TRUCKS

Este oțelul cu emisii reduse de CO2 următorul pas către un camion neutru din punct de vedere climatic?

Harsha Ar Håkan Björklund
2024-12-02
Durabilitate Low-emission steel in trucks Net-zero supply chain
Authors
Harsha Ar
Lead Engineer
Håkan Björklund
Product Architect

Oțelul reprezintă 47% dintr-un camion diesel tipic, de mare tonaj, și produce aproximativ 44% din emisiile de CO2 rezultate din fabricarea acestuia. Însă ce-ar fi dacă tot acest oțel ar putea fi înlocuit cu o alternativă care produce mai puține emisii de CO2? 

În 2025, Volvo Trucks va începe să încorporeze oțel cu emisii reduse de CO2 în producția sa comercială, pe o scară mult mai largă. Acest pas înseamnă un progres semnificativ către îndeplinirea obiectivului său de a ajunge la zero emisii net în lanțul de aprovizionare, până în 2040.

 

Noul oțel cu emisii reduse de CO2 este produs prin utilizarea de material reciclat și energie regenerabilă, ceea ce reduce emisiile cu aproximativ 80% comparativ cu oțelul convențional.

 

De anul viitor, noul oțel cu emisii reduse de CO2 va fi folosit pentru ramele șasiului la circa 12.000 de camioane Volvo FH și Volvo FM, estimându-se o reducere a emisiilor de CO2 cu 6.600 de tone. Această cantitate este echivalentă cu emisiile de CO2 anuale de la 910 cetățeni europeni

De ce este esențial oțelul cu emisii reduse de CO2 pentru producerea camioanelor cu zero emisii net

Dacă Volvo Trucks dorește să își îndeplinească ambițiile climatice, inclusiv emisii zero în lanțul său de aprovizionare, o alternativă cu emisii reduse de CO2 la oțelul convențional este esențială.

 

„Deoarece oțelul este principalul material din componența camionului, iar producerea sa are cel mai mare impact climatic, implementarea unei alternative cu emisii reduse de CO2 în producția de serie este foarte importantă pentru îndeplinirea ambiției noastre de a combate schimbările climatice”, spune Håkan Björklund, arhitect de produs la Volvo Trucks.

 

În 2022, Volvo Trucks a devenit primul producător din lume care a folosit oțel obținut fără combustibil fosil. Acel oțel a fost obținut printr-o tehnologie nouă, care folosește hidrogen în loc de cărbune, în procesul de reducere a minereului de fier, emisiile de CO2 fiind astfel eliminate complet. Totuși, tehnologia este încă în curs de dezvoltare, iar oțelul respectiv nu poate fi produs în cantități mari. Între timp, Volvo Trucks explorează modalități prin care poate folosi în prezent oțel reciclat pentru a reduce amprenta de carbon a camioanelor sale.

Acum, că știm ce avantaje oferă oțelul cu emisii reduse de CO2, următorul pas este înlocuirea anumitor secțiuni ale unui camion. Iar planul respectiv este deja în pregătire.

Ce schimbări poate aduce oțelul cu emisii reduse de CO2 la camioanele viitorului?

 

Înainte de a putea încorpora noul oțel cu emisii reduse de CO2 în procesul de producție, Volvo Trucks a trebuit să testeze și să verifice calitatea acestuia. „Sub aspect tehnologic, trebuia să cunoaștem mai bine oțelul respectiv”, explică Harsha Ar, inginer șef la Volvo Trucks. „Datorită conținutului său reciclat, am constatat că există anumite diferențe la nivel de proprietăți. Așadar, a trebuit să ne asigurăm că trece de toate verificările noastre interne privind durabilitatea și tratarea suprafețelor, dar s-a comportat la fel de bine ca oțelul convențional. Abia atunci am decis să îl implementăm în producția noastră.”

 

Fiind un produs nou, cantitățile obținute sunt încă relativ scăzute. Totuși, pe măsură ce furnizorul crește producția tuturor claselor de oțel, Volvo Trucks speră să folosească mai mult din acest nou material pentru a înlocui consumul de oțel convențional.

 

„Strategia noastră a fost să începem cu un oțel de o singură grosime, ca pilot, dar planul a fost întotdeauna să folosim mai mult, cu condiția ca rezultatul să fie de succes”, spune Harsha. „După ce am aflat mai multe despre acest oțel și l-am verificat, următorul pas este să folosim diferite clase și grosimi ale sale și să înlocuim oțelul din diferite secțiuni ale camionului. Iar planul respectiv este deja în pregătire.”

 

Succesul oțelului cu emisii reduse de CO2 înlătură unul dintre principalele obstacole din calea producerii unui camion de mare tonaj cu net emisii zero. Prin implementarea sa, Volvo Trucks realizează un progres important spre îndeplinirea obiectivului său climatic.    

 

Aflați mai multe despre alte inițiative ale Volvo Trucks pentru a ajunge la net zero emisii de CO2 până în 2040:

●      Cum reduce Volvo Trucks emisiile de CO2 produse de dealerii săi

●      Cum contribuie piesele circulare la creșterea sustenabilității companiei

●      Cum capătă bateriile camioanelor electrice o a doua viață

●      Cum se proiectează un camion de mare tonaj pentru reciclare

 

În 2025, noul oțel cu emisii reduse va fi folosit pentru ramele șasiului la circa 12.000 de camioane Volvo FH și Volvo FM.