TRUCKS

Construim viitorul: cum contribuie camioanele electrice la revoluționarea sectorului construcțiilor

2025-02-26
3 min
Electric trucks Construction

Șantierele generează sute de milioane de tone de CO2 în fiecare an. Echipamentele electrice – atât camioanele, cât și utilajele de construcții – pot contribui la reducerea acestui fenomen, precum și a poluării aerului și a poluării fonice din orașe. Întrucât zonele cu emisii scăzute devin tot mai prezente în orașe, acum este momentul potrivit pentru schimbare. Dar cum se poate electrifica segmentul construcțiilor, cine deschide drumul – și la ce trebuie să vă gândiți când faceți schimbarea?
   

Se estimează că 13% dintre emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial provin din construcții. Acestea provin din fiecare sector al industriei: nu în ultimul rând din producția de ciment și oțel, transportul și demolarea reprezintă o parte importantă. Dar emisiile generate pe șantierele de construcții joacă și ele un rol, cu 400 ​​de milioane de tone de CO2 – sau un total de 1,1% din toate emisiile la nivel mondial – care provin anual direct de la utilajele de construcții. O cantitate uriașă: dar echipamentele electrice, precum camioanele  și utilajele de construcții, pot contribui la scăderea acestor valori.

 

În prezent, șantierele electrificate devin o realitate. De fapt, pe unele șantiere, Soluția electrică chiar a dat lovitura, dovedindu-se a fi o opțiune multifuncțională oriunde în cadrul procesului – de la crearea infrastructurii până la demolare și nu numai. De exemplu, se estimează că 98% din șantierele din capitala norvegiană, Oslo, înregistrează deja emisii zero, puțin sub un sfert din această activitate fiind alimentată electric.

 

Șantierele care nu emană gaze de eșapament pot rezolva o parte din problema amprentei de carbon a sectorului respectiv. În același timp, tehnologia poate rezolva alte probleme, cum ar fi poluarea aerului și poluarea fonică din orașe, iar condițiile la locul de muncă pot fi ameliorate. Dar poate demonstra, de asemenea, altceva: șantierele de construcții cu vehicule electrice devin rapid o realitate viabilă pentru afaceri în întreaga lume. Pe lângă realizarea infrastructurii, spațiilor de birouri și a spațiilor de locuit, șantierele cu vehicule electrice pot fi văzute și ca o contribuție la construirea unei viziuni de viitor: de locuri liniștite, sigure, unde bateriile alimentează procesele care dau naștere orașelor de mâine.

 

Orașe care deschid calea  

Gustav Boberg se ocupă de electromobilitate și soluții sustenabile în anumite sectoare din cadrul Volvo Construction Equipment. El spune: „În 2019 ne-am declarat intenția de a produce mașini de construcții electrificate, precum și decizia de a opri dezvoltarea echipamentelor diesel convenționale în cadrul segmentului de dimensiuni mai mici.”

 

Primele utilaje de construcții electrice Volvo, un excavator compact și un încărcător pe roți, au fost prezentate la târg industrial Bauma din Germania în 2019, fiind urmate de introducerea etapizată pe fiecare piață în parte și de o creștere semnificativă în anul 2020. Compacte și elegante, acestea erau perfect potrivite pentru activitățile din centrul orașului. „Orașele și municipalitățile au adesea propriile obiective de sustenabilitate pe care trebuie să le realizeze, iar proiectele din domeniul construcțiilor electrice pot contribui la atingerea acestor obiective climatice”, spune Gustav. 

 

Schimbările din societate determină și nevoia unei noi infrastructuri, mai ales că și transportul cu mașini electrice devine mai obișnuit printre locuitorii orașului. Cum spune Gustav: „Avem o tematică: „construiți electric cu echipamente electrice”. Vedem cum stațiile de încărcare apar ca ciupercile după ploaie în Europa pentru industria auto și reprezintă un context ideal pentru a construi aceste stații cu echipamente electrice. Pentru a accelera transformarea, trebuie să lucrăm în strânsă colaborare cu toate părțile interesate din întregul lanț valoric, cum ar fi furnizorii de energie, companiile de utilități și autoritățile locale. Schimbarea adevărată necesită parteneriate semnificative.”

