„Dacă există o soluție electrică, vom investi în electric,” spune Marcel Vermeulen, manager operațional la Millenaar & van Schaik Transport.
Ne întâlnim cu Marcel în cadrul unuia dintre cele mai recente proiecte ale companiei Millenaar & van Schaik, pentru consolidarea a 19 km de dig al unui râu din Țările de Jos. Compania deține trei camioane electrice Volvo cu emisii zero, cu benă basculabilă, și operează 18 basculante Volvo în total. Millenaar & van Schaik a fost aleasă pentru că proiectul se concentrează puternic pe protecția mediului, sustenabilitate și minimizarea perturbărilor.
„Sunt un mare ambasador al electricului,” spune Marcel. „Nu trebuie să te temi în legătură cu autonomia.” La început, Millenaar & van Schaik a descoperit că nu avea suficiente locuri pentru încărcarea camioanelor. „În cadrul unui proiect, nu era suficientă putere pentru încărcarea camioanelor noastre peste noapte, ceea ce însemna pierderi de productivitate,” explică el.
Astfel, Millenaar & van Schaik a investit și în 2 stații de încărcare proprii, una la sediul de bază de lângă Schiphol și una semi-permanentă, lângă locația unui proiect în estul Țărilor de Jos.
Clientul său a investit în crearea Watthub, cel mai mare centru din lume de încărcare rapidă pentru camioane și echipamentele grele de construcții. Situat pe autostrada A15, în Țările de Jos, care conectează Rotterdam cu Germania, utilizatorii camioanelor pot să rezerve un slot garantat de încărcare, având posibilitatea de a încărca până la 350 kW. Electricitatea este 100% sustenabilă, produsă prin intermediul energiei eoliene și solare. Acum, camioanele sale au un loc dedicat de încărcare, fie că este vorba despre o completare rapidă, sau de o încărcare completă, peste noapte.
Odată încărcate peste noapte, camioanele electrice silențioase transportă încărcături grele timp de 10 sau 12 ore, pe distanțe scurte, fără să necesite reîncărcarea. Totuși, dacă au nevoie de o completare, aceasta poate fi programată să coincidă cu pauza de masă a șoferului sau cu sfârșitul turei acestuia. Un scurt „plug and play”, cum îl descrie Marcel. Apoi pornesc din nou la drum.
„În fiecare an, sunt din ce în ce mai multe proiecte care solicită camioane electrice cu zero emisii,” explică Marcel. „Deci avem cerere, registrul de comenzi este plin cu oportunități și nu avem deloc emoții în ceea ce privește investițiile noastre.”
„Tot ce știm despre transport va fi regândit din cauza electrificării.”
De fapt, Marcel spune că, în prezent, cererea din partea clienților pentru camioanele electrice le depășește capacitatea. Sfatul său pentru alte companii care dezbat trecerea la electric, este categoric: acum este momentul. „Asigurați-vă că sunteți în avangarda transportului cu zero emisii, și nu în al doilea val, pentru că ați putea rata oportunități importante de afaceri,” adaugă el. „Tot ceea ce știm despre lumea transporturilor va fi reproiectată datorită electrificării”.
Marcel Crede că a se plasa în fruntea plutonului în cursa electrificării îi conferă companiei un avantaj competitiv, iar Millenaar & van Schaik are planuri îndrăznețe de accelerare a electrificării flotei sale. „Ne-am angajat față de obiectivele stabilite de către Uniunea Europeană și de către clienții noștri – prin reducerea amprentei noastre de carbon. Până în 2028, costul nostru total de proprietate va fi mai bun pentru camioanele electrice decât pentru cele diesel.”