TRUCKS

Hayder Wokil
2024-01-22
Tehnologie și inovație Siguranță Eficiența utilizării combustibilului
Author
Hayder Wokil
responsabil cu siguranța și ADAS (Sistemul avansat de asistență pentru șofer)

Cum va beneficia compania dvs. de transport de Sistemul de monitorizare cu camere video Volvo

Noul sistem de monitorizare cu camere video Volvo Trucks poate reduce atât consumul de combustibil, cât și costurile. De asemenea, acesta poate spori siguranța prin îmbunătățirea vizibilității directe și indirecte asupra mediului înconjurător – indiferent de condițiile meteo și de iluminare.

Camerele video și monitoarele înlocuiesc din ce în ce mai des oglinzile laterale ale camioanelor – dintr-un motiv întemeiat. Noua tehnologie oferă numeroase avantaje, iar Volvo Trucks lansează acum Sistemul de monitorizare cu camere video.
 

„Acesta îmbunătățește cu adevărat experiența șoferului”, spune Hayder Wokil, responsabilul cu siguranța și ADAS (Sistemul avansat de asistență pentru șofer), Volvo Trucks. „Am petrecut multe ore testând sistemul, iar acesta are o vizibilitate directă considerabil mai bună, chiar și atunci când condițiile meteo sau de iluminare sunt dificile.”
 

Acesta mai adaugă: „Când am început, am simțit că unele dintre soluțiile tehnologice existente nu erau suficiente pentru a ne satisface clienții. Prin urmare, ne-am angajat să ne asigurăm că putem introduce pe piață un sistem de cea mai înaltă calitate.”
 

Cum poate contribui sistemul Volvo de monitorizare cu camere video la reducerea emisiilor

Siguranța este o valoare fundamentală a companiei Volvo și este esențială pentru performanța sistemului de monitorizare cu camere video. Totuși, explică Hayder Wokil, elementul principal a fost Regulamentul UE 2019/1242 de stabilire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru noile vehicule de mare tonaj. „Pentru a respecta Acordul de la Paris, UE se străduiește să îndrume sectorul transporturilor către zero emisii nete de gaze cu efect de seră. Noile vehicule grelej trebuie să reducă semnificativ consumul de combustibil până în 2025. Sistemul de monitorizare cu camere video poate contribui la realizarea acestui obiectiv.”

În comparație cu oglinzile mari, brațele considerabil mai mici ale camerelor transformă vehiculul într-unul mult mai aerodinamic, în special atunci când sunt utilizate pe cabinele aerodinamice recent lansate de Volvo Trucks.

„Există un potențial de economisire a combustibilului pe durata de viață a vehiculului pe care operatorii de cursă lungă îl vor aprecia”, spune Hayder Wokil. „Astfel, pot apărea reduceri considerabile de costuri în cazul în care operați un parc autopentru transportul pe distanțe lungi, format din diverse vehicule, însă costurile vor fi reduse și pentru un proprietar-operator.”
 

Cum pot îmbunătăți camerele video vizibilitatea

Fără carcasele voluminoase ale oglinzilor care reduc câmpul vizual, vizibilitatea șoferului va fi îmbunătățită. În plus, funcțiile digitale îmbunătățesc experiența de condus, cum ar fi Mărirea câmpului vizual (Zoom-out Field of View), o funcție unică oferită de Volvo. Aceasta îl ajută pe șofer să manevreze camionul în siguranță, oferindu-i mai multe informații despre traficul din jurul acestuia.
 

Sistemul are o funcție de siguranță care îl ajută pe șofer să stabilească viteza cu care alte vehicule se apropie de camion din spate. „În cadrul sistemului de monitorizare cu camere video, vederea retrovizoare principală are așa-numitele linii care marchează capătul remorcii, pe care șoferul le poate seta pe monitor”, spune Hayder Wokil. „Va fi în avantajul șoferului, în special atunci când trebuie să schimbe în siguranță banda de rulare.”
 

Atunci când conduceți, vă mișcați adesea capul pentru a vedea mai bine în oglinzi. Cu această funcție, nu va mai trebui să procedați astfel. În schimb, funcția de panoramare automată se ajustează la unghiul volanului și îi permite șoferului să vadă unde se află capătul remorcii. 
 

Hayder Wokil spune: „Scopul este de a implementa această funcție la nivelul tuturor combinațiilor de vehicule, inclusiv la nivelul autoșasiurilor și al ansamblelor autotractor-semiremorcă.”

În comparație cu oglinzile mari, brațele considerabil mai mici ale camerei video transformă vehiculul într-unul mai aerodinamic.

Vor îmbunătăți camerele video siguranța în cazul celorlalți participanți la trafic?