 

Modul în care camioanele pot facilita transformarea

Muamer Music conduce segmentul de construcții din cadrul Volvo Trucks. Petrece mult timp pe șantiere și discută cu principalele părți interesate din domeniul construcțiilor, pentru a afla de ce au nevoie și care sunt preconcepțiile și experiențele lor cu privire la utilajele și camioanele electrice.

 

„Există deja camioane electrice pe șantierele din întreaga lume”, spune el. „Și aceasta este o modalitate de reclamă pentru clienții companiilor de construcții că gândesc corect. Poate fi o schimbare simplă și primesc un produs care le poate îndeplini toate cerințele.”

 

Muamer subliniază faptul că, odată ce companiile și șoferii folosesc un camion electric pentru prima dată, aceștia ajung de obicei să se îndrăgostească de acesta. Dar schimbările de mentalitate nu pot și nu vor avea loc peste noapte. Gândindu-se la ceea ce ar putea descuraja oamenii să testeze echipamentele electrice în construcții, el spune: „Cea mai mare îngrijorare este că, în mijlocul unei operațiuni, camionul se va opri. Clienții noștri știu la ce fel de probleme să se aștepte de la motoarele cu combustibil diesel, dar noua tehnologie necesită timp pentru a deveni binecunoscută. În domeniul construcțiilor există, de asemenea, o întrebare constantă privind comunicarea dintre camion și suprastructură, precum o benă basculabilă sau un hook lift, de exemplu.”

 

Un încărcător electric pe roți și un camion electric pe un șantier.

Avantajele electricității

Aici, însă, el vede un avantaj distinct în simplitatea relativă a sistemului de propulsie electric. „În cazul camioanelor electrice, nu există atât de multe componente care să se defecteze, iar majoritatea actualizărilor pot fi efectuate prin intermediul cloud-ului. Iar aceste camioane sunt și de încredere: le testăm temeinic, pentru a ne asigura că funcționează foarte bine. Temperaturile pot avea un efect semnificativ – trecerea de la cald la rece poate afecta capacitatea bateriei. Dar oferim o imagine de ansamblu corectă și putem la planificarea încărcarii, dar și să primească asistență în ceea ce privește echipamentele, cum ar fi bateriile externe și încărcătoarele. În plus, putem calcula care sunt rutele eficiente și putem planifica opririle.”

Un șantier cu utilaje și camioane integral electrice vă poate redefini viziunea asupra sectorului construcțiilor. „Lucrările de construcție tradiționale pot fi poluante și zgomotoase”, spune Muamer. „Cu toate acestea, companiile de construcții care trec la electricitate nu doar că reduc amprenta privind emisiile, dar transmit și următorul mesaj: vrem să schimbăm ceva. Și, pe măsură ce tot mai multe dintre aceste camioane sunt puse în funcțiune, ajung să fie apreciate de oamenii de peste tot.”

Trebuie să continuăm cu infrastructura, dezvoltarea, renovarea clădirilor vechi și crearea de clădiri noi. Nu vom termina niciodată: și pentru asta sunt necesare camioane și utilaje de construcții.

Și, cu toate că spectrul anxietății legate de autonomie bântuie și activitatea de construcții, acesta nu trebuie să fie o problemă – mai ales în cazul proiectelor de construcții urbane. „Majoritatea acestor lucrări pot fi gestionate cu ajutorul a patru baterii, pentru că nu lucrezi toată ziua. Planificați încărcarea în două schimburi și puteți lucra toată ziua, fără nicio problemă. De asemenea, multe dintre aceste tipuri de camioane sunt utilizate zilnic: ar putea lucra în medie pe distanțe de 100-150 km pe zi, apoi se întorc la depozit pentru încărcare”, explică Muamer.


