TRUCKS

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-22
Tehnologie și inovație Lumea șoferilor
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Modul în care investițiile în confortul șoferilor de camion sunt întotdeauna benefice

Pentru mulți șoferi de camion, vehiculul este mai mult decât un loc de muncă – este o a doua casă. Investind în confortul șoferilor și în funcțiile care le simplifică viața și munca zilnică desfășurată în interiorul unui camion, întreprinderile nu numai că investesc în bunăstarea lor, dar contribuie și la atragerea și la păstrarea celor mai buni șoferi.

„Având în vedere deficitul de șoferi la nivel global, putem observa că șoferii au ultimul cuvânt de spus atunci când vine vorba de specificațiile și mărcile camioanelor”, spune Klas Nilsson, manager de produs pentru camioanele Volvo FH și Volvo FH16. „Mulți șoferi conduc timp de 8 – 10 ore pe zi și locuiesc în cabinele lor până la șapte nopți pe săptămână. Așadar, nu este de mirare că nivelul de confort și comoditate oferit joacă un rol important pentru șofer în alegerea angajatorului.”
 

Ce caută șoferii la un camion?

În fiecare an, Volvo Trucks se întâlnește cu sute de șoferi de camion din întreaga lume și le adresează exact această întrebare. Cercetările includ studii la care participă șoferi, sondaje și interviuri aprofundate, organizate în rândul șoferilor aflați în stațiile de camioane și pe șantiere.

„Întâlnim o gamă largă de șoferi, de la cei care conduc camionul în mod normal până la cei care îl folosesc și pe post de locuință, dar și șoferi care se află undeva la mijloc”, spune Samuel Nerdal, manager de produse în departamentul de sisteme electrice și electronice din cadrul Volvo Trucks. „Discutând cu aceștia, putem să le urmărim opiniile și să ne asigurăm că activitatea noastră de dezvoltare rămâne axată pe șoferi.”

În urma discuțiilor cu șoferii, Volvo Trucks a constatat că majoritatea șoferilor de transport de cursă lungă acordă, în general, prioritate confortului pentru somn și odihnă, în timp ce șoferii din alte segmente apreciază confortul la volan, precum și câmpul vizual.

„Desfășurăm această activitate de 20 de ani, iar răspunsurile sunt aproape neschimbate”, adaugă Klas. „Situația poate fi diferită în funcție de industria în care aceștia își desfășoară activitatea. Șoferii care se deplasează pe distanțe lungi acordă prioritate unor lucruri precum patul și instalațiile pentru gătit, în timp ce pentru șoferii care coboară și urcă frecvent în cabină, accesul facil este esențial. Dar, în general, acești trei factori – spațiul confortabil pentru odihnă, confortul la volan și câmpul vizual al șoferului – sunt întotdeauna importanți.”
 

Cum să transformi cabina unui camion în căminul ideal

Ținând cont de aceste informații, Volvo Trucks a introdus, în ultima sa gamă de vehicule, mai multe funcții și upgrade-uri noi pentru a spori confortul șoferului. În topul preferințelor este cabina noului Globetrotter XXL, cu o lungime de 250 mm, oferind mai mult spațiu de locuit, inclusiv un pat mai lat. Designul interior a fost, de asemenea, ajustat pentru a îmbunătăți spațiul de locuit.

De exemplu, cuptorul cu microunde este instalat ideal pe rafturile frontale ale cabinei. În plus, treapta din partea din față a cabinei Globetrotter XXL a fost extinsă, putând fi folosită acum pe post de bancă. În cazul șoferilor care lucrează în domeniul colectării deșeurilor sau al distribuției urbane, care trebuie să coboare și să urce frecvent în cabină, există acum Volvo FM Low Entry, care aduce poziția șoferului la nivelul străzii și îi permite acestuia să urce și să coboare mult mai ușor.
 

Prin înlocuirea oglinzilor laterale, noul sistem de monitorizare cu cameră îmbunătățește vizibilitatea directă a șoferului, în special în sensurile giratorii și în intersecții. Camerele pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea securității personale atunci când șoferul își petrece noaptea în cabină, acesta având vizibilitate în părțile laterale ale vehiculului fără să fie nevoit să tragă draperiile sau să deschidă portierele.

Ecranul din cabină utilizează widgeturi și aplicații, pentru ca șoferii să poată accesa mai clar și mai simplu instrumentele și funcțiile digitale.
Șoferii au ultimul cuvânt atunci când vine vorba de specificațiile și mărcile camioanelor... iar nivelul de confort și comoditate oferit joacă un rol important pentru șofer în alegerea angajatorului.”

De ce mijloacele multimedia și sistemul audio sunt esențiale pentru conducerea unui camion

Având în vedere că angajatorii se așteaptă ca șoferii să îndeplinească mai multe sarcini într-o zi de lucru, interfețele pentru șoferi și instrumentele digitale sunt din ce în ce mai importante. Pentru a-i sprijini pe șoferi în activitatea lor zilnică, un nou sistem de navigație pe bază de abonament va fi disponibil în noile camioane. Șoferii pot beneficia de un sistem de navigație integrat care este sigur, ușor de utilizat și care răspunde rapid comenzilor și în cazul schimbării condițiilor de condus și de trafic.

