Versiunea Connected Safety pentru autoturisme a fost lansată de Volvo Cars în 2016. Întrucât Volvo Trucks implementează acum propria versiune a acestui serviciu, autocamioanele și autoturismele se pot avertiza reciproc despre potențialele pericole. Acest lucru este posibil deoarece cele două companii își împărtășesc informații privitoare la siguranță prin intermediul serviciilor cloud ale acestora.
„O colaborare extinsă între diferiți participanți la trafic reprezintă una dintre cele mai importante soluții pentru îmbunătățirea nivelului de siguranță rutieră. Dacă mai multe vehicule pot face schimb de informații în timp real despre starea traficului, riscul de producere a accidentelor se va reduce. Prin serviciul Connected Safety, deschidem o poartă spre viitor, cu speranța că tot mai mulți producători de vehicule ni se vor alătura", afirmă Carl Johan Almqvist, Director al departamentului pentru siguranța traficului și a produselor din cadrul companiei Volvo Trucks.
Connected Safety este conceput să trimită avertizări vehiculelor aflate în apropiere, conectate la acest serviciu, ori de câte ori un șofer activează luminile de avertizare în caz de pericol.
„Un vehicul oprit pe marginea drumului într-un unghi cu vizibilitate redusă riscă să fie lovit din spate, coliziune ce poate avea consecințe grave. O avertizare trimisă din timp oferă șoferilor tuturor autoturismelor și autocamioanelor din apropiere, aceeași oportunitate de a încetini, de a adapta viteza de deplasare în funcție de starea traficului și de a evita coliziunile", afirmă Carl Johan Almqvist.
Pe termen lung, serviciul bazat pe cloud poate fi extins prin funcții suplimentare destinate creșterii nivelului de siguranță.
„Pe măsură ce tehnologia este îmbunătățită constant și tot mai multe vehicule sunt conectate la acest sistem, informațiile transmise în timp real vor constitui o completare importantă adusă diferitelor sisteme inteligente pentru siguranța și asistența rutieră a șoferilor, instalate pe autocamioanele din prezent. Connected Safety marchează începutul unei noi etape în ceea ce privește eforturile noastre de a promova conducerea în siguranță a vehiculelor și de a preveni accidentele, spune Emanuele Piga, Director al departamentului de dezvoltare a soluțiilor și noilor servicii pentru clienți din cadrul companiei Volvo Trucks.
Inițial, Volvo Trucks va implementa serviciul Connected Safety pentru autocamioane noi, in Suedia și Norvegia, unde Volvo Trucks și Volvo Cars dețin o cotă semnificativă din înmatriculările anuale de vehicule noi.
Detalii despre serviciul Connected Safety oferit de Volvo Trucks
• Iată cum funcționează Connected Safety: Când sunt activate luminile de avarie, autocamionul transmite un semnal prin telefonul mobil conectat la internet al șoferului către serviciul cloud al companiei Volvo Trucks. De acolo, informația este trimisă mai departe către serviciul corespunzător al companiei Volvo Cars. Apoi, o alertă este transmisă tuturor autoturismelor și autocamioanelor conectate, care se apropie de locul în care se află vehiculul ale cărui lumini de avertizare în caz de pericol au fost activate.
• Sistemul va fi disponibil în Suedia și Norvegia în anul 2018. Connected Safety se poate instala pe modelele Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM și Volvo FMX, echipate cu sistemul integrat pentru servicii și infotainment Volvo Trucks, în funcție de configurațiile autocamioanelor și de serviciile alese.
• Volvo Cars pune la dispoziție serviciul Connected Safety în cazul tuturor modelelor noi: Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90, Volvo V60 și Volvo V90.
• Sisteme de siguranță suplimentare pentru prevenirea accidentelor, oferite de către Volvo Trucks: Control activ al vitezei de croazieră: care îl ajută pe șofer să mențină o distanță constantă prestabilită față de vehiculul din față. Avertizare de coliziune cu frână de urgență: concepută să îl atenționeze pe șofer în privința riscului unei coliziuni cu un vehicul din față și să activeze frânele, dacă este nevoie. Sistem avertizare a șoferului: îl anunță pe acesta când este cazul să ia o pauză, dacă detectează semne de atenție redusă din partea persoanei aflate la volan.
Link direct către imagini cu rezoluție înaltă
7 mai 2018