TRUCKS

smart-tachograph-generation-2

Cum să vă adaptați la noua legislație a UE privind tahografele

Helena Knappe
2023-09-01
Tehnologie și inovație Disponibilitatea
Author
Helena Knappe
Genuine Volvo Parts Manager

În următorii doi ani, toate autocamioanele utilizate pentru transportul transfrontalier în cadrul UE vor trebui să fie echipate cu tahografe din a doua generație, conform noilor reglementări care au intrat în vigoare în august 2023. Iată ce trebuie să știți despre această modernizare și despre asigurarea conformității. 


Noua legislație face parte din Pachetul Mobilitate al UE, care își propune să protejeze perioadele de lucru și de odihnă ale șoferilor de autocamion. Începând cu 21 august 2023, toate autocamioanele noi de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu tahografe inteligente din a doua generație. Până la sfârșitul anului 2024, toate tahografele analogice sau digitale care nu sunt inteligente trebuie înlocuite, iar până în august 2025, toate tahografele inteligente din prima generație trebuie înlocuite.

„Dacă dețineți autocamioane pe care le utilizați pentru transportul transfrontalier în cadrul UE, este momentul să începeți planificarea conform noilor reglementări”, spune Helena Knappe, manager Componente Volvo originale. „Ocazia ideală pentru a trece la noul tahograf inteligent este următorul service, pentru a economisi timp și a nu mai fi necesară o altă vizită la atelier. Trebuie doar să solicitați tahograful compatibil cu autocamionul dvs. și un atelier autorizat să efectueze întreaga operațiune.”


Care sunt avantajele tahografului Volvo Trucks?

Cel mai recent tahograf inteligent Volvo Trucks din generația a doua este conceput pentru a sprijini noul pachet Mobilitate al UE. Acesta înregistrează momentul și locul trecerii frontierei, iar GPS-ul este programat să înregistreze automat începutul și sfârșitul fiecărui program, precum și poziția autocamionului la fiecare trei ore de condus neîntrerupt. Sistemul DSRC (Comunicare pe distanță scurtă dedicată) permite comunicarea de la distanță între tahograf și autorități, deci autocamionul nu mai trebuie să oprească pentru verificări. 

„Tahograful Volvo Trucks a fost conceput și creat pentru a se integra perfect într-un autocamion Volvo”, spune Helena. „Chiar și aspectul său este compatibil cu designul interior al cabinei. Este ușor de încorporat în sistemul electronic al vehiculului și este conectat la sistemul Infotainment. Așadar, în timp ce conduceți, toate mesajele sau pictogramele de la tahograf se afișează pe tabloul de bord al autocamionului.”

În plus, tahograful oferit de Volvo Trucks se instalează ușor, fiind necesare mai puține cabluri și echipamente auxiliare față de alte modele de tahograf, oferind și siguranța utilizării unei componente Volvo originale.

Tahograful Volvo Trucks a fost conceput și creat pentru a se integra perfect într-un autocamion Volvo. Chiar și aspectul său este compatibil pe deplin cu designul interior al cabinei.
Tahograful inteligent Volvo Trucks din generația a doua este creat pentru a sprijini noul pachet Mobilitate al UE și proiectat pentru a se integra perfect în orice autocamion Volvo.

Serviciul digital care face conformitatea și mai ușoară

Pentru a sprijini mai mult conformitatea și a oferi o mai bună imagine de ansamblu a tuturor datelor tahografului, Volvo Trucks oferă și serviciul digital Timpi șofer, disponibil pe bază de abonament în Volvo Connect și în aplicația Volvo Connect. Serviciul ajută la urmărirea timpilor de condus și maximizarea numărului orelor de lucru ale șoferilor, planificându-le pauzele și odihna, astfel încât să se evite încălcările și penalizările. De asemenea, prezintă șoferul și vehiculul optim pentru următorul transport, pe baza orelor de condus rămase.

Serviciul "Timpi șofer" automatizează descărcarea zilnică de la distanță a tuturor datelor de memorie și de pe cartela digitală a șoferului, acestea fiind stocate în siguranță și disponibile în Volvo Connect. Serviciul furnizeaza informațiile necesare atât cu tahograful actual cât și cu cel nou. 


„Cu serviciul Timpi șofer nu trebuie să vă faceți griji atunci când vă modernizați autocamionul cu noul tahograf”, spune Johan Rundberg, Service Owner Fleet and Transport Services, Volvo Trucks. „Acest serviciu va continua să gestioneze datele tahografului și de pe cartela șoferului în deplină conformitate cu legislația UE, deci vă puteți desfășura activitatea ca de obicei.”
 

Ce puteți face pentru a obține un tahograf din a doua generație?

Pentru a vă moderniza autocamionul cu tahograful inteligent din generația 2, contactați cea mai apropiată reprezentanță Volvo Trucks când programați următorul service și veți afla cum trebuie să procedați pentru a vă asigura că instalarea și calibrarea sunt efectuate de un tehnician autorizat.

Puteți să citiți aici mai multe despre noile reglementări privind tahografele, precum și să descărcați un ghid despre importanța planificării traseelor și gestionării timpului pentru conformitate.