TRUCKS

Anders Tenstam Mattias Hejdesten Tomas Thuresson
2024-02-05
Tehnologie și inovație Eficiența utilizării combustibilului
Authors
Anders Tenstam
Technology Specialist Aerodynamics
Mattias Hejdesten
Senior Engineering Expert Aerodynamics.
Tomas Thuresson
Commercialization Manager New Offer

De ce noua gamă de vehicule grele Volvo Trucks este acum și mai eficientă din punct de vedere energetic

Nevoia de a economisi combustibil și energie a fost – și va fi – întotdeauna o prioritate pentru proprietarii de camioane. Indiferent dacă autocamionul este alimentat cu combustibil diesel, electricitate sau gaz, Volvo Trucks se axează în mod constant pe eficientizarea vehiculelor sale. Cea mai recentă gamă de camioane de mare tonaj nu face excepție.
  

 Având în vedere că, de obicei, combustibilul reprezintă în jur de 20 – 25% din cheltuielile de exploatare ale unui camion, nu este de mirare că eficiența consumului de combustibil este esențială pentru rentabilitate la nivelul întregii industrii. Odată cu tranziția către electro-mobilitate, îmbunătățirea eficienței energetice înseamnă autonomii mai mari și o productivitate crescută. În consecință, acest aspect a ocupat de mult timp un loc esențial în domeniul cercetării și al dezvoltării  din cadrul Volvo Trucks, ceea ce se poate observa în cea mai recentă gamă de camioane de mare tonaj.


 

Modul în care un deceniu de dezvoltare a condus la cel mai modern design aerodinamic

Un element esențial privind performanța energetică a unui camion este aerodinamica acestuia. În acest caz, abordarea companiei Volvo Trucks este formarea unei viziuni holistice asupra întregului vehicul și să dezvolte în timp mai multe concepte simultan, care să se combine pentru a crea un design optim.
 

Multe dintre noile concepte aerodinamice – cum ar fi etanșarea suplimentară a îmbinărilor din partea frontală a cabinei, retragerea treptei și un perimetru mai apropiat al pasajelor roților – au fost introduse în 2022 și sunt prezente acum la nivelul întregii game pe toate piețele.
 

„Noua gamă de camioane grele este rezultatul unei perfecționări continue pe parcursul a mai mult de un deceniu, pentru a evolua către vehiculele pe care le vedem astăzi”, spune Anders Tenstam, expert în tehnologie aerodinamică, la Volvo Trucks.

„Printr-o dezvoltare virtuală intensă și eficientă, am reușit să aducem îmbunătățiri atât în ceea ce privește forma, cât și detaliile modelelor de camioane. Am introdus aceste îmbunătățiri în mod progresiv, dar toate fac parte dintr-un plan general care provine din ingineria avansată, care a fost dezvoltată de-a lungul mai multor ani, cu scopul de a crea cel mai eficient vehicul posibil din punct de vedere energetic pentru clienții noștri.”

Noul design aerodinamic este rezultatul unei perfecționări continue de peste un deceniu.

Aerodinamica este îmbunătățită și mai mult cu noul sistem de monitorizare cu camere video. Prin înlocuirea oglinzilor laterale cu camere mai mici, în formă de aripi, sistemul de monitorizare cu camere video îmbunătățește considerabil fluxul de aer de-a lungul părților laterale ale camionului.


„Având în vedere că partea din spate a unei oglinzi trebuie să fie plată, crearea unei zone în care apar curenți de aer, în spatele său, este inevitabilă, astfel încât aceasta va contribui întotdeauna la pierderi aerodinamice”, spune Mattias Hejdesten, expert tehnologic principal în aerodinamică, Volvo Trucks.
 

„Prin îndepărtarea acesteia, devine mai simplu ca fluxul de aer să circule mai aproape de caroseria vehiculului. De asemenea, suprafața frontală proiectată a vehiculului devine mai mică, coeficientul aerodinamic fiind mai redus. Doar acest aspect va contribui la reducerea consumului de combustibil, dar, în plus, va optimiza și multe dintre celelalte îmbunătățiri aerodinamice implementate anterior.”
 

Aici puteți afla mai multe despre diferențele dintre conducerea cu un sistem de monitorizare cu camere video și conducerea cu oglinzi retrovizoare sau despre noua gamă de cabine Volvo FH Aero, care prezintă, de asemenea, aceleași îmbunătățiri aerodinamice. 

