Un combustibil eficient, regenerabil, obținut din resturi de alimente și alte produse reziduale poate suna prea frumos pentru a fi adevărat – dar asta este, în esență, biogazul lichid sau bio-LNG-ul. Așadar, de ce primește atât de puțină atenție în discuțiile despre potențialii combustibili alternativi pentru industria camioanelor?
Ce combustibili vor înlocui motorina? La Volvo Trucks, am crezut mult timp că nu există o soluție cu aplicabilitate universală, care să permită decarbonizarea întregii industrii a transporturilor. Mai degrabă vom asista la dezvoltarea unei game de soluții alternative, inclusiv baterii electrice, celule de combustibil pe bază de hidrogen și motoare cu combustie alimentate cu combustibili regenerabili, precum biodieselul, HVO și LNG/bio-LNG.
Fiecare combustibil are punctele sale forte și punctele sale slabe, iar alegerea combustibilului care vi se potrivește cel mai bine va depinde de circumstanțele și condițiile specifice de funcționare. Pentru unele companii, cea mai bună soluție ar putea fi bio-LNG-ul. Pe măsură ce producția globală de biometan crește și se extind rețelele de realimentare cu LNG, bio-LNG-ul devine din ce în ce mai mult o alternativă viabilă.
Bio-LNG-ul este obținut din deșeuri organice, inclusiv deșeuri alimentare menajere, deșeuri agricole și industriale, precum și gunoi de grajd, nămol de canalizare și ape reziduale. Mai simplu spus, deșeurile sunt descompuse și purificate pentru a crea biometan. Acesta este, apoi, răcit la temperaturi de aproximativ -160 °C, punct în care se condensează și se lichefiază pentru a crea bio-LNG.
Din punct de vedere chimic, bio-LNG-ul este echivalent cu LNG-ul standard. Oferă aceeași performanță și poate fi utilizat în aceleași vehicule și infrastructuri de realimentare. În orice caz, deoarece este fabricat din deșeuri organice mai degrabă decât din gaze naturale fosile, este regenerabil și neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, ca sursă de combustibil de la rezervor la roată.
De fapt, atunci când biogazul este produs din gunoi de grajd, procesul de producție poate genera chiar emisii negative de CO2, de până la 200% (între extracție și ardere).* Acest lucru se datorează faptului că biogazul nu numai că previne eliberarea de carbon din arderea combustibililor fosili, dar împiedică și eliberarea de metan în atmosferă, care, în mod normal, ar proveni din depozitarea și prelucrarea gunoiului de grajd. Cu alte cuvinte, în acest scenariu, emisiile nete ale unui camion alimentat cu gaz ar putea neutraliza emisiile a două camioane diesel.
În plus, deoarece bio-LNG-ul utilizează deșeuri, iar digestatul rămas poate fi utilizat ca îngrășământ, acesta susține economia circulară. De asemenea, poate fi produs la nivel local, eliminând și mai mult emisiile de CO2 provenite din transport.
Până de curând, producția scăzută și rețelele insuficiente de realimentare pentru camioanele alimentate cu gaz au limitat potențialul bio-LNG-ului. Totuși, situația se schimbă.
UE își propune să crească producția de biometan la 35 de miliarde de metri cubi (bcm) până în 2030, ca parte a planului său REPowerEU. Începând cu 2023, producția combinată de biometan și biogaz a ajuns deja la 22 bcm. (Consumul total de gaze naturale al UE în 2023 a fost de 295 bcm.) În SUA, producția de biogaz a înregistrat o creștere record pe trei ani, producția de bio-LNG reprezentând peste 90% din toate proiectele noi în 2023. Între timp, China își propune să producă 20 bcm de biogaz până în 2030.
În prezent, există 780 de stații de alimentare cu LNG în Europa, care sunt pe deplin compatibile cu bio-LNG-ul pe măsură ce producția crește. China și India înregistrează, de asemenea, o creștere puternică a numărului de camioanelor alimentate cu gaz ca alternativă la motorină și se preconizează că numărul rețelelor de realimentare va crește în următorii ani.
Avantajul unui camion alimentat cu gaz este că poate oferi aceeași autonomie și același timp de realimentare ca un motor diesel convențional. De exemplu, gama Volvo Trucks de vehicule alimentate cu gaz are aceeași putere și același cuplu precum echivalentele lor diesel și poate atinge autonomii de până la 1.000 km.
Atunci când sunt alimentate cu LNG fosil tradițional, emisiile de CO2 de la rezervor la roată ale camioanelor alimentate cu gaz pot fi cu aproximativ 20% mai mici comparativ cu cele pe motorină și cu până la 100% mai mici atunci când sunt alimentate cu bio-LNG.
Chiar și în condițiile disponibilității limitate a bio-LNG-ului, dacă aveți acces la oricare dintre stațiile de realimentare cu LNG din ce în ce mai numeroase de pe traseele dvs., ar trebui să fie deja posibilă trecerea de la diesel la gaz. Astfel, operațiunile dvs. vor avea ca rezultat o reducere imediată a emisiilor de CO2.
Pe termen lung, pe măsură ce bio-LNG-ul devine din ce în ce mai disponibil, trecerea de la LNG-ul tradițional se va face fără probleme, deoarece se pot folosi aceleași vehicule și aceeași infrastructură de realimentare pentru ambele tipuri de combustibil. De fapt, acestea pot fi combinate. De exemplu, Shell, care investește masiv în producția de bio-LNG, oferă în prezent un amestec de bio-LNG în Țările de Jos și Germania, care permite o reducere medie a CO2 de aproximativ 30%.
În timp, ponderea bio-LNG-ului în amestec poate crește treptat, ceea ce va duce, în cele din urmă, la reducerea până aproape la zero a emisiilor de la rezervor la roată. În cazul anumitor operatori de camioane, aceasta ar putea fi calea cea mai ușoară și mai eficientă către un transport neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2. Iar pentru industrie, un progres potențial semnificativ pe calea către operațiuni mai sustenabile.
Aflați mai multe despre gama de camioane Volvo Trucks alimentate cu gaz. De asemenea, v-ar putea interesa să citiți mai multe despre:
● Care este cel mai bun combustibil alternativ pentru camionul dvs.?
● Diferite căi către un viitor fără combustibili fosili pentru camioane
● Opt întrebări frecvente despre camioanele alimentate cu biogaz și cu gaz