TRUCKS

Cum pot fi atrase mai multe femei în industria camioanelor

Delphine Maury
2024-11-28
Lumea șoferilor
Author
Delphine Maury
Analist principal al pieței în cadrul Group Truck Technology

În ultimii ani, au pătruns în domeniul transporturilor, dominat prin tradiție de bărbați, tot mai multe femei care și-au ales profesia de șofer de camion. Un sondaj recent scoate în evidență principalele experiențe, provocări și oportunități ale șoferilor de camion de sex feminin.

Este de așteptat ca deficitul de șoferi de camion profesioniști la nivel global – care afectează deja multe companii de transport –  să scadă semnificativ până în 2028. Atragerea mai multor femei în industrie ca șoferi este considerată de tot mai mulți ca fiind o posibilă soluție. În SUA, numărul șoferilor femei a crescut cu 88% din 2010. Totuși, chiar și acolo, industria este predominată de bărbați, femeile reprezentând doar 13,7% dintre șoferi. În alte părți ale lumii, s-au înregistrat mai puține progrese: de exemplu, în Europa, femeile reprezintă doar 4% dintre șoferii de camion.

Pentru a obține mai multe informații despre ceea ce motivează femeile să devină șoferi de camion, Volvo Trucks a efectuat recent un sondaj în zece țări europene, bazat pe interviuri cu 231 de femei.

„Dacă vrem să avem succes la recrutarea și păstrarea femeilor în industrie, trebuie să știm mai multe despre experiențele lor și să evităm stereotipurile sau presupunerile”, spune Delphine Maury, analist principal al pieței, Volvo Trucks.

 

 

De ce le place femeilor să fie șoferi de camion?

Conform rezultatelor sondajului, multe femei șoferi consideră că munca lor are numeroase aspecte pozitive. 44% sunt de părere că șofatul este benefic pentru sănătatea lor mintală. Două treimi dintre respondente spun că se pot vedea continuând cu această profesie până la pensie și că le-ar recomanda-o altor femei. 75% cred că au condiții bune de muncă, iar 91% spun că sunt în relații bune cu alți șoferi de camion. Iar 88% dintre respondente se mândresc cu faptul că, fiind femei, au această profesie. 

„Am fost foarte surprinsă de pasiunea lor pentru această meserie”, spune Delphine. „În cazul multor șoferițe, acestea nu au fost obligate să intre în această industrie de nevoie, fiind în căutare de un loc de muncă: ele au ales această profesie. Le place să conducă și să străbată șoselele.”

 

La întrebarea de ce au ales această profesie, motivele invocate cel mai frecvent au fost condusul (83% respondente), să fie singure (53%), să călătorească și să vadă diverse regiuni (51%), independența (47%) și faptul că nu este o muncă de birou (45%). Fiind întrebate ce aspect al muncii le place, răspunsurile cele mai populare au fost timpul de condus (75%), ascultarea de muzică/podcasturi/cărți audio (63%), livrarea mărfii (43%) și conversațiile cu alți șoferi de camion (41%).

Care sunt obstacolele pentru femei în industria camioanelor?

În ciuda numeroaselor aspecte pozitive, sondajul a evidențiat și câteva dezavantaje importante ale meseriei. Multe respondente au declarat că le este greu să găsească toaletele (63%) și dușuri (57%) în parcările pentru camioane, iar 70% spun că sunt probleme legate de curățenie în toaletele disponibile. 

Fiind întrebate ce nu le place la locul de muncă, cele mai frecvent invocate au fost lipsa de respect din partea celorlalți participanți la trafic și șoferi (70%), pericolele și riscul de accidente (53%) și reglementările stricte (40%). Și, cu toate că multe consideră șofatul benefic pentru sănătatea mintală, la fel de multe cred că este nociv pentru sănătatea fizică (49%) și pentru viața personală (43%). 31% dintre femei declară că sunt supuse unui tratament diferențiat și misogin.      

Sondajul a cuprins și întrebări despre designul și ergonomia camionului, precum și despre siguranță și securitatea personală în parcările pentru camioane. Rezultatele indică, însă, că aceste aspecte nu ridică probleme semnificative pentru majoritatea femeilor șofer. În timp ce multe femei își iau măsuri de siguranță, cum ar fi camerele video și blocarea ușii, 70% se simt fie încrezătoare, fie în siguranță atunci când dorm în camion pe timpul nopții. 

Multe femei care conduc camioane nu doresc tratament special sau ajustări – vor doar să fie acceptate ca șoferi de camion.

Ce pot face companiile pentru a atrage și reține mai multe femei șofer?

În lumina rezultatelor sondajului, Delphine Maury consideră că principalele măsuri pe care le pot lua companiile de transport sunt creșterea siguranței parcărilor în care rămân camioanele peste noapte, asigurarea accesului la toalete curate în timpul turelor și dotarea camioanelor cu accesorii de securitate, cum ar fi camerele video și alarmele. De asemenea, este important să existe un program de lucru flexibil, pentru un bun echilibru între viața profesională și cea personală a șoferilor.

„Trebuie subliniat, însă, faptul că aceste măsuri nu vor contribui doar la reținerea femeilor șofer, ci de ele vor beneficia și bărbații”, spune Delphine. „De fapt, ceea ce am ajuns să înțeleg din acest sondaj este că multe femei care conduc camioane nu doresc tratament special sau ajustări – vor doar să fie acceptate ca șoferi de camion obișnuiți și tratate la fel ca omologii lor bărbați."

„Ador libertatea”

Amanda Gren, 22 de ani, din Tomelilla, Suedia, este șofer de camion de peste un an, iar experiențele ei sunt în concordanță cu rezultatele sondajului. Anterior, a lucrat în retail, dar s-a hotărât să își schimbe profesia. Dorindu-și un salariu decent, dar fără a trebui să studieze încă trei sau patru ani, perspectiva de a deveni șofer de camion i s-a părut atrăgătoare. A reușit chiar să-și găsească un loc de muncă la compania de transport locală Erikssons Åkeri, înainte de a finaliza instruirea de șofer.

 

„Ador libertatea”, spune ea. „Când lucram la magazin, șeful meu mă supraveghea tot timpul, nu puteam să iau pauză fără să-i cer voie. Acum, însă, pot munci când și cum doresc. Sunt propriul meu șef.”

Când lucram la magazin, șeful meu mă supraveghea tot timpul, nu puteam să iau pauză fără să-i cer voie. Acum, însă, pot munci când și cum doresc. Sunt propriul meu șef.

Din experiența ei, deși unii bărbați, ceva mai în vârstă, clatină din cap dezaprobator când o văd la volan, majoritatea colegilor o acceptă așa cum este. „Principala diferență este că, fiind femeie, ți se oferă foarte mult ajutor, chiar dacă nu ai nevoie. Ceilalți presupun doar că ai nevoie, ceea ce poate fi frustrant.”