 

Modul în care software-ul poate contribui la economisirea energiei

Având în vedere că tehnica de conducere are un impact major asupra consumului de combustibil, Volvo Trucks a actualizat funcția I-See*, astfel încât, pe langă faptul că tine cont de topografie, aceasta să poată fi aplicată și pe drumuri cu viraje. Cu ajutorul datelor de pe hartă, sistemul poate adapta treapta de viteză, viteza și frâna de motor a camionului, pentru a conduce cât mai eficient atât pe drumurile deluroase, cât și pe cele cu viraje.  
 

„În esență, sistemul I-See actualizat înseamnă că șoferul poate folosi pilotul automat practic tot timpul”, spune Tomas Thuresson, director comercial, Volvo Trucks. „Acest lucru va face posibilă reducerea consumului de combustibil, deoarece pilotul automat este conceput să fie mai economic decât condusul "la pedală.”

„Noua gamă de camioane grele este rezultatul unei perfecționări continue pe parcursul a mai mult de un deceniu. Am lansat îmbunătățirile treptat, iar scopul este de a crea cel mai eficient vehicul din punct de vedere energetic posibil pentru clienții noștri.”

Motivul pentru care un pachet complet pentru reducerea consumului de combustibil poate însemna mai mult decât suma tuturor părților

Alte îmbunătățiri aduse noii game de vehicule de mare tonaj includ plăcuțele de frână ventilate, care pot contribui la economisirea energiei prin reducerea rezistenței frânelor pe disc la frânare. Cutia de viteze I-Shift cu dispozitiv de reducere a turației a fost actualizată cu o nouă tehnică de producție, în timp ce la punți au fost modificate  materialele – ambele schimbări contribuind la îmbunătățirea eficienței energetice.
 

Cu toate acestea, cel mai mare potențial de economisire a combustibilului din toate aceste actualizări și funcții are loc atunci când toate acestea sunt incluse într-un singur pachet. De asemenea, este important să le îmbinăm cu măsurile tradiționale de reducere a consumului, cum ar fi spoilerele, apărătorile, deflectoarele de aer de pe cabină și din lateral, carenele de șasiu și capacele de roți, care sunt special concepute pentru utilizarea prevăzută. 

Funcția I-See actualizată se aplică acum atât în cazul drumurilor cu viraje, cât și al topografiei, ajutându-i pe șoferi să conducă mai eficient atât pe drumurile deluroase, cât și pe cele cu viraje.

În plus, Volvo Trucks oferă, de asemenea, o soluție care poate reduce automat înălțimea șasiului la viteze de peste 60 km/h, pentru o îmbunătățire suplimentară a aerodinamicii. Toate aceste funcții nu numai că au o contribuție proprie la economisirea combustibilului, dar ajută și la îmbunătățirea proprietăților de economisire a combustibilului ale celorlalte funcții.
 

„Este o situație de genul de 1 + 1 = 3”, spune Anders. „Dacă optimizați aerodinamica în partea din față a vehiculului, veți îmbunătăți aerodinamica rezultată din îmbunătățirile aduse în partea din spate – și viceversa. Iar un camion mai aerodinamic are o inerție de rulare liberă mult mai bună decât un camion cu rezistență mai mare la înaintare și, prin urmare, avantajele unui sistem precum I-See se multiplică.”
 

*În prezent, sistemul I-See este disponibil numai în cazul vehiculelor alimentate cu combustibil diesel, însă va fi disponibil ulterior și în cazul vehiculelor alimentate cu gaz și electrice.

Volvo Trucks offre anche una soluzione per ridurre automaticamente l'altezza del telaio a oltre 60 km/h, a ulteriore vantaggio dell'aerodinamica. Queste caratteristiche non solo risparmiano carburante, ma abbattono i consumi anche delle altre funzionalità.
 

"Si può dire 1 + 1 = 3", afferma Anders. "Se ottimizzi l'aerodinamica sul frontale, aumenta il ritorno aerodinamico delle migliorie apportate sul retro, e viceversa. Inoltre, l'automezzo più aerodinamico ha un rendimento inerziale molto migliore rispetto ai veicoli di maggiore resistenza aerodinamica, quindi i vantaggi di un sistema come I-See si moltiplicano".
 

*I-See è attualmente disponibile solo per le versioni diesel, ma lo sarà presto anche per i veicoli a gas ed elettrici.

 

 

Doriți să aflați mai multe? Descoperiți camioanele noastre și aflați cum le putem adapta nevoilor dvs.