TRUCKS

Unde sunt stațiile publice de încărcare pentru camioanele electrice?

Henrik Engdahl
2024-06-17
Tehnologie și inovație Electromobilitate Combustibili alternativi
Author
Henrik Engdahl
Customer Charging Manager

Numărul de stații publice de încărcare proiectate special pentru camioanele grele este de așteptat să crească rapid în următorii ani. Acest lucru, combinat cu o putere de încărcare crescută, va facilita trecerea la electromobilitate pentru mai multe companii din întreaga lume.

Până acum, lipsa stațiilor publice de încărcare a făcut ca mulți proprietarii de camioane electrice să apeleze, în mare parte, la încărcarea în timpul nopții, la propriile sedii. Acest aspect, împreună cu autonomia redusă, a făcut ca potențialul pentru transportul electric să fie limitat.
 

Totuși, acest lucru începe să se schimbe. Astăzi, regiunile europene, cum ar fi Scandinavia, Europa Centrală și Benelux, sunt pe calea dezvoltării rețelelor funcționale care vor permite funcționarea completă a camioanelor electrice de-a lungul tuturor șoselelor și autostrăzilor importante. Și potrivit Dr. Patrick Plötz, tendințele industriei sugerează că această expansiune va continua.  
 

„Infrastructura publică de încărcare a camioanelor electrice cu baterii evoluează rapid în acest moment”, spune dr. Patrick Plötz, coordonatorul Business Unit Energy Economy, Institutul Fraunhofer pentru Cercetare în Sisteme și Inovare ISI din Karlsruhe, Germania.
 

„Sunt câțiva jucători din industrie care construiesc stații publice de încărcare în toată Europa. Nu este încă o rețea suficientă, dar vedem evoluții foarte rapide și în curând vom vedea că se deschid în fiecare săptămână stații publice de încărcare.”

Infrastructura publică de încărcare pentru camioanele electrice cu baterii evoluează rapid... în curând vom vedea cum se vor deschide stații publice de încărcare în fiecare săptămână.”

Dr. Patrick Plötz a petrecut peste un deceniu cercetând electrificarea transporturilor și este implicat în numeroase proiecte de cercetare (inclusiv proiectul HoLa, care urmărește înființarea a patru stații de încărcare cu capacitatea de megawați de-a lungul autostrăzii A2 dintre Berlin și regiunea Ruhr).
 

De asemenea, a contribuit la modelarea infrastructurii publice de încărcare necesare pentru camioanele electrice cu baterie în Germania și în Europa. El consideră că noile reglementări guvernamentale, combinate cu investiții mai mari atât în sectorul public, cât și în cel privat, vor accelera extinderea rețelelor publice de încărcare în următorii câțiva ani.
 

„Pe de o parte, vedem inițiative care vin din partea guvernamentală, cum ar fi Regulamentul UE privind infrastructura combustibililor alternativi. Și, pe de altă parte, vedem o activitate intensă și în cadrul industriei, spre exemplu companiile petroliere care realizează că nu vor putea vinde motorină pentru totdeauna, așa că investesc în schimb în sisteme de încărcare pentru camioane.
 

„Și apoi există o asociere în comun a celor trei mari producători de camioane din Europa, care intenționează să construiască 1700 de puncte de încărcare până în 2027. Împreună, toate aceste activități reprezintă un puternic stimulent către extinderea rețelelor publice de încărcare.”

Pentru a respecta noile reglementări UE, statele membre trebuie să construiască până în 2030 până la 3.000 de stații publice de încărcare dedicate exclusiv camioanelor în toată Europa.

De ce sunt stabilite noi reglementări pentru a crește numărul de stații de încărcare pentru camioane electrice

Cea mai amplă reglementare care a fost implementată recent este regulamentul UE privind infrastructura pentru combustibili alternativi (AFIR), care acoperă o gamă largă de combustibili și tipuri de transport.
 

Pentru camioanele electrice de mare capacitate, se solicită ca stații de reîncărcare pentru vehicule grele să fie instalate la fiecare 60 km pentru rețeaua centrală TEN-T și la fiecare 100 km pe Rețeaua cuprinzătoare TEN-T până în 2030. (Rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) acoperă cele mai critice conexiuni de transport între marile orașe și nodurile economice ale UE).
 

„Pentru a îndeplini aceste obiective, statele membre europene vor construi până în 2030 până la 3000 de stații de încărcare publice dedicate doar camioanelor din Europa, cu un total de cel puțin opt gigawați de putere de încărcare”, spune Patrick. „Este foarte ambițios, dar cred că este gestionabil. Mă aștept ca majoritatea statelor membre să se apropie cel puțin de atingerea acestor obiective, iar unele țări chiar le vor depăși”.