Acest sistem de navigație este adaptat nevoilor specifice unui camion, cu actualizări automate ale hărților care permit livrarea eficientă a mărfurilor. De asemenea, sistemul este integrat cu Volvo Connect* și My Business Apps, simplificând și garantând protecția în ceea ce privește partajarea destinațiilor și a traseelor între managerii parcului auto, șoferi și alte părți terțe.

În My Business Apps, toate aplicațiile de la terți aprobate de Volvo pot fi alocate vehiculelor în Volvo Connect, permițând utilizarea lor pe ecranul secundar al șoferului – nu sunt necesare dispozitive smartphone sau tablete în cabină. Datorită acestor îmbunătățiri, șoferii se pot bucura de un mediu de lucru mai sigur, mai personalizat și mai eficient și, în general, de o experiență de conducere mai modernă. 

Una dintre prioritățile în dezvoltarea noilor interioare pentru cabină a fost îmbunătățirea interfețelor om-mașină (HMI). Ecranul din cabină a fost simplificat cu widgeturi și aplicații, ceea ce le permite șoferilor să acceseze mai clar și mai simplu instrumentele și funcțiile necesare atunci când au nevoie. 

În plus, numărul porturilor USB a fost mărit de la trei la șase în cazul camionului Volvo FH și de la unul la patru în cazul camionului Volvo FM. O îmbunătățire majoră la nivelul întregii game este sistemul audio din cabină, care a fost complet revizuit și îmbunătățit cu difuzoare noi care sporesc calitatea generală a sunetului. De asemenea, acesta este disponibil împreună cu un amplificator digital extern îmbunătățit și cu un subwoofer, pentru o calitate și mai bună a sunetului.

„Sistemul audio este un element pe care șoferii îl apreciază din ce în ce mai mult, pentru că își petrec o mare parte din zi ascultând cărți audio, radio sau propriul conținut media”, spune Samuel. „Prin urmare, am depus mult efort pentru a-l îmbunătăți, iar acum puteți auzi cu adevărat diferența. „Cheia cu telecomandă este acum disponibilă standard în cazul tuturor vehiculelor, fiind dotată cu funcția de oprire a alimentării bateriei. Astfel, este mai simplu să economisiți energie și să protejați bateriile camionului. În plus, există și funcționalitatea de verificare a farurilor. 

Sistemul audio din cabină a fost revizuit și îmbunătățit cu difuzoare noi și este disponibil împreună cu un amplificator digital extern și un subwoofer.
Sistemul audio este o dotare pe care șoferii o apreciază din ce în ce mai mult... Prin urmare, am depus mult efort pentru a-l îmbunătăți, iar acum puteți auzi cu adevărat diferența.”

Modul în care instrumentele digitale și soluțiile software îmbunătățesc confortul șoferului

Pentru mulți șoferi, cel mai mare disconfort este reprezentat de efortul mental și fizic de a nu se mișca pentru o perioadă îndelungată, în timp ce ajustează în mod continuu viteza și direcția vehiculului. Pentru a ușura volumul de muncă al șoferului, Volvo Trucks a dezvoltat Direcția dinamică Volvo, care contribuie la reducerea necesității unor astfel de ajustări, pentru a crea o experiență de deplasare mai lină. 

 

Cele mai recente actualizări ale Direcției dinamice Volvo includ Pilot Assist, un sistem care monitorizează în permanență poziția camionului pe șosea, oferind o asistență suplimentară la direcție în cazul în care vehiculul părăsește banda de rulare. De asemenea, sistemul monitorizează vehiculul aflat în față pentru a garanta păstrarea unei distanțe sigure față de acesta. La deplasările în pantă și în rampă, sistemul I-See de la Volvo Trucks utilizează datele de pe hartă pentru a anticipa topografia ulterioară, selectând în mod preventiv treapta de viteză potrivită și cuplul optim pentru o călătorie mai lină.

 

„Dacă un camion este echipat cu I-See și Pilot Assist, puteți conduce, în principiu, folosind controlul vitezei de croazieră la orice viteză și în aproape orice situație, chiar și în sensurile giratorii și în orice condiții de trafic”, spune Klas. „Acest lucru nu numai că simplifică munca șoferului, dar îi oferă și mai multă siguranță. Și, în plus, ați putea economisi și combustibil.”

 

Pentru a afla mai multe despre ce puteți face pentru a atrage și a vă păstra șoferii de camion, citiți articolul nostru anterior, care prezintă:

  • Ce îi motivează pe șoferii de camion
  • Ce măsuri puteți lua pentru a îmbunătăți păstrarea șoferilor
  • De ce este important să luați în considerare prioritățile șoferilor

 

*Volvo Connect este sistemul Volvo Trucks de gestionare a parcurilor auto și portalul tuturor serviciilor Volvo Trucks digitale.

Urmăriți câteva dintre cele mai recente actualizări și funcții ale produselor: