Cât timp continuă să aibă loc accidente rutiere, Volvo Trucks va căuta modalități de a spori siguranța în trafic, pentru a-și atinge obiectivul propus: zero accidente. Folosind cercetări și tehnologii de ultimă oră, scopul este de a preveni accidentele rutiere în care pot fi implicate autocamioanele, înainte ca acestea să aibă loc.
În prezent, orice autocamion este echipat cu o serie de tehnologii avansate, inclusiv senzori, radare, camere și capacități de prelucrare a datelor, pe baza cărora au fost create sisteme de siguranță avansate, concepute pentru prevenirea accidentelor rutiere. Multe astfel de sisteme au devenit (sau vor deveni în curând) obligatorii prin lege: totuși, Volvo Trucks își continuă cercetările, iar multe dintre soluțiile pe care le oferă depășesc deja cerințele impuse de legislația în vigoare.
Sistemele de siguranță activă ne fac drumurile mai sigure?
Un studiu realizat de Insurance Institute for Highway Safety (Institutul pentru siguranța traficului pe autostrăzi) din SUA a arătat că sistemul de avertizare privind coliziunea frontală și cel de frânare automată de urgență reduc numărul coliziunilor din spate cu peste 40 la sută.
Anna Wrige Berling, director pentru siguranța rutieră și a produselor la Volvo Trucks, lucrează de mulți ani în domeniul cercetării accidentelor și este convinsă că sistemele de siguranță activă au un rol esențial. „De exemplu, răsturnarea autocamionului în curbă din cauza vitezei prea mari era ceva obișnuit. Dar, după 2015, când legislația UE a impus controlul electronic al stabilității, numărul acestor accidente s-a redus considerabil.”
Așadar, trebuie identificate cele mai frecvente tipuri de accidente, aflate principalele cauze ale producerii lor și găsite modalități prin care pot fi prevenite cu ajutorul diverselor tehnologii. De exemplu, au loc frecvent accidente între autocamioane și bicicliști atunci când autocamioanele virează la dreapta. Cercetările arată că principala cauză este vizibilitatea redusă din cabină, așa că soluția evidentă este găsirea unor modalități prin care șoferul să poată detecta mai ușor bicicliștii din apropiere – cum ar fi camera video montată pe oglinda din dreapta sau asistența la evitarea coliziunilor laterale. Dacă se pot preveni toate accidentele care au loc frecvent, rezultatul va fi salvarea a nenumărate vieți.
Evident, identificarea situațiilor de risc este extrem de benefică pentru prevenirea accidentelor, iar datele pot fi un instrument foarte util în acest scop.
Cum pot contribui datele și digitalizarea la condusul mai sigur al autocamioanelor
Datorită progreselor tehnologice, este posibil, de asemenea, să fie identificat mai ușor comportamentul riscant și încurajat condusul prudent, datele putând dezvălui multe despre tehnica unui șofer sau condițiile de condus. De exemplu, numărul frânărilor și accelerărilor bruște poate indica faptul că șoferul respectiv fie are un stil de condus agresiv, fie se află adesea în situații stresante. Dacă sistemele sale de siguranță activă – chiar și numai avertizările – se activează des, înseamnă că șoferul este mai predispus la accidente.
Serviciul de siguranță Volvo Trucks, disponibil prin Volvo Connect, colectează și utilizează acest tip de date pentru a genera informații despre comportamentul în timpul condusului. Din rapoartele sale, se pot afla domeniile de îmbunătățire, pentru a fi luate măsuri precum instruirea șoferului, astfel încât să fie redus riscul unor accidente viitoare. De exemplu, dacă un șofer frânează brusc frecvent, poate fi instruit în domeniul condusului preventiv, ceea ce va contribui la transformarea lui într-un șofer mai prudent, în general. Sau dacă un sistem de siguranță activă se activează frecvent într-o anumită intersecție, compania va căuta modalități de gestionare mai bună a situației sau chiar va colabora cu autoritățile locale și cu planificatorii pentru a lua măsuri prin care intersecția să fie mai sigură.
„Uneori, șoferii se pot afla în situații potențial periculoase din cauza condițiilor de drum și din trafic, iar uneori nici măcar nu își dau seama că au un stil de condus periculos”, spune Johan Rundberg, proprietarul serviciului Parc auto și transport, Volvo Trucks. „În orice caz, aceste cazuri trebuie identificate, pentru a li se putea analiza cauzele. Evident, identificarea acestor situații de risc este extrem de benefică pentru prevenirea accidentelor, iar datele pot fi un instrument foarte util în acest scop.”
De ce va fi întotdeauna esențial rolul șoferilor pentru siguranța rutieră?
Cel mai important factor al siguranței rutiere este șoferul, care trebuie să fie mereu atent și receptiv. Totuși, chiar și cei mai pricepuți și experimentați șoferi pot avea momente în care greșesc, fiind afectați adesea de circumstanțe în care pot pierde controlul. Scopul sistemelor de siguranță activă este de a sprijini șoferii și de a le completa abilitățile. Prin urmare, o avertizare timpurie sau o secundă în plus pentru a reacționa poate fi mica diferență dintre un accident evitat și unul fatal.
Vreți să aflați mai multe despre modalitățile de prevenire a accidentelor frecvente cu ajutorul sistemelor de siguranță activă? Descărcați cartea noastră albă, care prezintă:
● opt accidente rutiere frecvente și cauzele lor.
● principalele sisteme de siguranță activă ale Volvo Trucks care le pot preveni.
● sistemele de asistență pentru șoferi care contribuie la un condus mai prudent.