“ Avem targetul pe zece ani de a ne reduce emisiile directe cu 80%,” spune Marcel Niederberger, șef pentru sustenabilitate la V-Zug.
Din 2020, producătorul de aparatură avansează constant pentru atingerea acestui obiectiv. Și pentru a ajunge acolo, a creat un fond intern pentru emisiile de carbon. Pentru fiecare tonă de emisii pe care o produce compania V-Zug, se „autopedepsește” cu o amendă de 120 de franci elvețieni (124 de euro). Banii strânși sunt puși de-o parte pentru a finanța noi tehnologii sau soluții de sustenabilitate, cum ar fi camionul electric Volvo.
„Totul începe cu măsurarea emisiilor,” adaugă el, pentru cei care doresc să urmeze acest exemplu. „Dacă nu-ți măsori emisiile, nu știi de unde să începi.” Pentru V-Zug, aceasta a însemnat măsurarea emisiilor timp de zece ani, fapt care i-a asigurat un anumit avans și a ajutat compania să găsească oportunitățile pentru a face tranziția.
„Avem 13 camioane în total, în flotă. Am început tranziția de la diesel în urmă cu doi ani și am investit în primul nostru camion electric,” adaugă Marcel. „Emisiile sunt cu siguranță una dintre țintele majore pe care le avem. Avem ca obiectiv să devenim complet electrici până în 2030.”
Avem un obiectiv pe zece ani de a reduce emisiile noastre directe cu 80%.
Pentru V-Zug, scopul a fost întotdeauna de a trece la transportul electric, dar punctul critic a fost că acesta trebuia să funcționeze din prima și să se înscrie fără sincope în activitatea de zi cu zi. „Acum, sunt disponibile soluții”, spune Marcel, liniștitor.
Dar atunci când a fost vorba de decizia de a trece la electric, V-Zug nu a avut o abordare de la vârf către bază.
„Nu șeful sustenabilității are cea mai mare voce, ci echipa operațională,” spune el. „Acum, având distanțele disponibile și prețurile din spatele acestor soluții, a devenit posibil să ne îndreptăm în această direcție.”
Pentru V-Zug, totul se învârte în jurul celor trei piloni esențiali: oameni, planetă și profit. „Așa definim sustenabilitatea”, adaugă Marcel. „Ne străduim să abordăm dimensiunile mediului, societății și economiei cu aceeași prioritate – fondul CO2 este un exemplu excelent în acest sens. Banii sunt puși deoparte din dimensiunea profitului pentru a fi investiți în oameni sau în planetă.”
Ca producător de aparatură electrocasnică, economia circulară este extrem de importantă pentru V-Zug. „Una dintre primele întrebări pe care ni le-am pus a fost «ce se va întâmpla cu pachetele de baterii ale camioanelor la sfârșitul vieții acestora»”, spune Marcel. „Și am fost foarte bucuroși să auzim că Volvo se gândește deja în acest sens.”
Cireașa de pe tort pentru V-Zug este nu numai faptul că șoferii iubesc să conducă vehiculele electrice, ci și o creștere binevenită a reputației în rândul clienților, un aspect pe care Marcel îl consideră „extrem de pozitiv”.