor de litiu-ion continuă să se îmbunătățească, se va îmbunătăți și autonomia autocamioanelor electrice, care, la rândul său, le va permite autocamioanelor să parcurgă mai multe trasee. De asemenea, numărul stațiilor de încărcare publice crește rapid și se așteaptă să crească și mai repede pe măsură ce tot mai multe guverne oferă stimulente și subvenții celor care investesc în transportul electric.

Toate aceste tendințe vor însemna o flexibilitate mult mai mare, precum și o ușurință în ceea ce privește planificarea traseelor și le vor permite autocamioanelor electrice să parcurgă tot mai multe trasee. Acesta este unul dintre motivele pentru care se așteaptă ca numărul de autocamioane electrice să crească rapid în următorii ani. Însă, având în vedere tehnologia și infrastructura existente, autocamioanele electrice au deja multe de oferit dacă dispuneți de planificarea adecvată.

 

Vă interesează să adăugați autocamioane electrice în parcul dvs. auto? Găsiți mai multe informații aici.