TRUCKS

Îngrijorarea privind autonomia vă împiedică să treceți la camioanele electrice?

Niklas Andersson
2025-02-12
Electromobilitate Combustibili alternativi
Author
Niklas Andersson
Director de soluții electrice

Pentru mulți proprietari de camioane, îngrijorarea privind autonomia rămâne o barieră în calea tranziției la camioane electrice. Dar oare se axează industria prea mult pe autonomie? 

Diferite studii și sondaje recente arată că, pentru șoferi și pentru operatorii de parcuri auto, îngrijorarea privind autonomia este una dintre cele mai mari preocupări ale acestora în ceea ce privește camioanele electrice. Cu toate acestea, 70% dintre camioanele de mare tonaj din Europa parcurg, în realitate, mai puțin de 500 km pe zi, ceea ce sugerează că ar putea fi înlocuite cu cele electrice. Deci, industria transporturilor se axează prea mult pe autonomie?

 

De ce este îngrijorarea privind autonomia o problemă?

Industria noastră respectă tradiția ca vehiculele să stocheze până la 1500 de litri de combustibil iar stațiile de alimentare cu combustibil sunt peste tot, așa că realimentarea nu a fost niciodată o problemă. Când facem tranziția la camioane electrice cu baterie, în momentul în care dintr-o dată este mai puțină energie la bord iar acest lucru creează incertitudine. În cele din urmă, logistica operării unui camion electric înseamnă o bună planificare, iar nevoia de încărcare a camioanelor electrice este un parametru suplimentar care trebuie avut în vedere. 

 

Îngrijorarea privind autonomia reflectă realitatea din industria transporturilor rutiere?

Profesorul Patrick Plötz, de la Institutul Fraunhofer pentru Cercetare în Sisteme și Inovare ISI din Karlsruhe, Germania, a petrecut peste un deceniu cercetând electrificarea transporturilor. El crede că majoritatea nevoilor noastre de transport pot fi îndeplinite de camioanele electrice din prezent. De exemplu, studiile recente arată că 60% dintre camioanele din Germania ar putea fi înlocuite cu un camion electric pentru care este necesară o singură încărcare peste noapte, de exemplu, acolo unde sunt parcate.

„Cererea pentru o autonomie mai mare este în mare măsură un aspect psihologic”, spune Patrick Plötz. „De zeci de ani, ne-am obișnuit să conducem 1.000 de km cu un singur rezervor, așa că 400 – 500 de km par a fi complet insuficienți. Dar, de fapt, acest lucru poate satisface deja o mare parte din nevoile industriei în ceea ce privește autonomia.”

Pe măsură ce infrastructura publică de încărcare continuă să se îmbunătățească și încărcarea camioanelor electrice devine mai simplă în timpul curselor, acestea vor putea acoperi distanțe din ce în ce mai mari peste autonomia lor.

„Chiar și în transportul de cursă-lungă, unde s-ar putea să conduceți 1000 km pe zi, niciodată nu conduceți mai mult de 400 km fără oprire. Asta pentru că, potrivit legii, după patru ore și jumătate, șoferul trebuie să se odihnească 45 de minute. Așadar, dacă puteți încărca în timpul acelei pauze, atunci un camion electric cu o autonomie de 400 km ar putea acoperi 1000 km într-o zi.”

Profesorul Patrick Plötz a petrecut peste un deceniu cercetând electrificarea transporturilor
Cererea pentru o autonomie mai mare este în mare măsură un aspect psihologic. De zeci de ani, ne-am obișnuit să conducem 1.000 de km cu un singur rezervor, așa că 400 – 500 de km par a fi complet insuficienți.

Este atenția acordată autonomiei în industria transporturilor deplasată?

Acordând prea multă atenție autonomie, punând accent pe intervalele de care poate în realitate nu este nevoie, tranziția la camioane electrice se va face cu întârziere și pot fi pierdute toate celelalte beneficii ale electromobilității, cum ar fi costurile scăzute ale combustibilului și zero emisii de CO2.

Un alt aspect este legat de configurarea camionului electric cu specificații suplimentare, crescând costul total de proprietate. Distanțele mai mari înseamnă baterii mai mari, care nu numai că au costuri mai mari, dar înseamnă și o sarcină utilă mai mică.

 

În schimb, principiul călăuzitor ar trebui să fie găsirea camionului potrivit pentru aplicația potrivită. Analizați traseele pe care le parcurgeți. Ce distanțe parcurgeți? Ce sarcină utilă aveți? Unde vă opriți? Există oportunități de taxare? Făcând o simulare a autonomiei electrice și o analiză a traseului, puteți găsi vehiculul perfect care vă va permite să faceți tranziția acum.

 

Pentru a primi suport privind realizarea unor simulări privind autonomia pentru camioane electrice și pentru a găsi soluții de încărcare pe drum, puteți contacta cel mai apropiat dealer Volvo Trucks.

 

Pentru a afla mai multe despre camioanele electrice și impactul lor asupra unei afaceri, v-ar putea interesa să citiți: