TRUCKS

Ylva Dalerstedt
2023-02-22
Durabilitate Economia de combustibil
Author
Ylva Dalerstedt
Segment Manager Long Haul

Ce este VECTO și cum afectează companiile de transport?

În următorii ani, instrumentul de calcul al consumului de energie al vehiculelor (Vehicle Energy Consumption Calculation Tool, VECTO) va avea un rol important în reducerea emisiilor de CO2 ale autocamioanelor în UE. Impactul său poate fi constatat deja din producerea unor autocamioane cu un consum de combustibil mai eficient, benefică pentru proprietarii de autocamioane din întreaga lume.

VECTO a fost introdus și a intrat în vigoare în 2019, ca măsură pentru reducerea emisiilor de CO2 prevăzută de (regulamentul UE 2019/1242). În esență, este vorba despre un software care simulează emisiile de CO2 și consumul de combustibil ale unui autocamion, pe baza datelor furnizate de producător. Printre acestea, se numără specificațiile, încărcătura, combustibilul și traseul vehiculului. De la 1 ianuarie 2019, toate autocamioanele noi vândute în UE a căror sarcină maximă în combinație este mai mare de 3.500 kg trebuie să fie însoțite de un raport privind emisiile de CO2 și consumul de combustibil, generat de VECTO.


Principalul obiectiv al regulamentului UE este reducerea emisiilor de CO2 ale vehiculelor de mare tonaj cu 15% până în 2025 (față de nivelul din 2019) și cu 30% până în 2030 (deși procentul vizat pentru 2030 este încă în discuție, putând fi și mai mare). Rolul VECTO este de a oferi un mod standardizat de urmărire a progreselor și asigurare a conformității producătorilor de autocamioane privind reducerea emisiilor de CO2.


Cum a afectat VECTO proprietarii de autocamioane?

Deoarece VECTO este destinat în principal producătorilor de autocamioane, nu a prea afectat direct proprietarii de autocamioane și companiile de transport. Totuși, a avut un impact indirect semnificativ, determinând proiectarea de vehicule și servicii mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil. De exemplu, un test independent a arătat recent că unele modele de autocamioane consumă acum cu 18% mai puțin combustibil decât consumau, conform aceluiași test, în urmă cu doar patru ani.

„În doar câțiva ani, am făcut progrese uriașe în privința eficienței consumului de combustibil al autocamioanelor noastre, datorită parțial faptului că deținem un instrument precum VECTO”, afirmă Ylva Dalerstedt, manager pentru segmentul transportului de cursă lungă, Volvo Trucks. „Rezultatul nu numai că aduce UE mai aproape de îndeplinirea angajamentelor asumate prin Acordul de la Paris, dar și ajută companiile de transport să își îndeplinească propriile obiective privind reducerea emisiilor de CO2 și să economisească la combustibil”.

VECTO nu numai că aduce UE mai aproape de îndeplinirea angajamentelor sale legate de climă, dar și ajută companiile de transport să își atingă obiectivele privind emisiile de CO2 și să economisească la combustibil.

Trebuie remarcat faptul că VECTO oferă o valoare simulată a consumului de combustibil pe baza anumitor sarcini utile și trasee, dar consumul real de combustibil poate fi redus și prin alte mijloace, cum ar fi instruirea șoferilor și soluții software inteligente – care încă nu au fost integrate pe deplin în instrumentul VECTO.

În plus, proprietarii de autocamioane și companiile de transport pot folosi rapoartele pentru a compara diferite specificații ale autocamioanelor din perspectiva consumului de combustibil și emisiilor de CO2. „Multe companii constată că aceste rapoarte sunt chiar valoroase, deoarece le oferă transparență și posibilitatea de a compara pe baza faptelor”, afirmă Ylva. „Așadar, dacă doriți cu adevărat să reduceți emisiile de CO2 sau consumul de combustibil, VECTO și rapoartele sale pot fi un instrument bun pentru luarea unor decizii mai informate.”

Ce se întâmplă în continuare?

În 2021, UE a dat publicității primul raport bazat pe rezultatele din primul an de utilizare a VECTO pentru autocamioanele fabricate în 2019. Acesta indica situația privind autocamioanele de mare tonaj din Europa pentru anul respectiv și stabilea măsurile de bază pentru viitoarele obiective. Acum, este responsabilitatea producătorilor să ia măsuri pentru a îndeplini obiectivul UE de reducere a emisiilor cu 15% până în 2025.

„Datorită VECTO, producătorii de autocamioane au un instrument comun și o metodologie comună pentru a-și stabili amprenta de CO2 și urmări progresele către atingerea obiectivelor climatice”, afirmă Ylva. „Pentru inginerii și echipele noastre de proiectare a produselor, reducerea valorilor VECTO ale vehiculelor noastre este o motivație imensă și un obiectiv tangibil.”

Datorită VECTO, producătorii de autocamioane au un instrument comun și o metodologie comună pentru a-și stabili amprenta de CO2 și urmări progresele către atingerea obiectivelor climatice

Având în vedere obiectivul UE de reducere cu 15% a emisiilor de CO2 până în 2025, importanța VECTO pentru producătorii de autocamioane de mare tonaj este și mai mare, iar proprietarii de autocamioane se pot aștepta ca, în următorii ani, să iasă pe piață și mai multe autocamioane eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil. 

Pentru mai multe informații despre VECTO, accesați site-ul Comisiei Europene, unde veți găsi:

  • regulamentul complet;
  • întrebări frecvente;
  • detalii privind funcționarea simulării.