Cum se dezvoltă infrastructura de încărcare în SUA

Există o activitate intensă și în SUA, administrația Biden prezentând recent Strategia națională de marfă cu emisii zero, care urmărește să creeze o rețea de transport de marfă cu zero emisii, până în 2040. Rețelele publice de taxare pentru transportul de marfă sunt o componentă cheie a acestei strategii.
 

O altă inițiativă importantă este formarea recentă a coaliției Powering America's Commercial Transportation (PACT) , care reunește companii de top în domeniul transportului și energiei pentru a ajuta la dezvoltarea infrastructurii de încărcare pentru camioane electrice medii și grele în toată America.

Ce este încărcarea cu megawați și cum poate accelera trecerea la electricitate?

Astăzi, standardul pentru încărcarea camioanelor este denumit CCS (Combined Charging Systems), care oferă de obicei o putere între 50-400 kW.
 

Cu toate acestea, sistemul Megawatt Charging Systems (MCS) va livra aproximativ 1000 kW, ceea ce este suficient pentru a adăuga 300-400 km de autonomie suplimentară unui camion electric pe distanțe lungi, în 30-45 de minute.
 

Prin reducerea semnificativă a timpului necesar pentru reîncărcare, MCS extinde posibilele sarcini pe care le poate îndeplini un camion electric și va facilita mai multor companii trecerea la electrificare.
 

Deci, când vom vedea încărcarea MCS? Tehnologia în sine a fost deja verificată pe site-uri demonstrative și în teste. Ultimul obstacol rămas înainte de comercializare este finalizarea standardelor tehnice care o pot susține, care se așteaptă să fie gata la sfârșitul anului 2024, începutul lui 2025. Și atunci când se va întâmpla acest lucru, dr. Patrick Plötz anticipează deschiderea în scurt timp a primelor stații publice de încărcare MCS. 
 

„Cred că în următorii cinci ani, vom vedea stații de încărcare cu o combinație de încărcare CCS și MCS. Inițial, vor fi în principal încărcătoare CCS, deoarece acestea sunt mai ușor disponibile și mai rapid de implementat, iar încărcătoarele MCS vor fi adăugate treptat în sistem.”
 

Cu toate acestea, în timp ce încărcarea MCS aproape sigur va schimba jocul pentru transportul care necesită un consum mare de energie, pentru mulți alți proprietari de camioane, rețeaua de încărcare CCS care devine acum disponibilă ar trebui să fie mai mult decât adecvată.
 

„Nu orice camion electric va avea nevoie de încărcare în megawați”, explică Patrick. „Când te uiți la distanțele zilnice parcurse de majoritatea vehiculelor, majoritatea nu au nevoie de mai mult de 350 kW. Presupunând că continuăm încărcarea în timpul pauzelor obligatorii de 45 de minute ale șoferilor la fiecare 4,5 ore, în principal camioanele electrice pe distanțe lungi sunt cele care au nevoie de o putere de încărcare mai mare. Și în acele cazuri, dacă un camion parcurge 400 km, ceea ce, practic, poți acoperi în 4,5 ore, aproximativ 750 kW este suficient pentru a se reîncărca complet.”

Tipuri de încărcare pentru vehicule electrice:

  •  Încărcare CA de tip 2: Cu o putere tipică de aproximativ 22 kW, aceasta este potrivită numai pentru autoturisme și insuficientă pentru camioanele cu sarcini medii și grele.

  •  CCS (Sistem de încărcare combinat): Putere mare, încărcare rapidă, cu putere între 50 și 400 kW. Un încărcător CCS de 50 kW poate reîncărca un camion cu baterii de 300 kWh în aproximativ 6 ore, ceea ce îl face potrivit pentru încărcarea peste noapte. Un încărcător CCS de 350 kW poate încărca același camion în 60-90 de minute.

  •  MCS (Sistem de încărcare Megawatt): Încă în dezvoltare, dar se așteaptă să înceapă comercializarea la sfârșitul anului 2024, începutul lui 2025. Tehnologia este proiectată să ofere până la 3,75 megawați și este dezvoltată pentru transportul rutier, maritim și aviatic. Pentru încărcarea camioanelor, stațiile de încărcare MCS vor livra cel mai probabil o putere 750-1000 kW, care este suficientă pentru a reîncărca complet majoritatea camioanelor electrice pe distanțe lungi, în 45 de minute. 

Încărcare publică cu Volvo - aflați mai multe despre Volvo Open Charge

Articole similare