TRUCKS

Bert Johansson
2023-05-29
Disponibilitatea Lumea șoferilor
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Cele mai bune 8 sfaturi pentru întreținerea preventivă și evitarea defecțiunilor

Asigurarea funcționării continue a autocamionului este esențială pentru evitarea perioadelor de întrerupere a activității. Iată 8 motive frecvente din cauza cărora pot să apară defecțiuni  și ce puteți face pentru a le preveni.

Trebuie să recunoaștem că este aproape imposibil să evităm tot felul de întreruperi ale activității autocamionului, din cauza uzurii naturale. Totuși, există numeroase modalități de întreținere preventivă, prin care se poate reduce riscul apariției defecțiunilor.

„Principala recomandare generală pentru extinderea perioadei de funcționare este să efectuați inspecții periodice. Verificările zilnice înseamnă că șoferii pot acționa înainte ca orice problemă să se agraveze sau chiar să devină majoră. De asemenea, se pot evita multe probleme prin programarea autocamionului la service”, spune Bert Johansson, Operational Development Manager la Volvo Trucks.

Desigur, unele defecțiuni sunt mai frecvente decât altele.
 

Iată o listă a celor mai frecvente 8 defecțiuni și ce puteți face în privința lor.

1. ÎNTREȚINEREA BATERIEI 
Cel mai frecvent motiv este funcționarea necorespunzătoare a bateriei. Un autocamion modern este dependent în mare măsură de funcții și sisteme care au nevoie de energia bateriei. Dacă sunt utilizate intens, bateria se poate descărca rapid. Încărcarea completă a bateriei și buna întreținere a cutiei de acumulatori și conexiunilor electrice sunt factori esențiali pentru evitarea defecțiunilor. Pentru o bună funcționare, mențineți bateria încărcată și curățați conexiunile electrice oxidate din cutia de acumulatori utilizând un spray anticoroziv.

2. EVITAȚI BLOCAREA SAU UZAREA FRÂNELOR
Frânele sunt foarte expuse la uzură, iar blocarea sau înțepenirea lor este o problemă foarte frecventă, care necesită asistență rutieră. Motivele acestui tip de defecțiune pot fi crăparea discurilor, uzarea plăcuțelor și/sau blocarea etrierelor. Toate acestea pot fi evitate prin verificarea periodică și întreținerea preventivă. Intervalele de service programate trebuie respectate.

3ASIGURAȚI-VĂ CĂ DEMARORUL ARE CONEXIUNI ELECTRICE CURATE
Pe a treia poziție se află problemele cu demarorul, care pot duce la funcționarea necorespunzătoare a motorului. Aici, principalele cauze sunt slăbirea sau deteriorarea conexiunilor electrice din cauza corodării. Pentru a evita această problemă, verificați conexiunile demarorului și, dacă este necesar, curățați-le și lubrifiați-le cu spray anticoroziune.  

4. VERIFICAȚI ANVELOPELE ZILNIC
Pe locul al patrulea găsim deteriorările de diferite tipuri ale anvelopelor. Verificând anvelopele zilnic, puteți evita o mulțime de probleme. Căutați semne de uzură neobișnuită și deteriorare a profilului și pereților laterali ai anvelopelor.

5. CĂUTAȚI SCURGERILE DE ULEI  
Și scurgerile de ulei – provenite cel mai frecvent de la furtunuri și conducte – pot provoca adesea  oprire nedorită. Scurgerile pot apărea atât în sistemul de servodirecție, cât și în cel al uleiului de motor și, în general, sunt cauzate de uzura și degradarea normală. Verificând dacă există scurgeri de ulei sub vehicul, puteți preveni apariția unor defecțiuni grave.

6. EVITAȚI PROBLEMELE CU AMBREIAJUL
A șasea cauză a defectării este reprezentată de problemele cu ambreiajul. Acestea pot apărea din diverse motive, cum ar fi uzarea discurilor de ambreiaj sau perforarea furtunurilor pneumatice. Astfel de probleme sunt detectate în atelier, deci se pot evita prin respectarea programării pentru service a autocamionului. Dacă șoferul folosește incorect cutia de viteze în modul manual, se recomandă instruirea acestuia, astfel încât să utilizeze corect cutia de viteze și ambreiajul.

7. SCHIMBAȚI FILTRELE LA TIMP
Dacă filtrele (de exemplu, filtrele de combustibil și separatoarele de apă) nu sunt înlocuite conform programului de service, se pot înfunda – ceea ce poate duce la întreruperea activității, foarte costisitoare. Pentru buna funcționare a motorului și prelungirea duratei sale de viață, este esențial ca filtrele de ulei ale motorului să fie înlocuite la intervalele stabilite. Trebuie să luați legătura periodic cu atelierul de service – și, dacă este necesar, să actualizați intervalul de service și să planificați vizitele la atelier din timp, pentru a nu vă afecta activitatea.

8. VERIFICAȚI PERNELE DE AER
Aproape toate autocamioanele de astăzi sunt dotate cu suspensii pneumatice care folosesc burdufuri din cauciuc. Cu timpul, așa-numitele „fisuri de la ozon” pot deteriora burdufurile, care pot pierde aer brusc, producându-se o defecțiune. Pentru a evita această situație, trebuie să vă asigurați că burdufurile de aer sunt în stare bună – adică trebuie să le mențineți cât mai curate. Aceasta se poate face în timpul întreținerii preventive periodice.  

Esențială pentru reducerea costurilor generate de întreruperea activității este respectarea și optimizarea întreținerii planificate, astfel încât să existe cât mai puține opriri neplanificate și defecțiuni.

Reduceți costurile inutile prin câteva măsuri simple

Unele dintre sfaturile privind întreținerea preventivă menționate aici ar putea părea intuitive sau logice. Dar defecțiunile pot avea consecințe grave pentru o companie de transport, ducând la costuri semnificative. Costul mediu al întreruperii activității din cauza acestor probleme poate fi de la 2.000 până la 5.000 EUR*, în funcție de locație și de circumstanțe. Indiferent de calitatea unui autocamion, acesta va avea nevoie întotdeauna de întreținere și de reparații, iar toate cauzele frecvente ale defectării lor menționate aici se bazează pe exemple din viața reală*.

Așa cum spune Bert Johansson: „Există o diferență între perioada de inactivitate planificată și cea neplanificată, chiar și din perspectiva costurilor. Esențială pentru reducerea costurilor generate de întreruperea activității este respectarea și optimizarea întreținerii planificate, astfel încât să existe cât mai puține opriri neplanificate și defecțiuni”.
 

Cum puteți obține mai multe informații despre întreținerea preventivă

Contactați cel mai apropiat atelier Volvo Trucks pentru sfaturi suplimentare și pentru actualizarea programului de service.

* Date și statistici de la serviciul de asistență rutieră Volvo (2023).