Volvo Trucks este lider în segmentul camioanelor electrice grele (peste 16 tone) în Europa, pentru al cincilea an consecutiv. La sfârșitul anului 2024, compania a avut o cotă de 47% din acest segment, cu 1.970 de camioane electrice Volvo înmatriculate în Europa, în cursul anului. Primele cinci piețe pentru camioanele electrice Volvo în 2024 au fost Germania, Olanda, Suedia, Norvegia și Elveția. Volvo Trucks are, de asemenea, o poziție de lider în America de Nord, cu o cotă de peste 40% din segmentul camioanelor electrice grele, în 2024.
„Suntem mândri să conducem tranziția către transportul cu emisii zero. Avem un portofoliu foarte puternic de camioane electrice pentru transportul regional, urban și pentru construcții. Următorul nostru camion electric pe care îl vom lansa pe piață va parcurge distanțe mai lungi, de până la 600 de kilometri, cu o singură încărcare”, spune Roger Alm, președintele Volvo Trucks.
„Vreau să le mulțumesc tuturor companiilor de transport, mari și mici, care sunt pioniere și investesc în camioane electrice. Sunt foarte mândru că ați ales Volvo ca partener în călătoria către zero emisii. De asemenea, vreau să le mulțumesc dealerilor noștri, furnizorilor și colegilor din cadrul Grupului Volvo.”
Volvo Trucks, care a început producția în serie de camioane electrice în 2019, dispune acum de 8 modele de camioane electrice în gama sa de produse și a livrat în total peste 4.800 de astfel de vehicule, clienților din întreaga lume.
„Amprenta camioanelor noastre electrice crește rapid. Flota noastră totală a parcurs până acum mai mult de 140 de milioane de kilometri, în operațiunile clienților noștri din întreaga lume. Din ce în ce mai multe camioane electrice sunt în operare, străbătând noi zone geografice și reducând emisiile pentru clienții noștri, în fiecare zi. Este minunat să vedem asta”, spune Roger Alm.
Camioanele electrice reprezintă 1,3% din totalul pieței de camioane din Europa - este nevoie de mai mult pentru a accelera tranziția
În 2024, camioanele electrice au reprezentat doar 1,3% din totalul pieței camioanelor din Europa. O adoptare mai largă a camioanelor electrice depinde de mai mulți factori, cum ar fi extinderea infrastructurii publice de încărcare, inclusiv a capacității rețelei electrice, un cost total de proprietate mai favorabil pentru operatorii de transport, achiziții publice de transport cu zero emisii de gaze de eșapament și un lanț de aprovizionare sustenabil.
„Pentru a accelera trecerea la transportul cu emisii zero, nu este suficient să fim pregătiți cu camioane electrice. Conform analizei noastre, vom avea nevoie de 40 000 de stații de încărcare rapide, de-a lungul drumurilor europene, pentru un potențial total de 400 000 de camioane electrice, până în 2030. De asemenea, avem nevoie de politici economice mai eficiente, care să facă operațiunile cu camioane electrice profitabile pentru toate companiile de transport”, spune Roger Alm.
„Avem un dialog strâns cu toate părțile interesate, deoarece este foarte clar că trebuie făcute mult mai multe și cu un simț mai mare al urgenței, pentru a ne asigura că transformarea se accelerează.”
„Europa” înseamnă UE, Regatul Unit, Norvegia și Elveția (UE30)
„America de Nord” înseamnă SUA și Canada.
LINK la imagini de rezoluție înaltă
Irina Marcov
Marcom & PR Manager, Tel.: +40-21-202 96 30, E-mail: irina.marcov@volvo.com
Volvo Trucks furnizează soluții complete de transport pentru clienții profesioniști exigenți, oferind o gamă completă de camioane de tonaj mediu și greu. Asistența pentru clienți este realizată printr-o rețea globală de dealeri cu 2.200 de puncte de service în 130 de țări. Camioanele Volvo sunt asamblate în 12 țări din întreaga lume. În 2024, au fost livrate la nivel global aproximativ 134.000 de camioane Volvo. Volvo Trucks este parte a Grupului Volvo, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de camioane, autobuze, echipamente de construcții și motoare maritime și industriale. Grupul oferă, de asemenea, soluții complete de finanțare și service. Activitatea Volvo Trucks se bazează pe cele 3 valori fundamentale: calitate, siguranță și grijă față de mediul înconjurător.