TRUCKS

Modul în care noile actualizări aerodinamice contribuie la un consum și mai redus de combustibil

2025-04-22
Tehnologie și inovație Eficiența utilizării combustibilului

Prin preluarea unui concept dovedit din industria aerospațială și aplicarea acestuia la camioanele grele, Volvo Trucks a îmbunătățit și mai mult aerodinamica vehiculelor sale – și, prin extensie, le-a crescut eficiența privind combustibilul și energia.

 

Depășirea problemelor legate de rezistența aerodinamică are un impact extrem de semnificativ asupra consumului de combustibil al unui camion – în special pe distanțe lungi. De aceea, îmbunătățirea designului aerodinamic a fost mult timp o prioritate pentru inginerii Volvo Trucks. În 2024, lansarea modelului Volvo FH Aero a adus o serie de îmbunătățiri aerodinamice, inclusiv o parte frontală extinsă și înlocuirea oglinzilor laterale cu sistemul de monitorizare cu camere video. Aceste schimbări au creat, la rândul lor, oportunități pentru îmbunătățiri suplimentare, inclusiv aceste ultime upgrade-uri.

 

Ce pot învăța constructorii de camioane de la industria construcției de avioane și de mașini de Formula 1?

Cele mai importante completări aduse autocamionului sunt stabilizatoarele fluxului de aer de cabină, situate în colțurile superioare ale cabinei, lângă parbriz. Folosind un model atent conceput, format din mici palete oblice, stabilizatoarele controlează fluxul de aer pentru a-l ajuta să rămână atașat de vehicul în timp ce se mișcă pe lângă colțurile cabinei.

 

„Colțurile superioare ale cabinei, în regiunea oglinzii, sunt locul unde putem observa o separare mare a fluxului de aer în simulările noastre. Cu toate acestea, până de curând nu am putut accesa această zonă specială din cauza prezenței oglinzilor laterale”, explică Anders Tenstam, expert principal în tehnologie privind aerodinamica, la Volvo Trucks. „Odată ce sunt îndepărtate, avem mai multe oportunități de a lucra în această zonă, care este foarte sensibilă la fluxul de aer.” Viteza aerului în această regiune este foarte mare, iar o mică schimbare poate avea un efect de fluture. Cu aceste palete mici, putem controla fluxul de aer la scară micro și putem crea un efect la scară macro asupra aerodinamicii generale a camionului.”

 

Tehnica – cunoscută în mod obișnuit sub numele de generatoare de vortex – este folosită de mult timp în industria aerospațială și utilizată la avioane, mașini de curse de Formula 1 și turbine eoliene. Odată cu stabilizatoarele fluxului de aer din cabină, conceptul este aplicat acum și la camioanele grele.

Noile stabilizatoare ale fluxului de aer din cabină contribuie la menținerea fluxului de aer atașat de vehicul pe măsură ce se deplasează în jurul colțurilor cabinei (stânga). Deflectoarele de aer extinse reduc spațiul dintre cabină și remorcă, ceea ce este deosebit de avantajos atunci când vă deplasați în condiții de vânt lateral puternic (dreapta).

Modul în care un singur upgrade deschide mai multe oportunități

Stabilizatoarele fluxului de aer din cabină, care îmbunătățesc aerodinamica în partea din față a vehiculului, creează condiții mai bune pentru două upgrade-uri suplimentare: deflectoare de aer extinse și învelișuri de șasiu ajustate. Deflectoarele de aer extinse reduc spațiul dintre cabină și remorcă, lucru deosebit de benefic atunci când se conduce cu vânt lateral puternic. Învelișurile șasiului ajustate creează o aliniere mai bună cu aripa spate.

 

Deși fiecare dintre aceste upgrade-uri ar fi posibil fără stabilizatoarele fluxului de aer din cabină, niciunul nu ar genera același beneficiu aerodinamic. Pe scurt, toate trei funcționează mai bine în combinație.

 

„Strategia noastră este de a optimiza partea din față a vehiculului, pentru a maximiza efectele în aval”, explică Mattias Hejdesten, expert senior în inginerie aerodinamică, Volvo Trucks. „Prin implementarea stabilizatoarelor pentru fluxul de aer din cabină, efectele deflectoarelor de aer extinse și ale fustelor șasiului ajustate sunt accelerate.”

Anders Tenstam (stânga), expert senior în tehnologie aerodinamică, și Mattias Hejdesten, expert senior în inginerie aerodinamică, Volvo Trucks.

O strategie de upgrade-uri constante

În centrul abordării Volvo Trucks privind dezvoltarea aerodinamică se află principiul funcționării perfecte, prin care inginerii săi adoptă o abordare holistică privind vehiculul în ansamblu. În loc să privim fiecare upgrade aerodinamic separat, diferitele secțiuni ale camionului sunt văzute ca părți interconectate.

 

„Este un caz de 1 + 1 = 3”, spune Anders. „Căutăm să creăm un pachet de îmbunătățiri care se completează reciproc, astfel încât impactul general să fie mai mare decât suma tuturor părților.”

 

Strategia a dus la o evoluție a îmbunătățirii aerodinamicii în ultimii ani, fiecare upgrade sporind și accelerând efectele upgrade-urilor anterioare, creând în același timp premisele pentru upgrade-uri ulterioare. De exemplu, multe dintre îmbunătățirile aerodinamice introduse în 2022 (inclusiv noi garnituri, extensii ale ușilor, evazări ale aripilor și capace ale brațelor oglinzilor retrovizoare) au fost optimizate și accelerate de îmbunătățirile introduse în 2024 (cabină frontală extinsă, sistem de monitorizare cu camere video). 

Este un caz de 1 + 1 = 3, spune Anders. Căutăm să creăm un pachet de îmbunătățiri care se completează reciproc, astfel încât impactul general să fie mai mare decât suma tuturor părților.

„Același principiu se aplică și acum”, spune Mattias. „Când vom implementa aceste noi upgrade-uri, vom vedea și mai multe beneficii de pe urma modificărilor anterioare.” De asemenea, vom putea introduce mai multe concepte aerodinamice în viitorul apropiat.”

 

Efectul cumulativ al acestor upgrade-uri aerodinamice consecvente este un consum mai mic de combustibil și o amprentă de CO2 mai mică. Sau, în cazul camioanelor electrice cu baterii, eficiență energetică îmbunătățită și autonomie mai mare. De aceea, dezvoltarea aerodinamică joacă un rol atât de central în eforturile continue ale Volvo Trucks de a îmbunătăți eficiența consumului de combustibil și eficiența energetică a vehiculelor sale.

 

Dacă doriți să aflați mai multe despre importanța aerodinamicii și impactul acesteia asupra consumului de combustibil și asupra eficienței energetice, poate v-ar interesa să citiți:

 

 

●      În culisele dezvoltării modelului Volvo FH Aero

●      Cum contribuie sistemul de monitorizare cu camere video la îmbunătățirea aerodinamicii