„În pauza programată, le puteți reîncărca. Nu există probleme legate de capacitate și observăm, de asemenea, că oamenii fac concesii și folosesc încărcătoare rapide. Dacă aveți o baterie externă, vă puteți încărca ușor camioanele pe loc. Și, desigur, aceleași încărcătoare pot fi utilizate pentru camioane și echipamente de construcții.”

„Camioanele electrice sunt perfecte pentru proiectele mari de infrastructură și în demolări, când este vorba de dotarea cu camioane pentru a îndepărta diferite materiale, cu diferite basculante”, continuă el. „Când vine vorba de construcția de clădiri, aspectele precum transportul de nisip și pietriș sunt esențiale. Mixerele pot funcționa foarte ușor cu energie electrică – uneori, oamenii au propriile baterii pe care le folosesc în loc să se bazeze pe priza de putere, dar încercăm să folosim asta ori de câte ori este posibil, astfel încât să nu fie foarte costisitor pentru clienți.”

 

Viitorul camioanelor electrice de construcții?

În momentul de față, construcțiile urbane conduc în domeniul electricității, și asta pe bună dreptate: se estimează că numărul de zone cu emisii scăzute din Europa va depăși, anul acesta, 500 de locații. Impactul asupra transporturilor și construcțiilor va fi semnificativ și numai companiile care au reușit să devanseze această tendință vor putea să își desfășoare activitatea în aceste zone.

Pe măsură ce adoptarea crește, produsele vor trebui să devină din ce în ce mai eficiente și mai bune în îndeplinirea sarcinilor pentru care sunt planificate: ca în cazul oricărei alte tehnologii. Muamer Music consideră că acest lucru se întâmplă deja. El spune: „În cinci ani, se vor întâmpla multe și pe partea de producție, în ceea ce privește gama și capacitatea energetică. Dar un camion Volvo pe care îl cumpărați acum va fi utilizat în mod constant peste cinci ani și chiar mai mult – pe întreaga sa durată de viață.”

 

Șantiere electrice

Produsele sunt deja aici, mentalitatea este în schimbare, iar acum trebuie să se mențină ritmul. Din fericire, pe măsură ce continuă călătoria, este din ce în ce mai ușor să vedem că acest lucru se întâmplă pe teren.

„Partea distractivă este să te afli pe un șantier”, spune Gustav Boberg. „Când vezi utilajele funcționând în orice condiții, cum ar fi temperaturi foarte scăzute, începi să înțelegi că te afli în prima linie a schimbării. Dar nu este vorba despre a purta acest tip de conversație doar cu cei care lucrează pe șantier, ci și cu oamenii din jur.”

Gustav Boberg lucrează ca Manager de Segment la Volvo Construction Equipment.

Acesta continuă: „Acum suntem în plină călătorie. Iar sectorul construcțiilor va fi electrificat de la un segment la altul. Sectorul construcțiilor nu poate fi, desigur, electrificat peste noapte. Dar, dacă vorbim despre viitor, haideți să ne gândim la următorii cinci ani și vom vedea ce țări se vor afla atunci în prim-plan. Iar acest fenomen nu va scădea în intensitate.”

Fiecare proiect de construcție de succes realizat cu ajutorul electricității nu reprezintă doar o altă treabă bine făcută. De asemenea, prezintă argumente în favoarea tehnologiei care poate face aceeași treabă – dacă nu chiar mai bună – ca utilajele alimentate cu motorină. Este perfectă pentru anumite medii, dar aplicabilă majorității: și un indicator al schimbărilor pozitive. „Este un pas uriaș înainte”, spune Muamer Music. „Pentru client, pentru mediu, pentru comunitate: pentru toată lumea. Pentru că nu e ca și cum lucrările de construcție s-ar putea opri. Trebuie să continuăm cu infrastructura, dezvoltarea, renovarea clădirilor vechi și construirea de clădiri noi. Nu vom termina niciodată: și pentru asta avem nevoie de camioane și utilaje.”