O perspectivă vizuală mult mai bună asupra părților laterale ale vehiculului va contribui la crearea unui mediu mai sigur pentru bicicliști, pietoni și alți participanți la trafic. Camera video de pe partea pasagerului din cadrul Sistemului de monitorizare cu camere video poate fi activată în timpul virajului, împreună cu detectorul de participanți la trafic vulnerabili, oferit de Volvo Trucks. Acest aspect reprezintă un sprijin excelent pentru șofer în ceea ce privește detectarea celorlalți participanți la trafic.
 

În plus, vizibilitatea îmbunătățită va spori siguranța șoferului atunci când se află în parcare și se odihnește. Chiar și cu perdelele sau jaluzelele trase, puteți activa Sistemul de monitorizare cu camere video de la marginea patului, pentru a asigura supravegherea și a vedea ce se întâmplă pe părțile laterale ale camionului.

Cum îmbunătățește tehnologia cu infraroșu vederea nocturnă

Camerele video oferite de Volvo Trucks au un mod de operare pe timp de noapte care utilizează tehnologia cu infraroșu, pentru a oferi o vedere mai detaliată și mai clară pe timp de noapte, în imediata apropiere a camionului. Acest lucru este foarte util, de exemplu, atunci când un camion ajunge la destinație pe timp de noapte. Datorită camerei video cu infraroșu, vizibilitatea pe timp de noapte sau în condiții de iluminare slabă este mai bună folosind camerele decât oglinzile. 

O vedere nocturnă îmbunătățită, care utilizează tehnologia cu infraroșu, poate fi activată pe timp de noapte
Sistemul de monitorizare cu camere video le va aduce avantaje atât operatorilor, cât și șoferilor. În principal în ceea ce privește economia de combustibil, dar va spori și nivelul de siguranță”.

De asemenea, camerele video sunt echipate cu un sistem de încălzire a lentilelor pentru a îndepărta aburul sau gheața care ar putea afecta vizibilitatea. Acesta este activat automat la temperaturi de sub 6° C, dar poate fi activat și manual în condiții de umiditate la temperaturi mai ridicate. În general, căldura generată de camera video înlătură condensul format pe lentile. Atunci când plouă, șoferul nu are parte de aceeași vizibilitate redusă la nivelul afișajelor Sistemului de monitorizare cu camere video ca în cazul oglinzilor laterale sau al geamurilor laterale ude sau murdare.
 

Modul în care testarea riguroasă asigură performanța

Sistemul de monitorizare cu camere video finalizat a fost supus unui program complet de testare și verificare. Hayder Wokil explică: „În cadrul procesului nostru, întotdeauna testăm mai întâi toate componentele separat. Apoi, asamblăm sistemul și îl verificăm. În cele din urmă, montăm sistemul la nivelul camionului pentru a ne asigura că am obținut performanța, funcționalitatea, durabilitatea și fiabilitatea proiectate.”
 

Hayder Wokil a testat camioanele echipate cu Sistemul de monitorizare cu camere video la nord de Cercul Polar în timpul iernii, precum și în sudul Spaniei, în timpul unui val de căldură de peste 40° C, deplasându-se în rampă și în pantă. „La baza testelor noastre se află întotdeauna modul în care clienții noștri vor utiliza soluția, care poate varia foarte mult chiar și în cadrul aceluiași segment de clienți. Ne aflăm pe aproximativ 180 de piețe din întreaga lume, cu climate, operațiuni și condiții culturale de utilizare a camioanelor diferite. Sunt destul de multe cerințe care trebuie îndeplinite.”
 

Șoferii și clienții externi au fost incluși încă de la început și au fost consultați pe tot parcursul procesului de dezvoltare. „Le-am ascultat feedbackurile, de exemplu, ce anume le lipsește, ce părere au despre un sistem de monitorizare cu camere video și ce fel de funcții își doresc. Le-am transmis inginerilor noștri feedbackurile primite pentru ajustări și îmbunătățiri continue.”
 

Vor fi adăugate mai multe funcții

Hayder Wokil concluzionează că noul Sistem de monitorizare cu camere video de la Volvo Trucks le va aduce avantaje atât operatorilor, cât și șoferilor, în special în domeniul transportului de cursă lungă.
 

„În principal în ceea ce privește economia de combustibil, dar sistemul va spori și nivelul de siguranță, sperăm că va reduce numărul de accidente, va spori disponibilitatea, va îmbunătăți vizibilitatea, va oferi asistență la efectuarea manevrelor și va avea un impact potențial asupra primelor de asigurare și asupra experienței șoferului”, spune el. „În plus, în viitor, avem o foaie de parcurs completă pentru a adăuga funcții și a integra acest sistem cu alte sisteme de camioane, pentru a le oferi clienților și mai multe beneficii.”
 

Pentru mai multe informații despre Sistemul de monitorizare cu camere video de la Volvo Trucks, consultați informațiile despre produs  sau contactați cel mai apropiat dealer.

Descoperiți noul Sistem de monitorizare cu camere video oferit de Volvo: